23:47:31 24.10.2021
Stiri

Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Actualitate 17.09.2021 09:09 Vizualizări3996 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu


Semne diacritice

Să plece Maia Sandu la Moscova pentru a încerca să obțină de la „Gazprom” o reducere a prețului la gazele naturale sau să stea acasă, lăsând problemele aprovizionării pe seama Guvernului și a companiei „Moldovagaz”?

Dodon și-a pierdut răbdarea, nitam-nisam, și o îndeamnă pe șefa statului să meargă urgent, cum făcea el, să i se închine lui Putin. Liderul PSRM se vrea exemplu de președinte care a avut grijă de bunăstarea poporului. Cu siguranță, nu va muri de modestie.

Dar nu e nevoie ca Maia Sandu să-l imite pe Dodon în slugărnicia lui față de Putin și în mimarea unei activități intense pe toate direcțiile. Nu intră în atribuțiile președintelui să negocieze prețul la gaze. Oricum, Rusia nu face cadouri. Ea nu și-a anulat încă tarifele vamale pentru produsele agricole moldovenești, introduse după ce Chișinăul a semnat Acordul de asociere cu UE, suspendându-le periodic la „rugămintea” lui Dodon, în schimbul federalizării Republicii Moldova și acceptării trupelor ruse pe teritoriul ei - concesii care nu au fost anunțate oficial, dar pot fi deduse din acțiunile și declarațiile ex-președintelui socialist.

Ultima suspendare a expirat la 31 martie, Moscova aștepta ca noul președinte moldav să vină cu rugămintea unei suspendări noi, dar Maia Sandu nu s-a grăbit să-i împlinească pofta, înțelegând că o va costa mult. Acum, odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la gazele naturale pe piața europeană, Rusia obține o pârghie în plus de influență asupra Republicii Moldova, o pârghie care nu poate fi acționată decât prin intermediul Maiei Sandu. Va intra ea în jocul Rusiei?

De altfel, Putin e în autoizolare, ceea ce înseamnă că Maia Sandu trebuie să meargă să se căciulească la Kozak sau la alți funcționari ruși. Din capul său i-a venit lui Dodon ideea sau i s-a sugerat de la Kremlin?

Sigur, ar fi bine ca prețurile la gazele naturale să fie cât mai mici, dar trebuie să conștientizăm că aceasta se poate obține doar satisfăcând orgoliul imperial, cedând din suveranitatea și independența noastră, acceptând să rămânem în „sfera de influență” a Rusiei. Va face Maia Sandu acest pas sau va menține relațiile economice cu Rusia pe principii economice sănătoase? Oricum, prețurile vor crește și guvernarea trebuie să gândească un plan de asistență pentru cetățenii cu venituri sub nivelul de subzistență.

Dar nu este exclus că Dodon se agită fără motiv, din alt punct de vedere. Ambele probleme - și cele legate de accesul produselor noastre pe piața Rusiei, și prețul la gaze naturale - au fost abordate în cadrul vizitei lui Dmitri Kozak, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, la Chișinău. Rezultatele acestei discuții, condițiile puse de Kozak nu se cunosc. Una din ele ar fi cea cu prelungirea termenului de obligativitate a plăcuțelor de înmatriculare „neutre” pentru mașinile tranistrene, judecând după acțiunile febrile pe care le întreprinde guvernarea PAS ca să convingă Kievul să renunțe la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Maia Sandu nu a vorbit cu Kozak despre necesitatea retragerii trupelor ruse, preluând astfel - tacit? - o concesie de la Dodon, așa încât nici nu e nevoie de prezența ei la „Gazprom”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Furtuna 17.09.2021 10:15

Dodon se agita,ça sa-i agité si pe mitocanii,care mai cred in el ça sa invinovateasca noua putere. Nu e nevoie de cersit nimic de la inginfati,care nu ne dau nici o impotanta! Sa se accéléreze conectarea la alti furnizori si ATIT !

v. pădureanu 17.09.2021 10:32

Din punct de vedere a principiilor fundamentale de management guvernamental (total neglijate de comunosocialiști - aceștea recunoscând doar principiul leninist ”я начальник - ты дурак, ты начальник - я дурак”), cei care se laudă că au absolvit Harvard, ar face o greșeală grosolană, acceptând idioțeniile dodoniste. Respectiv, echilibrul dinte responsabilitate și autoritate/împuterniciri zboară în aer. Consecințe? Iarăși nu mai avem miniștri, secretati de stat, directori - aceștia vor mima îndeplinirea funcției arătând cu degetul în sus (ca pe vremurile lui voronin, dodon dar și a primilor prșădinți cu părere de rău).

Istoria-ORG. 17.09.2021 22:00

Un mare politiciam englez declara că o națiune își clădește istoria sa nu numai prin victorii, ci și prin înfrânfgerile suferite, în care nu și-a pirdut Demnitatea.

Grigore 19.09.2021 14:18

N-are rost să negociezi acum prețul gazelor cu Rusia, fiindcă Rusia are acum o politică de impunere a Europei să certifice cât mai repede Nord Strim 2 și să-i ofere privelegii. Rusia a minimalizat special livrările de gaze către Europa, inclusiv Ucraina, ca prețul la gaze să crească la infinit. Și în genere Rusia planifică să întrerupă livrările de gaze prin Ucraina. Așa că Rusia nu va renunța la planurele ei strategice pentru o oarecare Moldovă microscopică. Planurile aceste ale Rusiei se cunosc de mulți ani. Se întreabă ce au făcut președinții și guvernele anterioare pentru a diversifica sursele de gaze. Gazoductul Iași-Chișinău ? Dar oare e suficient ? Dar oare e gata ?

Voila 20.09.2021 04:54

Era și de așteptat să fie așa. Toți banii s-au dus pe pandemie, pentru pomparea gazului în subteran bani nu au mai rămas.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md