MAIA solicită sprijinul UE, SUA, Canadei, Japoniei și Norvegiei pentru crearea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultori. Vladimir Bolea: „Acest fond ar reprezenta un gest de solidaritate și parteneriat între UE și R. Moldova”
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a solicitat astăzi sprijinul Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Japoniei și Norvegiei în vederea instituirii unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura din R. Moldova. Scrisorile au fost semnate la Bruxelles de către vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Potrivit MAIA, înainte de a semnat cele 27 de scrisori adresate miniștrilor Agriculturii din statele UE, dar și SUA, Canada, Japonia și Norvegia, Vladimir Bolea a avut la Bruxelles o serie de discuții strategice legate de colaborarea dintre R. Moldova și UE în domeniul agricol și sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale.
„Adresându-mă omologilor noștri europeni și partenerilor de dezvoltare, am făcut un pas important. Este esențial să avem susținerea colegilor din UE, SUA, Japonia, Canada, Norvegia în consolidarea sectorului agricol din R. Moldova, care este unul dintre pilonii principali ai economiei noastre. Crearea acestui fond ar permite agricultorilor noștri să se adapteze mai ușor la noile provocări și să asigure dezvoltarea durabilă a sectorului”, a declarat Vladimir Bolea.
Inițiativa privind instituirea acestui fond a fost discutată de Vladimir Bolea și în cadrul întrevederii cu Janusz Wojciechowski, comisarul European pentru Agricultură.
„Fondul de Dezvoltare și Solidaritate are drept scop sprijinirea financiară a fermierilor, modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară. Este o reacție la provocările tot mai acute cu care se confruntă fermierii din R. Moldova, afectați de seceta severă și schimbările climatice din ultimii ani”, a subliniat Bolea.
În cadrul declarației făcute la Bruxelles, Vladimir Bolea a subliniat importanța unei susțineri coordonate din partea țărilor membre ale UE pentru ca sectorul agricol din R. Moldova să poată progresa și contribui la stabilitatea economică a regiunii. „Acest fond ar reprezenta nu doar un sprijin economic, ci și un gest de solidaritate și parteneriat între UE și R. Moldova”, a conchis Vladimir Bolea de la Bruxelles.
Menționăm că fermierii din R. Moldova protestează de câteva zile cu tehnica agricolă pe marginea drumurilor din mai multe raioane, iar pe 19 septembrie au manifestat și în fața Președinției, cerând anularea Legii votate de Parlament care le oferă un răgaz de șase luni pentru neplata datoriilor. Totodată, aceștia spun că sutele de milioane de lei alocate de Guvern pentru a le compensa pierderile suferite din cauza secetei nu le-ar salva afacerile proprii. Președinta Maia Sandu i-a invitat la discuții, întâlnirea fiind fixată pentru ziua de miercuri, 25 septembrie.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”