05:18:47 24.02.2020
 
Stiri

La cine se împarte BOGĂȚIA lumii. Mecanismul a fost devoalat

Știri 27.01.2020 17:30 Vizualizări619 Autor: Ziarul National
La cine se împarte BOGĂȚIA lumii. Mecanismul a fost devoalat


Thomas Piketty, cel mai renumit economist la nivel mondial, explică amănunțit care sunt pârghiile inegalității sociale. Piketty vorbește însă și despre importanța clasei de mijloc în angrenajul economic.

De ce e importantă dispariția clasei de mijloc? „Deoarece clasa de mijloc este vitală pentru economie. Cum așa? Păi, ea reprezintă mijlocul care a făcut posibilă dezvoltarea consumului de masă și a investițiilor masive în construcții”, apreciază Piketty.

Economistul i-a oferit explicații detaliate jurnalistului BBC Jacques Peretti: „Oportunitatea de a intra în rândul clasei de mijloc în perioada 1950-1960 a generat o egalitate mai mare și o distribuire uniformă a bogăției în societate, care au atins un nivel înalt în 1976. Anul în care britanicii, de exemplu, au fost cei mai fericiți, potrivit sondajelor de opinie”.

„Doar că – apreciază mai departe Piketty – clasa de mijloc a început să se subțieze în ultimii 20 de ani“. Iar dacă subțierea continuă în deceniile ce vor urma, aceasta este o amenințare majoră la adresa democrațiilor”.

Piketty crede că dispariția clasei de mijloc va duce întreaga societate într-un punct de unde nu există cale de întoarcere. Între 1945 și 1978, bogăția a fost distribuită în rândul societății mai uniform decât în orice altă perioadă din istorie. O anomalie egalitară, care a durat 30 de ani, înghesuită între două perioade de inegalitate uriașă: anii 1930 și prezent.

Iar motivul a fost că această clasă de mijloc avea mijloacele de a deține o proprietate privată. Programul uriaș de construcții, asumat de guvernele succesive laburist și conservator, care a început în anii 1930, a fost întrerupt de război și apoi a cunoscut o extindere vastă în anii 1950, a făcut posibil ca milioane de oameni să dețină, pentru prima dată, propriile case.

„Dar din 1996, acel vis s-a evaporat pe măsură ce procesul de achiziționare a unei locuințe a intrat în marșarier. Extinderea inegalității a coincis cu stagnarea salariilor și, ca atare, cu sfârșitul accesului tinerilor la proprietatea de locuințe”, concluzionează Jacques Peretti, jurnalistul care a strâns toate informațiile rezultate în urma dialogului cu Thomas Piketty în volumul Înțelegerile care au schimbat lumea (Editura Litera, 2019).

Dar ce se va întâmpla mai departe? Vom continua să mergem în direcția subțierii clasei de mijloc? Piketty e la post: „E greu de știut cât de departe se va merge. Ceea ce știm cu siguranță este că in ultimii ani s-a observat că în Marea Britanie și în alte țări bogăția celor din topul deținătorilor de bogăție – a miliardarilor – crește mult mai rapid decât bogăția medie și mult mai rapid în raport cu dimensiunile economiei. Se poate vedea că, dacă acest proces continuă în următoarele câteva decenii, partea care revine clasei de mijloc va scădea“.

Inegalitate = revoluție

Concret: „În anii următori, chiria – nu proprietatea – va deveni regula. O familie care închiriază pierde mult mai mult decât o familie care cumpără o locuință. Iar acest lucru va face practic ireversibil procesul inegalității, deoarece clasa de mijloc (și cei care aspiră să intre în rândul clasei de mijloc) își va fi pierdut mijloacele elementare de acumulare de bogăție. Motivul pentru care nu va mai exista cale de întoarcere pentru noi, ca societate, este acela că, structural, clepsidra se va rigidiza”.

Cât de inegali vom deveni? „Având în vedere tendințele actuale, viitorul arată destul de înfricoșător. Dar, dacă lipsești de privilegii clasa de mijloc, vei avea de-a face, de asemenea, cu o forță extrem de inflamabilă. O clasă de mijloc mulțumită nu face nimic, dar, dacă fie se teme pentru siguranța sa viitoare, fie se află pe valul economic și devine lacomă, ea va începe o revoluție”, a încheiat economistul Thomas Piketty, transmite evz.ro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


james michael 30.01.2020 13:43

Salutare tuturor. Am văzut comentarii de la persoane care și-au luat deja împrumuturi din împrumuturi cu inimă pură, apoi am decis să aplic în baza recomandărilor lor și în urmă cu doar câteva ore am confirmat în contul meu bancar personal o sumă totală de 50.000,00 Euro pe care am solicitat-o. Aceasta este într-adevăr o veste grozavă și îi sfătuiesc pe toți cei care au nevoie de împrumuturi reale să aplice prin e-mailul lor (jamesmichaelloanservices@yahoo.com) sau Whatsapp +16314912234, sunt fericit acum că am obținut împrumutul pentru care am solicitat

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md