Opinie de la București: De ce Maia Sandu va câștiga la PAS alegerile prezidențiale. „Sunt mulți care au impresia că voința lor, crezul lor se identifică și cu ale altor oameni. Stoianglo a fost o petardă ca efect”
Actuala președintă Maia Sandu ar urma să câștige lejer alegerile prezidențiale din această toamnă, deoarece are o susținere fără precedent pe plan extern, dar mai ales pentru că votanții din R. Moldova nu au altă alternativă mai bună, consideră comentatorul politic de la București, Cristina Hrițuc.
Făcând referire la sondajul prezentat joi de IMAS, Hrițuc a evidențiat rezultatele care demonstrează că Maia Sandu nu are concurență.
„Mulți dintre politicienii de peste Prut sar în sus când le spui că Maia Sandu va câștiga aceste alegeri prezidențiale la pas. Sunt mulți care au impresia că voința lor, crezul lor se identifică și cu ale altor oameni. Mai sunt și niște talibani care nu pot face analiză rece, pentru că sunt dominați de sentimente revanșarde sau pur și simplu nu înțeleg că în analiză nu e rost de sentimente.
Și cum toată lumea din R. Moldova se duce și analizează doar anumite cifre, poza de moment cu scorurile, le pun aici un slide care spune foarte multe lucruri și confirmă de ce Maia Sandu va câștiga lejer aceste alegeri. Aproape 59% o văd votabilă pe Maia Sandu, pentru că nu e altcineva mai bun”, a menționat Hrițuc.
În același timp, comentatorul politic subliniază că propunerea socialiștilor pentru funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, s-a dovedit a fi „o petardă”.
Președintă Maia Sandu rămâne favorită certă la alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent, potrivit „Barometrului Socio-Politic – Iulie 2024”, realizat de compania IMAS condusă de Doru Petruți. Potrivit cercetării sociologice, în cazul respondenților deciși, Maia Sandu ar fi votată de 41,5%, Alexandr Stoianoglo - de 14,2%, Renato Usatîi - 13,3%, Irina Vlah - 10,9% și Ion Chicu - de 7,4%.
Cercetarea sociologică a fost efectuată la comanda companiei Independent News din România și realizată în perioada 8 – 21 iulie 2024, pe un eșantion de 1 093 respondenți 18 ani și peste, în 90 de localități din R. Moldova. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3.0%.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”