19:23:51 13.07.2024
Stiri

Membrul consiliului unei BĂNCI din R. Moldova, despre PROTESTUL și revendicările fermierilor exportatori de cereale: „Subvenționând creșterea de cereale, statul R. Moldova subvenționează PÂINEA pusă pe masă de irakieni, turci, greci sau elvețieni”

Actualitate 15.02.2024 11:58 Vizualizări2434 Autor: Ziarul National
Membrul consiliului unei BĂNCI din R. Moldova, despre PROTESTUL și revendicările fermierilor exportatori de cereale: „Subvenționând creșterea de cereale, statul R. Moldova subvenționează PÂINEA pusă pe masă de irakieni, turci, greci sau elvețieni”


R. Moldova ar pierde miliarde de lei pentru că subvenționează pâinea pusă pe masă de irakieni, egipteni, turci, greci sau elvețieni. Acordarea de subvenții pentru acoperirea pierderilor fermierilor exportatori de cereale nu este o soluție bună, consideră membrul Consiliului „Moldova Agroindbank”, Vasile Tofan, cu referire la protestul și revendicările formulate de unii fermierii din R. Moldova.

„Chiar am toată simpatia pentru agricultori, care au ajuns la limită din cauza secetei și războiului. Omenește îi înțeleg, dar subvențiile pentru acoperirea pierderilor curente, când problema e una structurală, nu sunt o soluție. Nu una sustenabilă”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Tofan, candidatura căruia a fost luată în calcul atunci când se discuta despre înlocuirea prim-ministrei Natalia Gavrilița, spune că R. Moldova subvenționează cerealele pentru export.

„Subvenționând creșterea de cereale, noi luăm taxe de la fiecare moldovean și hrănim un irakian, egiptean, turc, grec sau elvețian. Acestea sunt piețele-cheie unde sunt exportate cerealele noastre. Nu cred că suntem atât de bogați ca să subvenționăm pâinea altora. Subvențiile de circa două miliarde de lei acordate în 2023 înseamnă circa 3 300 de lei/an luați de la fiecare dintre cei 600 000 de angajați din sectorul privat. Poate sună provocator, dar asta facem: luăm câte 3 300 de lei de la fiecare contribuabil privat din R. Moldova, pentru a contribui direct la bucata de pâine a unui irakian sau elvețian”, a punctat Vasile Tofan.

Unul dintre liderii protestului fermierilor, Sergiu Stefanco, a declarat astăzi, după ce alături de alți agricultori a blocat cu tractoarele drumul către punctul de trecere a frontiere Leușeni - Albița, că nimeni nu ar vrea bani gratis.

„Toți cunosc problemele pe care le au agricultorii. Le știe vicepremierul Vladimir Bolea, președinta Maia Sandu, spicherul Igor Grosu și premierul Dorin Recean. Dar nu se intervine. Noi am propus nenumărate soluții, începând cu sistemul bancar. În acest sens, există modelul României. Noi înțelegem că nu sunt bani în buget. Mulți ne critică că tot vrem ceva. Noi nu vrem să se ia de la gura copiilor. Există fond de subvenționare, se poate de alocat, se poate de ajutat această ramură. Nu e vorba de bani gratis. Nimeni nu vrea gratis, nu vreau ca cineva să-mi plătească datoriile. Noi ne vom plăti datoriile”, a spus sursa citată.

Pe parcursul anilor 2020 - 2023, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Guvernul a acordat agricultorilor din R. Moldova 5,9 miliarde de lei, a declarat zilele trecute ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md