08:49:11 29.04.2024
Stiri

DEZVĂLUIRI // Lupu spune că R. Moldova a evitat un nou „7 aprilie 2009” și se întreabă cine i-a IMPUS lui Dodon ideea privind FEDERALIZAREA țării

Politică 28.11.2016 16:00 Vizualizări6878 Autor: Ziarul National
DEZVĂLUIRI // Lupu spune că R. Moldova a evitat un nou „7 aprilie 2009” și se întreabă cine i-a IMPUS lui Dodon ideea privind FEDERALIZAREA țării


Liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, susține că nu regretă nicio clipă faptul că a decis să se retragă din cursa prezidențială, deoarece, dacă nu o făcea, urmau să aibă loc evenimente periculoase pentru R. Moldova, asemănătoare celor din 7 aprilie 2009.

„Mi-a trebuit o zi și jumătate să fac o analiză a tuturor riscurilor privind rămânerea în cursa prezidențială. Echipa aștepta decizia mea, iar în cele din urmă toți au acceptat argumentele mele. Am luat decizia de a mă retrage din câteva considerente - pentru a maximiza șansele candidatului proeuropean. Puteam să ajung în turul II al alegerilor, dar ulterior era mai dificil să mobilizez electoratul de dreapta. Eu am fost și sunt pentru neutralitate, statalitatea R. Moldova, dar o parte din electorat nu agreează asta. Doi: toți au observat că încă din luna august, septembrie și octombrie opinia publică era pregătită mediatic că alegerile vor fi fraudate. Nu se făcea întâmplător acest lucru. Este un element de tehnologie folosit și înainte de 7 aprilie 2009. În cazul în care rămâneam în cursă, aveau să fie acțiuni stradale. Se puteau repeta cel puțin evenimentele din 20 ianuarie 2016. Odată ce astfel de acțiuni au loc, atunci imediat apar și provocatorii care vin cu scenarii obscure, care vin să tensioneze situația. Aceste tensiuni pot duce, eventual, la jertfe umane. Consider că asemenea lucruri sunt inadmisibile”, a declarat Marian Lupu în cadrul emisiunii „Replica”.

Potrivit democratului, aceste proteste stradale nu erau îndreptate doar împotriva sa, dar împotriva guvernării proeuropene. „Avea să fie atacat Guvernul Filip. Prin aceste destabilizări se urmărea haosul și dezordinile în masă. Nu exclud că, în asemenea situație, puteau fi generate alegeri parlamentare anticipate. Aceste lucruri se confirmă și acum (provocarea alegerilor anticipate n.r.). Se urmărește deturnarea parcursului european al R. Moldova. Astfel, rămânerea mea în cursă slăbea posibilitatea unei lupte victorioase în turul II cu candidatul stângii. Sunt sigur că, dacă aveam acum un președinte de dreapta, atunci se accentua vectorul proeuropean. Regret că această șansă oferită de către mine și PD nu a fost valorificată de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate”, a subliniat Lupu.

Liderul PD consideră că Maia Sandu a pierdut cursa prezidențială pe mâna ei: „În primul tur, candidatul PAS a valorificat 12% din voturile venite de la PD. A pierdut din cauza lipsei de experiență și a trăsăturilor de caracter. Prea multe emoții și mai puțină rațiune. În primul tur, candidatul PAS s-a axat pe lupta împotriva mea, dar nu s-a axat deloc pe un mesaj proeuropean. Nici în turul II nu a făcut acest lucru. Trebuie să-și diversifice mesajele. Candidatul PSRM a fost mai abil, era foarte agresiv și venea cu mesaje extreme. Regret foarte mult că nu a învins candidatul dreptei. Sunt sigur că, dacă venea cu un mesaj privind parcursul proeuropean al R. Moldova, atunci avea șanse mari să câștige”.

Politicianul l-a criticat și pe președintele ales, Igor Dodon, care promovează ideea de federalizare a R. Moldova. „Între 30 octombrie și 13 noiembrie nu prea am auzit de la Igor Dodon declarații privind federalizarea țării. Imediat după 13 noiembrie a revenit la această idee, care este foarte proastă în opinia mea. Dodon admite ideea de federalizare fără să țină cont că e foarte periculoasă. Dacă cuiva i se pare că va fi vorba de doi subiecți ai federației, atunci greșește. Imediat va apărea factorul de la sudul R. Moldova (Găgăuzia n.r.). Am temerea că va mai apărea încă un subiect al federației în nordul republicii. E vorba de patru subiecți ai federației. Formula unui stat este pentru a asigura durabilitate în funcționare, or formula de federație fragilizează statalitatea R. Moldova. Îmi este tare interesant dacă această idee s-a născut în capul său sau a fost importată de peste hotare. Sau mai bine zis - impusă de peste hotarele țării. Modelul de federație va distruge integritate țării așa cum o știm acum”, a conchis Marian Lupu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md