13:16:02 21.07.2024
Stiri

Fermierii își reiau PROTESTELE pe drumurile naționale și INTERNAȚIONALE și ar putea BLOCA PTF Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Costești - Stânca

Actualitate 14.02.2024 10:17 Vizualizări894 Autor: Ziarul National
Fermierii își reiau PROTESTELE pe drumurile naționale și INTERNAȚIONALE și ar putea BLOCA PTF Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Costești - Stânca


Fermierii protestatari ar putea bloca și astăzi punctul de trecere a frontierei (PTF) Leușeni – Albița, deoarece solicitarea lor de a avea o întrevedere cu reprezentanții Președinției, Parlamentului și Guvernului a rămas fără răspuns. Mai mult, fermierii ar putea bloca încă două puncte de trecere a frontierei: Cahul – Oancea și Costești – Stânca.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, agricultorii protestează de o săptămână, iar autoritățile refuză orice dialog cu privire la revendicările înaintate. Mai mult, autoritățile ar fi ignorat și ultimatumul înaintat ieri de protestatari. „Toată presa cunoaște revendicările fermierilor. Aceștia strigă cu disperare că vor un dialog cu autoritățile, iar ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, spune că nu a primit nicio solicitare din partea protestatarilor”, a menționat liderul asociației, Alexandr Slusari.

Citește și: VIDEO // Fermierii au DEBLOCAT drumul spre vama Leușeni, dar au înaintat un ULTIMATUM: „Până miercuri, să avem o întâlnire în formatul Guvern - Parlament - Președinție”

Astfel, fermierii avertizează cetățenii să evite PTF Leușeni – Albița, fiindcă vama urmează să fie blocată. Totodată, ar putea fi blocate și alte două puncte de trecere a frontierei cu România.

„Fermierii din raioanele Hâncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni, Criuleni vin la vama Leușeni la ora 9.00. Călătorii și agenții economici au fost anunțați să evite această vamă. Și Serviciul Vamal a remis un comunicat cu aceeași solicitare. Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir se vor deplasa cu tehnica agricolă pe traseul Cantemir – Cahul și Cahul - Oancea. Sunt foarte revoltați de refuzul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de a se întâlni cu ei, deși întâlnirea a fost convenită încă vinerea trecută prin intermediul unui deputat”, comunică Asociația „Forța Fermierilor”.

Citește și: Vicepremierul Bolea, despre REVENDICĂRILE înaintate de fermierii protestatari: „La MAIA nu a ajuns nicio solicitare din partea producătorilor de cereale pentru export”

Fermierii din raioanele Rezina și Orhei se adună la ora 10.00 și se vor deplasa cu tractoarele pe traseu Orhei - Rezina. Agricultorii din raionul Fălești s-au adunat la ora 9.00 pe centura orașului Fălești, iar cei din Telenești protestează la intersecția drumului Chișinău - Bălți și Chișinău – Soroca. Fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern de pe drumul Chișinău - Dubăsari.

Sursa citată subliniază că fermierii din raionul Râșcani ar putea să se deplaseze cu tehnica agricolă spre Vama Costești – Stânca.

Fermierii protestează deja a șaptea zi pe drumurile R. Moldova și au formulat câteva revendicări la adresa Guvernului. Aceștia au deblocat ieri, în jurul orei 15.30, drumul de acces către (PTF) Leușeni – Albița, însă au înaintat un ultimatum autorităților. Reprezentanții protestatarilor au solicitat o întrevedere cu președinta Maia Sandu, spicherul Igor Grosu și premierul Dorin Recean. Dacă această revendicare nu va fi îndeplinită, atunci miercuri, ora 9.00, drumul spre PTF Leușeni – Albița va fi blocat în ambele sensuri de tractoare, au amenințat protestatarii.

În același timp, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, a spus ieri, în cadrul unui briefing de presă, că nu a recepționat nicio solicitare privind alocarea unor compensații de 400 de milioane de lei, plăți directe per hectar de porumb și floarea-soarelui, pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au fost afectați cel mai mult de crizele din ultimii doi ani.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md