00:28:54 24.06.2024
Stiri

Petrocub Hâncești, noua CAMPIOANĂ a R. Moldova la fotbal. UMILINȚĂ totală pentru FC Sheriff, care a pierdut în fața ,,zimbrilor" și poate termina Super Liga abia pe locul trei. ISTORIA celei de-a șasea echipe care cucerește titlul de campioană

Actualitate 11.05.2024 23:06 Vizualizări2386 Autor: ZiarulNational
Petrocub Hâncești, noua CAMPIOANĂ a R. Moldova la fotbal. UMILINȚĂ totală pentru FC Sheriff, care a pierdut în fața ,,zimbrilor


Petrocub Hâncești a câștigat în premieră titlul de campioană a R. Moldovei la fotbal. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, hânceștenii au acumulat 21 de puncte, după ce au jucat la egalitate, 1-1, cu FC Milsami.

Noua campioană are un avans de patru puncte față de a doua clasată - FC Zimbru. ,,Zimbrii" au contribuit ca Petrocub să cucereasca titlul cu o etapă înainte de finalul campionatului, după ce au câștigat cu 2-0 campioana ultimilor nouă ani - FC Sheriff.

Astfel, Petrocub devine a 6-a echipă care reușește să câștige titlul de campioană națională de la proclamarea independenței.

Istoria echipei Petrocub a început la Sărata Galbenă, un sat situat la circa 16 km de centrul raional Hâncești. În perioada sovietică, Spicul din localitate, alături de Rapid Cărpineni și Flacăra Mingir, era considerată una dintre liderele fotbalului din raionul Kotovsk (în prezent Hâncești), participând cu regularitate în campionatul ASB „Kolhoznikul”, dar și în campionatul RSS Moldovenești.

La ultima ediție a competiției republicane, cea din toamna anului 1991, fotbaliștii din Sărata Galbenă au ocupat locul 5 în Divizia B (al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc).

File de istorie a echipei Spicul Sărata Galbenă.


Începând cu 1992, Spicul a început să evolueze în campionatul național. După ce în sezonul 1992/93 a devenit campioană a Diviziei B (Seria Sud) echipa a promovat în Divizia A. Până în 1999 a jucat destul de modest, ocupând locuri în partea a doua a clasamentului.

Începând cu sezonul 1998/99, formația condusă de președintele Leonid Pascaru a început să fie sponsorizată de un grup de oamnei de afaceri din domeniul petrolier și și-a schimbat numele în Petrocub-Spicul.

Oficial, Petrocub a fost înființat pe 27 noiembrie 1999. Denumirea provine de la abrevierile Petro, derivată de la petrol, și CUB: primele litere ale numelor fondatorilor clubului: Mihail Crăciun, Mihail Usatîi și Alexandru Botnari.

În sezonul 2000/2001, formația care între timp și-a schimbat numele în Petrocub-Condor, al doilea an consecutiv a ocupat locul 3 în Divizia A și deoarece Haiduc-Sporting USM Chișinău a refuzat să participe la barajul de promovare în Divizia Naţională a obținut dreptul să participe în premieră în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc.

Între timp, echipa iarăși și-a schimbat denumirea. De această dată, în FC Hânceşti şi s-a mutat în centrul raional.

Debutul în Divizia Națională (actuala Super Liga) a fost destul de reușit. Formația a ocupat locul 5 cu următoarea linie de clasament: 28 de jocuri, 7 victorii, 11 remize și 10 înfrângeri, golaveraj 30-40, puncte – 32.

Hânceștenii au reușit și câteva rezultate meritorii: două remize albe acasă și în deplasare cu campioana Sheriff Tiraspol; un egal, tot 0-0, pe teren propriu cu ocupanta locului doi, Nistru Otaci; două remize, 1-1 acasă, 0-0 pe teren străin, cu medaliata cu bronz, Zimbru Chișinău. Din lotul echipei, printre alții, au făcut parte: portarii – Serghei Dinov, Vladimir Mura, jucătorii de câmp – Grigore Badea, Eduard Blănuță, Valeriu Cereș, Anatol Doroș, Alexandru Grab, Dumitru Gușilă, Andrei Mațiura, Roman Onică, Dorin Panciuc, Marcel Reșitca, Vadim Sculea, Anatol Stăvilă, Iurie Șoimu, Veaceslav Untilă, Mihail Vîrtosu. Antrenor – Victor Barîșev.

Dar în sezonul următor, FC Hânceşti s-a retras după prima parte a campionatului, iar rezultatele de până atunci (+0=0-14, 4-36) au fost anulate.

Ediția 2003/04, formația care a revenit la denumirea Petrocub Sărata Galbenă a început-o iarăși în Divizia B. Peste un an a devenit campioana Seriei Nord, dar a refuzat participarea în Divizia A. În schimb, în 2007 a promovat de pe locul doi.

În sezonul 2007/08, a ocupat locul 4, dar a ratat barajul de promovare în Divizia Națională deoarece n-a fost licenţiată de FMF. După care s-a retras din campionat pe o perioadă de 5 ani.

A revenit în circuitul fotbalistic național în 2013 sub denumirea Rapid-2–Petrocub Sărata Galbenă. Chiar în primul sezon, avându-l la timonă pe Leonid Pascaru, a devenit campioana Seriei Sud a Diviziei B, iar în ediția următoare, fiind antrenată de Eduard Blănuță, a obținut promovarea în Divizia Națională după ce a ocupat locul secund în Divizia A (campioană a fost Sheriff-2, care nu avea drept de promovare).

În această perioadă, culorile clubului au fost apărate de Mihail Lobco, Ion Tescu, Dan și Cristian Taras, Vladimir Peciu, Nicolae și Emil Ciornîi, Cristian Deliu, Adrian Gușanu, Cristian Prozorovschi, Cristian Goțonoagă, Ion Rîmbu, Vladimir Ambros, Dinu Barcari, Alexandru Panas, Victor Iordachi, Vladislav Slivca, Ion Talmazan, etc.


În 2015 Petrocub Sărata Galbenă a promovat în Divizia Națională.

Începând cu sezonul 2015/16, Petrocub Hâncești joacă neîntrerut în Super Liga, reușind în această perioadă trei clasări pe locul 2 (sezoanele 2020/21, 2021/22, 2022/23) și tot atâtea pe locul 3 (edițiile 2017, 2018, 2019).

De asemenea, echipa de 4 ori (2017, 2018, 2021 și 2023) s-a calificat în semifinalele Cupei Moldovei, iar în 2020 a câștigat prețiosul trofeu, învingând în finală echipa Sfîntul Gheorghe Suruceni, 5-3, după executarea loviturilor de departajare (în timpul regulamentar scorul a fost 0-0).

În această perioadă echipa a fost antrenată de Lilian Popescu (2017-2022) și Ivan Tabanov (2022-2023). Dintre jucătorii reprezentativi să-i numim pe portarii Dumitru Celeadnic, Dorian Railean și Cristan Avram. Jucători de câmp: Andrei și Valeriu Macrițchi, Artiom Rozgoniuc, Victor Mudrac, Maxim Potîrniche, Vladislav Slivca, Dan Taras, Vadim Paireli, Vladimir Ambros, Artur Patraș, Alexandru Vremea, Maxim Cojocaru, Ion Jardan, Iaser Țurcan, Vadim Gulceac, Alexandru Bejan, Artiom Puntus, Ștefan Efros, Petru Racu, Alexandru Onica, Victor Bogaciuc, Andrei Cojocari, Sergiu și Mihail Plătică, Ioan-Călin Revenco, Corneliu Cotogoi, Marius Iosipoi, Constantin Sandu, Mihail Lupan, etc.

Petrocub Hâncești, deținătoarea Cupei Moldovei din 2020.

Petrocub Hâncești are la activ și 6 prezențe în cupele europene: câte trei în Europa League și Conference League. Cea mai bună performanță a fost înregistrată în sezonul 2022/23 când s-a calificat în turul trei preliminar al Conference League.

În anul 2020 președinte al clubului a devenit Nicolae Usatîi, care l-a înlocuit în această postură pe tatăl său, Mihail Usatîi. Atunci el a declarat: „Am acceptat funcția de președinte, ceea ce presupune o responsabilitate aparte, mai ales față de comunitatea locală și tradițiile sportive din această zonă. Sunt mândru să ocup această funcție și le mulțumesc lui Mihail Usatîi și Mihail Crăciun, care au creat această entitate sportivă și au perpetuat valorile adevărate pe parcursul a 20 de ani. Vă asigur că minunata familie Petrocub își va urma drumul, iar acest lucru va fi posibil de făcut doar împreună. Avem nevoie de susținerea voastră ca să facem din Petrocub o mare familie”. Usatîi jr. a renunțat la echipă 3 ani mai târziu, când aceasta a revenit din nou în administrarea lui Mihail Usatîi.

La începutul acestui an, Petrocub a anunțat despre preluarea clubului de către un grup de investitori din străinătate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md