22:08:43 15.07.2019
 
Stiri

VIDEO, FOTO // Jocurile MILITARE din R. Moldova, paravan pentru recrutare de MERCENARI? Cazul de la Hâncești cu însemne rusești

Politică 02.05.2018 11:30 Vizualizări7562 Autor: Ziarul National
VIDEO, FOTO // Jocurile MILITARE din R. Moldova, paravan pentru recrutare de MERCENARI? Cazul de la Hâncești cu însemne rusești

Măsurile aplicate de Rusia în estul Ucrainei, unde finanțează și înarmează grupuri paramilitare, sunt extinse și în R. Moldova. Îndoctrinarea se face inclusiv prin intermediul unor acțiuni nevinovate la prima vedere. Astfel, sub pretextul organizării unor jocuri militar-tactice, sunt adunați locuitori din regiunea transnistreană, dar și cetățeni vorbitori de limbă rusă din alte zone ale Republicii Moldova.

În republica noastră, drept paravan este folosită echipa de strikeball „BelaiaGvardia” – Garda Albă. Săptămâna trecută, în apropiere de Hâncești, a avut loc inaugurarea sezonului de strikeball. La eveniment au participat aproximativ 200 de oameni din R. Moldova, inclusiv în jur de 40 din stânga Nistrului, din Italia, România, Rusia, Ucraina.
Trupe de comando rusești contra trupe NATO

Jocurile au fost organizate sugestiv – trupe de comando rusești contra echipelor NATO. Surse din cadrul structurilor de forță ne-au spus că atât tabăra, cât și unii participanți sunt atent urmăriți. Chiar acum este în desfășurare o anchetă penală, deocamdată pentru activitate economică ilegală. Și asta pentru că participanții au fost taxați cu 200-400 de lei fiecare. Dacă amatorii de arme și adrenalină aveau tot echipamentul asigurat, costul participării era de 200 de lei, iar dacă aveau nevoie de dotări – prețul putea să ajungă la 400 de lei. Pentru că organizatorii nu eliberau și bonuri fiscale, acum au de dat explicații la fisc.

Potrivit surselor citate, tabăra era împărțită în câteva zone – terenul pe care erau amplasate corturile și parcate mașinile; zonă de tragere, unde era testat și calibrat armamentul airsoft și, nemijlocit, zona de acțiune. Aici era exersat asaltul pozițiilor întărite în câmp deschis și pe coline. Pentru ca scenariul să fie cât mai aproape de realitate, atacurile erau însoțite de numeroase explozii, provocate de grenade airsoft, asamblate din petarde.

Însemne militare rusești, în apropiere de Hâncești

La acest „joc”, șevroanele (însemne militare – n.r.) rusești puteau fi remarcate cu ușurință, dar și drapele asemănătoare celor folosite de formațiunile paramilitare din Donbas. Acestea aparțineau echipei strikeball „BelaiaGvardia".

Anchetatorii sub acoperire au mai observat că unii participanți la jocuri aveau pe arme airsoft sisteme de țintire cu laser și de optică nocturnă. Mai mult, pe unele arme erau montate și surdine reale, toate aceste componente fiind interzise de legislație pentru circuit civil.

Programul militar a continuat și seara, fiind organizate jocuri nocturne. Doar că cei din „BelaiaGvardia” au constatat că puțini dintre participanți aveau cunoștințe și experiență militar-tactică pentru activități pe timp de noapte, mai ales că unii „luptători” erau deja beți criță.

Mercenari din R. Moldova, invitați în România

Pregătirea celor de la „BelaiaGvardia” a fost remarcată de participanții din alte țări. Competitorii din România, de exemplu, i-au invitat la evenimentele cu același profil de peste Prut, unde aceștia vor avea statut de mercenari.

De menționat că, după încheierea programului prevăzut pentru cantonamentul de airstrike, unii oaspeți au fost invitați la un tir din apropierea Chișinăului, unde li s-a propus să tragă din arme de luptă. Cei mai mulți au refuzat, însă, invitația.

Pe 1 mai curent, după ce a fost sistematizată informația legată de tabăra de la Hâncești, membrii grupului „BelaiaGvardia” au decis, la inițiativa lui Serghei Zvezdin din Bălți, că au nevoie de o instituționalizare mai mare și au desemnat o persoană în calitate de secretar al grupului paramilitar.

Potrivit surselor Ziarului NAȚIONAL, această persoană va avea responsabilitatea să creeze o pagină pe Facebook pentru acest grup, iar accentul va fi pus pe promovarea unor mesaje care vor avea drept public-țintă moldovenii vorbitori de rusă, dar și cetățeni ai Federației Ruse.

Circa 100 de moldoveni, în tranșeele separatiștilor din Donbas

Amintim că, recent, RISE Moldova a arătat, cu referire la datele Serviciului de Securitate și Informații, că în jur de 100 de moldoveni au ajuns în tranșeele separatiștilor, luptând într-un război care nu le aparține. Jumătate dintre ei au fost deja identificați, iar mai puțin de un sfert au ajuns pe banca acuzaților.

Dacă în Republica Moldova aceste persoane sunt condamnate pentru mercenariat și riscă până la zece ani de închisoare, în Ucraina infracțiunile comise de ei sunt considerate activități teroriste și sunt pedepsite cu până la 15 ani de închisoare sau detenție pe viață.

P.S. După publicarea acestui articol, am fost telefonați la redacție de un bărbat care s-a prezentat, cu accent rusesc, ca fiind „Serghei Zvezdin”, și ne-a întrebat „ce este cu acest text” și de ce apare numele său? Am făcut referire la sursele noastre și l-am rugat să confirme sau să infirme acuzațiile, dar vocea de la celălalt capăt al firului ne-a amenințat cu judecata, spunând că acolo vom fi obligați să-i dezvăluim sursele noastre.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!none 02.05.2018 13:18

вы там, че курите ? Информация представленная вами в корне неверная. Вы провоцируете таким образом на проявление агрессии, а за это у нас как бы предусмотрено наказание. Посмотрим что скажут на это наши доблестные органы.

Serghei Zvezdin 02.05.2018 13:47

Am vrut sa intreb... ce e scris aici? am facut srinul paginei, toata povestea asta ajunge la judecatoria, in caz ca nu scriti intrasens la tot scrisu

Валерий 02.05.2018 14:47

ВЫ там совсем охренели??? так переврать... http://a-tv.md/index.php?newsid=45073

Contra_ziarul_na'ional 02.05.2018 14:56

Amintim că, recent, RISE Moldova a arătat, cu referire la datele Serviciului de Securitate și Informații, că în jur de 100 de moldoveni au ajuns în tranșeele separatiștilor, luptând într-un război care nu le aparține. Jumătate dintre ei au fost deja identificați, iar mai puțin de un sfert au ajuns pe banca acuzaților. - ЭТО ЧТО? КАКОГО ХЕРА НАДО ТАКОЕ ПИСАТЬ? РЕШИЛИ ЖЕСТОКО ПОТРОЛИТЬ?! ЖАЛКОЕ ПОДОБИЕ НИЗШЕГО СОРТА САЙТ. УДАЧИ ВАМ В ДАЛЬНЕЙШИХ ПОСТАХ СКАЗОК СО СТРАШИЛКАМИ

Pokemon 02.05.2018 14:50

ALO!!! Ziarul!!! De ce voi scrieți căcatul ista? Sau la voi deam amu corportiv? Tăți sînteți prin alcohol? Sau ieri zi de odihnă au fost? AirSOFT niciodată nu a fost în zona de polotica!!! Terminați copipas-ul vostru cu cîcatul!!!

Дмитрий 02.05.2018 14:55

Что за чушь вы пишите!!???Полностью всё перевернули, это полный бред!

Walter 02.05.2018 16:01

Serghey, Pokemon, Dmitriy, Valeryi, voi credeti ca Ziarul National a inventat acestea? Exista servicii care monitorizeaza astfel de "rezervisti", altfel nu apareau astfel de deconspirari. Mai mult, admit ca cei ce conduc acest club stiu prea bine despre ce e vorba si incearca sa o faca pe virgina :D Daca se fac astfel de declaratii tari in presa - exista si probe deja concludente. Acum aveti doua optiuni... 1. sa o luati la picior pana nu a fost pornita o cauza penala (cred ca deja de fapt e pornita). 2. sa faceti declaratii si dati toti oamenii de lagatura, intermediari, alte informatii relevante pana a va fi aduse acuzatiile, lucru care va usura aproape pe deplin soarta voastra. Linkul la Accent TV degeaba la-ti pus. Omul din spatele acestui post putea promite la MSK ca-i va ajuta cu mercenari ieftini si mult la kg...iar voi, sub acoperire de club sportiv, va ocupati de racolare.

555555 02.05.2018 16:00

Îmi pare rau ca ați scris aceste aberații, se vede nivelul DVS de profesionalism. Sub așa logica ar trebui sa interzicem si Jocurile Olimpice!!!! Poate ramine cimp de discuție referitor la utilizarea stemelor unor state străine... dar in final este pur si simplu un Hobbi de recreație si interes sportiv pentru oameni.

Noni 02.05.2018 17:51

Dragă redacție! Sunt unul dintre jucătorii care a participat la jocul de la Hîncești și primul lucru pe care vreau să vi-l spun este: schimbați informatorii. Sau prelucrați un pic mai fin informațiile primite. Sau, conform deontologiei, verificați informația din 3 surse. E clar că nu ați făcut asta, iar articolul dumneavoastră nu are nicio valoare jurnalistică. Dacă era tipărit, aș fi putut spune că e maculatură. O simplă căutare anterioară redactării acestui articol alarmist, cu nuanțe de ”naționalism” urât mirositor, v-ar fi lămurit că airsoftul/strikeball e un joc bărbătesc de onoare și nu unul politic. În toată lumea acest joc este asociat cu termenul ”LARP”, adică Live Action Role-Playing. Respectiv, în timpul jocului, unul poate fi rus, altul american, german, englez sau orice altă nație din lumea asta. Asta NU ÎNSEAMNĂ că se face propagandă politică pentru vreun stat. Eu am jucat alături de echipa „BelaiaGvardia” și, ce să vezi??? Nu m-am radicalizat deloc! Nu am fost recrutat sub nicio formă. Culmea este că am stat de vorbă cu toți membrii echipei, inclusiv cu Serghei Zvezdin. Din păcate pentru dumneavoastră sunt același de dinainte de joc, același român care a venit în Republica Moldova să joace alături de prieteni, cunoștințe. Nu am plecat în România ”prelucrat politic”, ci doar cu amintirea unor îmbrățișări frățești, cu jucătorii moldoveni. Și indiferent ce veți scrie dumneavoastră de acum înainte, eu tot o să vin la jocurile din Moldova. Pentru că mi-a plăcut. La următorul joc din Rep Moldova la care o să particip, considerați-vă încă de acum invitații mei. mai povestim, ne cunoaștem... Cine știe, poate o să jucați și dvs strikeball cu noi.

Николай 02.05.2018 18:04

Trupe de comando rusești contra trupe NATO. Автор видимо даже представление не имеет что такое история!!! Кратко, высадка союзных войск в Нормандии осуществлялась Войсками США у берега Нормандии где держали оборону войска фашистской германии! Где тут NATO против РОССИИ???

ODD 02.05.2018 18:06

Этот ваш высер вам боком встанет!!! ИДИОТЫ!!!

Domnul Ghimpu 03.05.2018 01:17

Уважаемые зиарул национал! А вернее модераторы сайта. Как вы выглядите беспомощными жалкими людишками, УДАЛЯЯ МОИ КОМЕНТЫ! эХХХ. сОВЕТ ДА ЛЮБОВЬ ВАМ И ВАШИМ КОЛЛЕГАМ!

un participant 03.05.2018 12:52

din punctul meu de vedere este un articol scris fara alt interes decat sa va faceti trafic pe site, calcand in picioare niste oameni care s-au straduit sa organizeze si in R. Moldova ce se face in multe alte tari, adica a reitera scenariul D-Day (si aici va sugerez sa va documentati, fiindca scrieti aberatii). airsoft/strikeball este un JOC recreativ, punct.

Shrayk 03.05.2018 23:33

Только и можете коменты удалять, сразу видно говно газетенка. Нагадили, а теперь подтираться пытаетесь.

Andrei 04.05.2018 06:57

Ziarul Național Unde e libertatea de exprimare? De ce ștergeți comentariile ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md