13:49:35 17.11.2018
 
Stiri

Krasnoselski susține că Rusia ar fi NEMULȚUMITĂ de acțiunile privind reintegrarea regiunii transnistrene cu R. Moldova: „Rușii acum ne zic moldoveni”

Politică 16.08.2018 14:30 Vizualizări1830 Autor: Ziarul National
Krasnoselski susține că Rusia ar fi NEMULȚUMITĂ de acțiunile privind reintegrarea regiunii transnistrene cu R. Moldova: „Rușii acum ne zic moldoveni” Accent TV

Așa-zisul președinte al autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, s-ar plânge deseori, în discuțiile particulare, că Rusia este nemulțumită de consolidarea reintegrării regiunii separatiste cu R. Moldova, scrie Delfi, care citează o sursă apropiată „guvernului” transnistrean, care a dorit să rămână anonimă.

„În ultimii ani, exporturile către UE au ajuns la 60%, ceea ce este mult, mult mai mult decât în Rusia. În guvern toți sunt foarte îngrijorați de aceste cifre, se gândesc cum să le corecteze. Președintele se plânge în discuții private că rușii acum ne zic moldoveni!”, i-ar fi spus interlocutorul agenției Delfi, citat de Pagina de Rusia.

Totodată, Krasnoselski are cifre oficiale diferite, dar tendința spre slăbirea legăturilor economice cu Rusia este vizibilă.

Potrivit lui Krasnoselski, structura exporturilor „republicii“ este după cum urmează: Uniunea vamală – 12%, Uniunea Europeană – 38%, alte țări – 50%.

În ultimii ani au existat numeroase schimbări în relațiile dintre Moldova și republica separatistă: au fost refăcute conexiunile telefonice și feroviare între Chișinău și Tiraspol, Chișinăul a început să recunoască diplomele Universității de Stat de la Tiraspol, fermierii moldoveni pot din nou să lucreze terenurile arabile de lângă Dubăsari, iar asupra Transnistriei s-a extins zona liberă de comerț cu UE, deoarece Tiraspolul a devenit parte din Acordul de asociere și de liber schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Totuși, pe teritoriul regiunii transnistrene se află în continuare unități ale armatei ruse – mai mult de 1 500 de soldați, iar la depozitele militare din Cobasna s-ar afla peste 20 000 de tone de muniție și bombe.

Aceeași sursă notează că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație prin care cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei, iar pe 22 iunie curent Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md