05:58:36 14.06.2024
Stiri

STUDIU // Ce PRIMARI și-au ales cetățenii R. Moldova în luna iunie curent

Social 24.07.2015 13:06 Vizualizări3230 Autor: Galina Munteanu
STUDIU // Ce PRIMARI și-au ales cetățenii R. Moldova în luna iunie curent


Vârsta medie a primarilor aleși în alegerile locale generale din iunie curent este de 49 de ani. La nivel de municipii și centre raionale, doar șase dintre primarii aleși au mai puțin de 35 de ani, arată o cercetare pe marginea rezultatelor scrutinului elaborată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Analizând profilul de vârstă al primarilor noi aleși, putem sustine că electoratul manifestă simpatii pentru exponenții-simbol ai atitudinii conservatoriste și ai schimbărilor lente, dar stabile”, a declarat autorul cercetării, expertul CICDE și antropologul Ruslan Sochircă.

Potrivit studiului CICDE, doar o treime din numărul total al primarilor aleși la nivel de țară au mai puțin de 45 de ani. Primarii celor mai mari orașe - Chișinău, Bălți și Cahul - sunt mai tineri de 40 de ani.

„Analiza rezultatelor alegerilor locale generale arată că, la nivel de centre raionale și de municipii, primarii mai tineri de 45 de ani au o reprezentanță de două ori mai mare decât în cazul celorlalte localități”, a spus directorul adjunct al CICDE, Doina Bordeianu.

Cea mai mică medie de vârstă printre primarii aleși este în raionul Ialoveni – 44,24 de ani, iar cea mai înaltă medie de vârstă – raionul Ocnița cu 52,8 ani.

Menționăm că Ilan Shor, ales primar de Orhei, și socialistul Ion Cuhari, primar de Unguri, raionul Ocnița, sunt cei mai tineri aleși locali. Potrivit informațiilor prezentate anterior de Comisia Electorală Centrală (CEC), Shor și Cuhari au câte 28 de ani. Aceleași date arată că cei mai în vârstă primari aleși sunt Ion Ostaficiuc, 71 de ani, în or. Cupcini, r. Edineț, și Raisa Lozinschi, 68 de ani, în sat. Chetroșica Nouă, r. Edineț.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md