14:44:08 21.06.2024
Stiri

Inventatorul Internetului spune că giganţii tech GOOGLE și FACEBOOK ar trebui fărâmiţaţi

Știri 06.11.2018 17:05 Vizualizări1856 Autor: Ziarul National
Inventatorul Internetului spune că giganţii tech GOOGLE și FACEBOOK ar trebui fărâmiţaţi Sursa: adevarul.ro


Giganţi tech precum Facebook sau Google au devenit atât de dominanţi încât ar putea fi nevoie să fie fărâmiţaţi, cu excepţia situaţiei în care ar apărea alţi competitori ori dacă supremaţia lor s-ar reduce, a declarat Tim Berners-Lee.

Berners-Lee, specialistul care a inventat Internetul în 1989, a spus că este dezamăgit de situaţia curentă a lumii virtuale, referindu-se în special la scandalurile privind abuzul datelor cu caracter personal şi folosirea reţelelor sociale pentru a răspândi ură. Începând cu anii ’90, revoluţia digitală a generat o serie de companii tech americane care combinat, au acum o putere financiară şi culturală mai mare decât majoritatea statelor suverane, relatează The Guardian. Apple, Microsoft, Amazon, Google şi Facebook au un capital combinat de piaţă de 3.7 trilioane de dolari, care este egal cu PIB-ul Germaniei de anul trecut.

În prezent profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) şi la Universitatea din Oxford, Barners-Lee şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul în care firma de consultanţă Cambridge Analytica a obţinut datele personale ale 87 milioane de utilizatori Facebook de la un singur cercetător. Acesta a spus că scandalul a fost un punct de reper pentru multă lume.

„Sunt dezamăgit de starea actuală a web-ului. Am pierdut sentimentul de împuternicire individuală şi, într-o anumită măsură, cred că şi optimismul s-a stricat”, a adăugat „părintele Internetului”.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a cerut scuze după scandalul Cambridge Analytica şi s-a angajat să depună mai multe eforturi pentru a proteja datele utilizatorilor. Totuşi, Berners-Lee menţionează că reţelele sociale sunt folosite în continuare ca un mijloc de a propaga ură.

„Dacă puneţi o picătură de dragoste în Twitter, aceasta va părea că risipeşte. Dar dacă puneţi o picătură de ură, simţi cum se propagă mult mai puternic. Aşa ajungi să te întrebi: «Ei bine, asta e din cauza modului în care Twitter a fost conceput?»”.

Sursa: adevarul.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md