20:34:15 17.07.2018
 
Stiri

Mai multe ONG-uri din R. Moldova îi solicită CEC să-și ANULEZE decizia care introduce condiții ABUZIVE pentru acreditarea observatorilor la alegeri

Politică 19.06.2018 19:33 Vizualizări3673 Autor: Ziarul National
Mai multe ONG-uri din R. Moldova îi solicită CEC să-și ANULEZE decizia care introduce condiții ABUZIVE pentru acreditarea observatorilor la alegeri Diez

Douăzeci de organizații neguvernamentale din R. Moldova au lansat, astăzi, un apel public prin care îi cer Comisiei Electorale Centrale (CEC) să-și anuleze decizia aprobată pe 12 iunie curent de modificare și completare a Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora.

În opinia ONG-urilor, noile modificări introduc „condiții abuzive și limitative în domeniul monitorizării alegerilor, asigurării transparenței și legitimității acestora”.

În apel se mai arată că autoritatea electorală centrală nu a luat în considerație nicio propunere făcută de Asociația „Promo-LEX”, inclusiv neacceptarea introducerii condiției obligatorii privind prezența semnăturii candidatului înaintat pentru acreditare, pe care experții o califică „drept inutilă, menită să birocratizeze și complice substanțial acreditarea și activitatea observatorilor”.

Semnatarii apelului reclamă faptul că CEC aintrodus în calitate de Anexă un Formular al demersului pentru acreditarea observatorului național, „care are un caracter și mai abuziv, și mai birocratizat decât cel supus consultărilor publice”. Astfel, a fost dublat numărul rubricilor care urmează a fi completate de candidatul la acreditare, fiind solicitată completarea personală a așa tip de informații ca: IDNP, participarea anterioară la alegeri, adresa de mail, telefon de contact etc., precum și semnătura obligatorie (ca în buletinul de identitate). Alarmantă este și tentativa de limitare a dreptului de raportare a observatorului implicat în alegeri prin introducerea obligativității de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal la care are acces. Or interpretarea extensivă a acestor norme poate obstrucționa activitatea de monitorizare a alegerilor.

„Organizațiile semnatare solicită abrogarea de urgență a Hotărârii CEC nr. 1694 din 12 iunie 2018 și îndeamnă autoritatea electorală să trateze instituția observatorului nu ca pe un inamic al său, ci ca pe un partener, poate chiar incomod, dar care contribuie la asigurarea corectitudinii și legitimității procedurilor electorale. În pofida acțiunilor insistente ale CEC, încă mai avem convingerea că autoritatea respectivă, de rând cu alte autorități publice responsabile de organizarea proceselor electorale, doresc sincer desfășurarea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova. Or aceasta va fi imposibil de realizat fără o monitorizare liberă, echidistantă și eficientă a scrutinelor electorale de către observatori”, cităm din document.

Apelul a fost semnat de 20 de organizații neguvernamentale din R. Moldova, inclusiv de Asociația „Promo-LEX”, Transparency International Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, IDIS „Viitorul” și Institutul de Politici Publice.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Mr Olivia 24.06.2018 15:07

ÎMPOTRIVA DE LA MULȚUMIRE! În ceea ce privește faptul că ați devenit membru al Marelui Lumină, vă mulțumim. Fii parte din ceva profitabil și special (BINE ATI VENIT LA LUMEA ILLUMINATI). Sunteți POLITIC, ENGINEER, DOCTOR, ENTERTAINER, MODEL, FOOTBALLER GRADUATE / STUDENT, E.T.C SA V-ATI VIZATĂ EXTENSIA BUSINESS-ULUI DE A VENIT MAI MULT. Este pertinent să știți, de asemenea, că Pentru a deveni un membru, și câștiga suma de 3.000.000 de dolari ca membru iluminat și 8000 dolari la fiecare trei zile. Te rog să faci parte din "OPORTUNITATEA" AURULUI Marele organizație iluminată te face bogată și faimoasă în lume, te va scoate din rădăcina iarbă și te va duce la o înălțime mai mare dacă ai fi dorit mult timp să fim și împreună vom domnia lumii cu puterea mare și puternică a Iluminaților, o viață îndelungată și prosperitate pe pământ, cu viața veșnică și jubilarea. INBOX MR PATRICK ACUM dacă sunteți interesat !! .... VIA EMAIL: agentpatrick5@gmail.com SAU VIA WhatsApp +2348055329159 SAU VIA Website http://gravatar.com/agentpatrick5 Puteți, de asemenea, prin BLOG agentpatrick5.blogspot.com dvs. destinul este în mâna ta.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md