04:54:51 17.01.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Dodon, un Duracell moldovenesc

Politică 27.04.2020 09:21 Vizualizări4471 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Dodon, un Duracell moldovenesc


Semne diacritice

Decizia de mâine a Curții Constituționale (CC) poate releva, ca un cutremur, adevărata „geologie” a politicii de pe Bâc, după ce, joi, magistrații au suspendat legea ratificată de Parlament privind împrumutul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei, cu condiții dubioase pentru Republica Moldova, înainte ca legea respectivă să ajungă să fie promulgată de președintele Dodon.

Până acum, Dodon se credea pe cal alb, învingător, l-a doborât pe Plahotniuc, a păcălit-o pe Maia Sandu. Asigurându-și loialitatea trădătoare a deputaților democrați, era sigur că nimeni nu-i mai stă în cale, că își poate permite orice îi dorește inima în politica de pe Bâc și în relațiile sale de vasalitate sentimentală și ideologică cu Rusia, dar se pare că s-a înșelat amarnic, el riscă să cadă de pe cal alb în momentul când îi trimite o bezea lui Putin. Se va vedea mâine. Curtea Constituțională poate decide renegocierea acordului de împrumut, supărând Moscova și – cel mai rău - spargând balonul îngâmfării lui Dodon.

Joi, președintele Republicii Moldova se grozăvea să se clarifice cine stă în spatele Curții și să ia măsuri pentru a-i asigura „independența”. Este în mod evident o amenințare și o formă de presiune asupra CC. Într-un stat de drept, democratic, lui i s-ar da imediat peste mâini.

Însă președintele nu se oprește aici, el (cu toată puzderia de mercenari care îl servesc în secret sau pe față) îi sperie pe magistrați cu un val de ură proletară, mințind cetățenii că de împrumutul rus depinde plata pensiilor și salariilor și, după cum declară Maia Sandu, cu trimitere la „informații de la organele de drept”, a pornit „o adevărată vânătoare” împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale, cu implicarea instituțiilor statului, „pentru a caută motive de a pune presiune pe judecători și pe membrii familiilor lor, în încercarea de a impune o decizie convenabilă socialiștilor pe cazul împrumutului rusesc”.

Se află Dodon în agonie, e în joc cariera lui politică, riscă Dodon să piardă sprijinul lui Putin, în cazul în care CC declară neconstituțională această tranzacție care ridică multe semne de întrebare, este umilitoare și se poate transforma într-un jug pentru Republica Moldova? Nu cred că Putin își face mari iluzii în privința intelectului și posibilităților lui Dodon și se va dezice imediat de el. Dacă împrumutul va pica, aceasta se va întâmpla nu fără „contribuția” Moscovei care a redactat acordul în așa fel, încât să-l poată accepta numai niște trădători ca Diacov și Pavel Filip.

Chiar dacă nu va renegocia acordul, puțin probabil că Putin îi va da un picior lui Dodon, căci un Dodon nu se găsește atât de ușor și Kremlinul a investit în el. Ticăloși, trădători ca Dodon sunt cât frunză și iarbă pe piciorul nostru de plai, fără îndoială, dar atât de activi, energici și stupizi ca el – mai rar. Un Voronin îi crea Moscovei probleme, era capricios, pretențios și obosea. Dodon, în afară de faptul că e stupid, jenant, nu are pretenții și nu obosește. E un Duracell moldovenesc. Putin va râde de el, dar îl va păstra, căci are nevoie de un bufon „de lungă durată”.

Dodon agonizează, dar nu pentru că se teme de cariera sa, ci fiindcă înțelege că arată caraghios, că lui îi crapă pantalonii în cel mai nepotrivit loc, în timp ce dansează hostropățul în fața lui Putin. Până și el, care nu are simțul ridicolului, își dă seama că un „tătuc” care se vrea sever, autoritar, dar de care nu se teme nimeni, se face de râs. El s-a umflat până acum în pene, iar Curtea Constituțională, în loc să-și rețină respirația, să amuțească, îi dă un bobârnac, făcând „poporul” să chicotească. În momentul culminant, când îi era viața mai dragă, când nu numai Republica Moldova, ci și toată Rusia se uită la el, membrii Curții Constituționale îl tratează ca pe un cetățean oarecare. Aceasta îi pare insuportabil. Ca să nu mai vorbim despre faptul că el speră să folosească banii lui Putin pentru campania sa electorală, să transforme Republica Moldova într-un „șantier” pe timp de pandemie. Șansele lui de a câștiga alegerile se vor reduce mult fără acești bani.

Curtea l-a coborât cu picioarele pe pământ și, ca orice dependent de drogul puterii, Dodon trăiește clipe grele. În schimb, opoziția poate prinde la curaj. Și îi poate crea probleme.

Din păcate, cum se întâmplă deseori în politica noastră, societatea s-a concentrat imediat nu pe analiza acțiunilor, a deciziilor luate de judecătorii CC, ci pe persoanele lor, pe demisia lui Vladimir Țurcan și alegerea în funcție de președinte a Domnicăi Manole. Trolilor PSRM li se adaugă conspiraționiștii și sadomazochiștii noștri, care, în loc să se refere la ideea suspendării și respingerii împrumutului rusesc, au reluat discuția despre cine sunt judecătorii. Decizia de marți, nu biografiile și declarațiile de avere ale judecătorilor, va confirma dacă avem o Curte independentă sau nu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Vasile 27.04.2020 10:31

Aiii Negru... L-ai palit drept pe muchiia klamei! Necajitul hostrapat a facut « carotkaia zamakaniia» Acum cosecintele sunt ale tale de se descarca durakcelul!

IuC 27.04.2020 16:44

Duracell, dar i se cam termina bateria.. Va incremeni exact ca personajele din desene animate...

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md