12:47:32 03.12.2021
Stiri

Nicolae Negru, la „Europa Liberă”: „Problema opoziției e să demonstreze că este mai bună decât Partidul Democrat”

Politică 30.10.2018 11:32 Vizualizări2690 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru, la „Europa Liberă”: „Problema opoziției e să demonstreze că este mai bună decât Partidul Democrat”


Interviul dimineții de la Radio „Europa Liberă” cu editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru:

Europa Liberă: Dle Nicolae Negru, până la campania electorală propriu-zisă mai e ceva vreme, dar unele partide deja par a fi la turații maxime în efortul de a-și asigura reprezentarea pe care și-o doresc cu patimă în Legislativ. Să vorbim mai întâi, să începem această convorbire mai întâi cu dragostea politică sau dragostea alegătorilor. Vă întrebați într-un articol recent dacă Partidul Democrat va reuși să cumpere alegătorii cu bani și cadouri promise sau deja oferite. Este convingător ce oferă pentru a face o bună „cumpărătură” în acest sens, dle Negru?

Nicolae Negru: Trebuie să recunoaștem că orice partid care s-ar afla în situația Partidului Democrat ar proceda cam la fel, cam așa se procedează nu numai în Republica Moldova, dar în zona noastră, mai cu seamă în statele fostului lagăr socialist. Partidul Democrat s-a aflat într-o situație foarte dificilă, asta trebuie s-o spunem, încet-încet intențiile de vot față de acest partid sunt în creștere, așa arată sondajele, dar desigur, dacă raportăm la dorințele, la intențiile partidului, această creștere este foarte mică.

Și, din punctul meu de vedere, Partidul Democrat, chiar dacă face unele eforturi care pot fi apreciate, mă refer, de exemplu, la reforma pensiilor, la reparația drumurilor – e adevărat că și aici sunt anumite probleme –, dar dacă nu va întoarce măcar o parte din miliard, dacă nu va demonstra Procuratura noastră că nu simulează, ci caută miliardul dispărut, atunci șansele Partidului Democrat nu sunt atât de mari pe cât de mare este efortul acestui partid de a câștiga voturile alegătorilor.

Este totuși, pe de altă parte, un fel de precedent – fenomenul Orhei, deci cadouri electorale sau binefaceri prilejuite de apropierea scrutinului. Deci, fenomenul Orhei în care, iată, vizibil pentru toată lumea, dărnicia unui proaspăt politician, suspectat că ar fi bancher-tâlhar în operațiunea furtului secolului, dă roade de o admirație copleșitoare, aș spune, în rândul alegătorilor, după principiul cum se spune sau cum spun mulți: „Fură, dar ne dă și nouă”. Nu credeți că un asemenea mecanism ar putea funcționa totuși la scara întregii Republici Moldova, pornind de la, iată, și salarii promise aproape la 90 la sută în majorare, și pensii despre care spuneați, și drumuri, și alte lucruri apreciate drept pomeni electorale de către opoziție?

E demonstrat că astfel de procedee sunt eficiente, dar nu la toți alegătorii. O parte din alegători, alegătorii conștienți, bine informați desigur că nu vor cădea pradă unor asemenea procedee, unor asemenea momeli, dar, din păcate, există – nimeni nu poate nega lucrul acesta – o categorie de alegători care se lasă prinși cu asemenea momeli.

Legislația de data aceasta este mai strictă, a fost modificată legislația și cred că dacă vom avea observatori la aceste alegeri, depinde de asemenea cum se va manifesta și opoziția, partidului de guvernământ îi va fi mai dificil să meargă pe această cale și de aceea eu cred că sunt puse în mișcare alte mecanisme, alte instrumente, alte magii electorale, cum am scris eu în articolul pe care l-ați citat, dar cu toate acestea, ca să schimbe radical situația, fiindcă la început Partidul Democrat sau mai cu seamă liderul Partidului Democrat avea cel mai mare antirating în istoria politicii Republicii Moldova.

E o situație foarte dificilă și am impresia că Partidul Democrat nu înțelege în totalitate acest lucru și nu întreprinde – cel puțin, asta este impresia, asta este percepția majorității cetățenilor –, nu întreprinde eforturile necesare pentru a aduce miliardul înapoi în Republica Moldova. Procuratura, care nu și-a făcut datoria atunci când s-a furat miliardul, întârzie să-și facă datoria acum când trebuie întors miliardul.

Dle Negru, dar ați spus la un moment dat că opoziția are grijă ca alegătorii să nu uite de miliard, cum ar vrea dl Vlad Plahotniuc. De fapt, cum ați spus, singurul lucru pe care îl face bine opoziția. De ce singurul?

De ce singurul? Fiindcă e singurul, nu văd alte acțiuni care ar demonstra că partidele de opoziție sunt bine organizate, că dispun de o echipă care să se ocupe nu numai de acest miliard sau nu numai de unele probleme care apar în legătură cu guvernarea, dar să demonstreze că au o viziune, au o strategie și au oameni care să realizeze aceste strategii de guvernare a Republicii Moldova. Republica Moldova se află într-o situație specifică, foarte dificilă și, pur și simplu, lozinca „Jos oligarhii!” sau „Jos Plahotniuc!” eu cred că e prea puțin pentru acel alegător despre care vorbeam mai înainte – alegătorul conștient și alegătorul informat –, fiindcă da, îl dăm jos pe Plahotniuc, dăm jos Partidul Democrat. Dar cine vine în locul lor, sunt mai buni sau poate sunt de același tip? Asta e problema opoziției, trebuie să demonstreze că este mai bună decât Partidul Democrat.

Citiți continuarea interviului AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

timofei 30.10.2018 12:11

si ei nu pot face acest lucru, de aia de 3 ani nu ies nimeni de pe facebook si tot ce fac este ridicalizarea sustinatorilor lor, dar prezenta scazuta la protestele lor denota ca ei deja ai pierdut alegerile!

Realist 30.10.2018 15:46

Problema e ca opozitia nu e cu nimic mai buna decat Partidul Democrat

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md