19:40:11 12.05.2024
Stiri

Cum va schimba un MILION de dolari viața a 120 de mii de moldoveni

Social 11.07.2014 16:50 Vizualizări2309 Autor: Galina Munteanu


Cum va schimba un MILION de dolari viața a 120 de mii de moldoveni

Au semnat documente care vor face mai ușoară viața a 120 de mii de oameni. Primarii din 40 de localități din R. Moldova au semnat, astăzi, acorduri de grant pentru implementarea a zece proiecte de cooperare intercomunitară.

Acestea prevăd lansarea unor servicii publice precum colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminare stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor, amenajarea teritoriului și reparații capitale. Valoarea totală a granturilor oferite este de un milion de dolari.

„Serviciile publice prestate în comun, în mai multe sate, sunt salvarea primăriilor mici, care nu au posibilitatea de a oferi servicii de calitate doar din propriile resurse. Sunt fericit că și Feștelița va participa într-un asemenea proiect”, a declarat primarul satului Feștelița, raionul Ștefan Vodă, Nicolae Tudorean.

Potrivit acestuia, Feștelița colaborează cu satele Ermoclia și Popeasca din același raion pentru a extinde iluminatul public pentru 15 km de drum, iar asta va spori siguranța pe timp de noapte, în special pentru copiii și femeile care locuiesc în cele trei sate.

De asemenea, proiectele prevăd și achiziționarea unor utilaje multifuncționale.

Granturile au fost oferite de către Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI), coordonat de Cancelaria de Stat și implementat de PNUD și UN Women, cu sprijinul financiar al Guvernului Danemarcei.

„Abilitarea oamenilor pentru ca aceștia să aibă un rol primar în dezvoltarea comunităților lor stă la baza activității noastre în R. Moldova. Parteneriatele create prin acordurile intercomunitare vor contribui la lansarea unor servicii publice mai eficiente, accesibile și celor mai vulnerabili, precum și la îmbunătățirea vieții a peste 120 de mii de oameni din comunitățile rurale ale R. Moldova”, a declarat coordonatorul rezident ONU în R. Moldova, Nicola Harrington-Buhay.

Mecanismul de cooperare intercomunitară (CIC) este un instrument inovativ de administrare a afacerilor publice la nivel local. Acesta prevede conlucrarea mai multor primării pentru fondarea și operarea unor întreprinderi comune de servicii comunale și reprezintă o alternativă viabilă, mai ales pentru primăriile mici, cu mai puțin de cinci mii de locuitori, care nu au suficiente resurse pentru a presta servicii publice pe cont propriu.

În Republica Moldova, 86 la sută din localități au mai puțin de cinci mii de locuitori.

„Cooperarea intercomunitară permite autorităților locale, deseori în premieră, să asigure oamenilor de la sat un nivel de confort asemănător cu cel pe care îl au orășenii. E un instrument foarte bun, pe care planificăm să-l folosim pe larg pe viitor”, a declarat secretarul general al Guvernului, Sergiu Palihovici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md