09:09:41 04.07.2020
 
Stiri

„ACUM” suflă în focul votului protestatar, iar PD „vrăjește” alegătorii

Politică 01.02.2019 09:23 Vizualizări4062 Autor: Nicolae Negru
„ACUM” suflă în focul votului protestatar, iar PD „vrăjește” alegătorii


O inexplicabilă lipsă de reacție la „măsurile fundamenale de reformare a justiției și combatere a corupției” anunțate de Blocul electoral „ACUM”. Ce ar însemna tăcerea presei, a concurenților electorali, a experților și ONG-urilor, a judecătorilor și procurorilor? Că nu interesează, că nu merită luate în serios, că nu e nimic nou, că e utopie, că nu sunt realizabile?

Judecătorii corupți și-au găsit nașul?

Prima impresie a unui cetățean diletant e că judecătorii și procurorii corupți și-au găsit nașul, că Platforma DA și PAS joacă dur și vor stârpi răul corupției din rădăcină, imediat cum vor prelua puterea. Justiția va începe să se însănătoșească, se va reînnoi după ce Parlamentul va adopta o lege (un document) în care va fi scris că puterea de stat în Republica Molova „a fost uzurpată, iar justiția capturată mafiotic”, va crea o comisie specială „din experți străini în drept (judecători și procurori) împreună cu reprezentanții (locali – n.n.) ai societății civile”, care va evalua în mod extraordinar integritatea și profesionismul „tuturor judecătorilor și procurorilor” locali.

Ca această Comisie extraordinară sau specială să conteze, rezultatele evaluării sale „vor fi obligatorii pentru Consiliul Suprem (Superior, de fapt – n.n.) al Magistraturii (CSM), Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și pentru președintele țării”. Aici însă apar primele îndoieli în legătură cu statutul Comisiei în cauză. Cum poate o comisie să fie deasupra CSM, CSP și a președintelui? Că doar nu e un fel de „troika” din perioada stalinistă? Ce facem cu principiul independenței justiției? Nu va anula Curtea Constituțională legea respectivă, dacă va fi adoptată? Sau, ca și Dodon, „ACUM” nu se va supune deciziilor Curții Constituționale?

Soluția albaneză

„Acumiștii” s-au inspirat, probabil, dintr-o lege de verifiare a judecătorilor și procurorilor, adoptată în Albania, în 2016, cu concursul Comisiei Europene, „binecuvântată” și de Comisia de la Veneția. Se ignoră însă necesitatea unor amendamente constituționale prealabile fără de care implementarea acestei legi e imposibilă, oricât de bine intenționați și perseverenți ar fi autorii. De altfel, în varianta albaneză, există nu una, ci câteva instituții de control. Instituția superioară e „Camera de Apel” („The Appeal Chamber”), în atribuțiile căreia intră examinarea apelurilor împotriva deciziilor adoptate de Comisia de Calificare Independentă, care verifică, dar nu are ultimul cuvânt de spus în privința integrității și profesionismului judecătorilor și procurorilor.

Camera de Apel e o secție specializată a Curții Constituționale din Albania, compusă din 7 judecători, a căror jurisdicție disciplinară e superioară tuturor judecătorilor Curții Constituționale, membrilor CSM și CSP. Ea examinează chiar și apelurile împotriva deciziilor instituțiilor care aplică sancțiuni judecătorilor și procurorilor.

Chiar și așa, verificarea a creat niște probleme serioase în procesul de funcționare a justiției (de exemplu, Curtea Constituțională și Curtea Spemă de Justiție au rămas fără quorum, după ce mai mulți judecători au fost evaluați negativ), de asigurare a unei justiții corecte și mai e până la a spune că sistemul judecătoresc din Albania a fot reevaluat completamente. Paradoxal, de la 2016 încoace, indicele percepției corupției în Albania nu se îmbunătățește, e în scădere, nu în creștere, ea făcând parte, ca și Republica Moldova, cu o diferență de scor neînsemnată, din grupul de state percepute ca fiind mai corupte.

Un produs neverificat

În cazul nostru, dacă ne vom grăbi să aplicăm soluția albaneză fără a aștepta rezultatele ei, judecătorii și procurorii care s-au pricopsit cu averi nejustificate sau nu vor reuși să-și confirme nivelul profesional necesar vor fi „eliminați” din sistem, iar averile celor corupți vor fi confiscate, ne promit PPDA și PAS. În acest scop, Comisia specială „va dispune de dreptul adresării în instanțele judiciare cu solicitarea confiscării averilor nejustificate, care urmează a fi examinate în termeni maximal proximi”. La lansarea blocului „ACUM” în campania electorală, pe 3 noiembrie 2018, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, estima că „reforma” propusă de el vizează „peste patru sute de judecători, câteva sute de procurori și demnitari, maximum o mie de persoane sau puțin peste o mie”. Chiar și examinate „în termeni maximal proximi” procesul înlăturării lor din funcții va dura, căci e greu de crezut că persoanele respective vor fi de acord cu rezultatele evaluării și nu le vor contesta. Sau li se va lua acest drept? Cât vor dura contestațiile, funcțiile vor rămâne vacante. Și cu miile de dosare care se află acum pe rol ce facem? Cine le va prelua? Riscăm astfel să producem un blocaj, un haos în sistemul judiciar…

De ce „ACUM” încearcă să vândă alegătorilor un produs neverificat până la capăt, incomplet? O face din incompetență, din interes, din intenția de a trișa? Căci dacă ar menționa necesitatea modificării Constituției, ar ieși imediat la iveală utopia, imposibilitatea realizării acestei promisiuni, fără cooperarea cu PD sau PSRM. De altfel, și reforma CSM, care figurează printre „măsurile fundamentale”, e la fel imposibilă fără modificarea Constituției (art. 122). Procurorul general, ministrul Justiției, președintele CSJ „fac parte de drept” din componența CSM și nu pot fi retrași la dorința lui Slusari.

Rolul de fraieri informați

Există printre angajamentele „ACUM” de reformare a justiției, de luptă cu corupția și unele realiste, raționale, cum ar fi publicarea raportului Kroll 2 și interdicția ca întreprinderile controlate din offshoruri să participe la achiziții publice, să cumpere acțiuni în bănci, mass-media, asigurări etc., dar, în general, „măsurile fundamentale” meritau o abordare mai riguroasă, mai aprofundată. Este de înțeles că „ACUM” e grăbit astfel să aprindă cât mai tare focul votului protestatar, care, dacă e să credem sondajelor, pâlpâie mai slab ca înainte, în timp ce, pe de altă parte, PD, încearcă să-l potolească, să-l stingă, evitând discuțiile pe tema justiției, temându-se de ea ca „proletarii” întunericului de mirosul tămâiei, preferând să „vrăjească” alegătorii cu discuții despre salarii, pensii, indemnizații, „drumuri bune”…

Nouă, alegătorilor, ne revine, oricum am vota, rolul de fraieri. Cel puțin, să avem satisfacția că suntem niște fraieri bine informați.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


realist 01.02.2019 09:48

Blocul somerilor inca fac valuri in tazuri))

timofei 01.02.2019 09:49

toti incearca sa vrajeasca ca e campanie... important ca unii vin cu programe de guvernare, iar altii de 2 ani tot posteaza fotografii cu drumuri farmate mintind ca sunt drumurile nou reparate...

Vasile 01.02.2019 09:53

Blocul ACUM atinge temele cele mai dureroase pentru societate și o face profesionist,așa cum au făcut-o și alte țări, inculiv și Albania, care în ultimii 3-4 ani a progresat foarte mult. Dar, tov. Negru, ori nu citești nimic decât tezele unui cordoantor, ori suflă într-un loc unde miroase urât. Dar, câinii lată iar caravana merge pentru oamenii de treabă nu iubesc analiștii scursuri și reacțioanează contrar diareii lor verbale.

Albanez. 01.02.2019 11:03

N. Negru a absolvit Instiutul Politehnic, dar inginer așa și n-a devenit. A încercat să se evidențieze în dramaturgie, dar nu i-a reușit. A devenit jurnalist, dar n-a cucerit culmi și a devnit analist politic, care se autoproclamă unul pro-european. Dar în acest domeniu se evidențiază doar prin faptul că slujește unui aventurier politic căruia liderii UE nici spatele nu-i arată, fapt foarte nociv pentru Republica Moldova. Iar acest articol e o mostră de incompetență și lipsă de adevăr pentru că: Programa blocului ACUM pentru justiție într-adevăr e preluată în mare parte din programele de reforme ale Albaniei. Această țară, are o populație de puțin mai mult de 3 mln. oameni și un teritoriu aproixmativ ca Moldova.Până în anii 2000-2005 era cea mai săracă și criminalizată țară din Europa. Apoi clasa politică a Albaniei a început a implementa reforme și acum este o țară care are o rată de progrese foarte înaltă. Câțiva ani în urmă, conforom presei Organizației Mondiale a Turismului - ”Lonely Planet”, Albania a intrat în pemiele 10 țări a lumii la capitolul dezvoltării turismului. Iar reformele Albaniei în economie și justiție sunt foarte reușite și demonstrative pentru alte țări. Anume din aceste considerente ea a deventi și membră a NATO. Nu există în Europa o țară mai potrivită ca exemplu pentru Moldova. Iar domnul N. Negru, ori nu citește nimic,fapt care e unul trist pentru un om care se pretinde a fi anlist, ori minte cincic, fapt care o un grav păcat pentru un om care pretinde că dorește bine Țării.

Ciocana 01.02.2019 11:51

Îmi pare rău, dle Negru, că ura, de altfel, explicabilă, faţă de Ţopi şi neacceptarea lui Andrei Năstase în calitate de politician credibil vă face să respingeţi nişte obiective extrem de necesare şi realizabile. Din câte am înţeles, blocul ACUM intenţionează, dacă câştigă alegerile, să instituie în RM o stare de urgenţă în sistemul judiciar (poate să se numească şi altfel) care va permite suspendarea temporară a legislaţiei în acest domeniu şi înlocuirea operativă a funcţionarilor cheie compromişi şi servili actualilor uzurpatori de putere. Starea de lucruri în justiţie la noi a ajuns la un nivel atât de scăzut, că respectarea jocurilor aparent democratice şi regulilor generale acolo ar fi o prostie ordinară, ar menţine mafia la putere şi ar dezamăgi total populaţia. Doar acţiunile hotărâte, uneori brutale, pot salva acest petic de pământ din ghiarele uzurpatorilor bandiţi.

Andrei Bunu 02.02.2019 14:05

Poate spre deosebire de altii, imi pare rau sa o spun, dar cred ca dl Negru a facut o obsesie pentru ACUM, precum ACUM are o obsesie pentru Plahotniuc.

Grig 03.02.2019 12:50

Dacă electoratul ar fi învățat, cult, informat și civilizat, așa excroci ca zișii politicieni de astăzi n-ar avea nici o șansă să ajungă la cârma statului. Dar dacă nu avem așa electorat suntem sortiți a fi prostiți de orice pologari ca Dodon, Usatâi, Năstase, etc. Nu-i nici o perspectivă de mai bine. Alegeri la ferma de vaci și boi.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md