CIUDAT // Cea mai nouă ţeapă de pe internet: se vând şerveţele folosite de un bolnav, cu care să te îmbolnăveşti intenţionat
Majoritatea oamenilor n-ar utiliza nici în ruptul capului un şerveţel folosit deja de altcineva, darămite să mai dea şi bani pentru asta şi nu orice sumă, ci nu mai puţin de 80 de dolari. Ei bine, compania Vaev din Los Angeles susţine că a vândut deja, numai în acest sezon, aproape o mie de şerveţele folosite persoanelor care doresc să-şi aleagă singure momentul în care se aleg cu o viroză respiratorie.
Ironic, deşi ajută oamenii să se îmbolnăvească, Vaev se prezintă drept „un brand de wellness”, iar prezentarea produsului încearcă să-i justifice preţul ridicat. Un „produs” Vaev vine într-o cutie elegantă, albă, cu inserţii aurii. Aceasta conţine o cutie Petri, de genul celor folosite în laboratoare pentru culturile de microbi, sigilată cu o bandă aurie. Cutia Petri conţine un singur şerveţel mototolit, despre care compania susţine că a fost folosit de o persoană bolnavă de viroză respiratorie.
„Luxul de a alege” când să te îmbolnăveşti
Reporterii de la „TIME Magazine“, care au primit o mostră de „Vaev“, au încercat să afle ce om întreg la minte ar plăti 80 de dolari (mai exact, 79,99 $, conform site-ului companiei - vaevtissue.com -, unde produsul nu este în stoc, deocamdată) pentru un şerveţel în care şi-a suflat nasul o persoană bolnavă de viroză. Ei bine, după cum le-a declarat fondatorul Vaev, Oliver Niessen (34 de ani), aceşti oameni există şi anume e vorba de oameni „descuiaţi, care apreciază luxul de a te putea îmbolnăvi atunci când decizi tu şi nu altădată”. Niessen susţine că şerveţelele Vaev trebuie văzute ca o alternativă la medicina convenţională, în sensul că, îmbolnăvindu-se intenţionat de viroză, clientul îşi reduce riscul de lua aceeaşi viroză la o dată ulterioară. Fondatorul Vaev insistă că a te îmbolnăviatunci când vrei tu ţine, în esenţă, de dreptul de a alege liber ce vrei să faci cu viaţa ta.
„Ideea e simplă: să alegi tu când iei o viroză, cu scopul de a nu lua aceeaşi răceală mai târziu”, a declarat Niessen pentru „TIME Magazine”. El a continuat lăudând „acest tip de libertate, acest lux de a alege” şi explicând principiul de la care a pornit: „Dacă ne personalizăm după pofta inimii toate obiectele şi acţiunile din viaţa noastră, de ce n-am face la fel şi cu răcelile”?
Niessen a exemplificat şi situaţiile în care cineva ar dori să se îmbolnăvească intenţionat: „Să spunem că te pregăteşti să pleci în vacanţă în curând şi vrei să reduci riscul de a-ţi strica distracţia. Foloseşti un şerveţel Vaev şi te îmbolnăveşti acum în loc să ţi se întâmple asta în vacanţă”.
Experţii contestă eficienţa metodei „Şerveţelul”
Specialiştii contactaţi de „TIME Magazine” spun că şerveţelul „Vaev” şi răceala produsă de el pot să te imunizeze împotriva acelei tulpini de virus cu care a fost contaminat acesta, în condiţiile în care există sute de alte ribovirusuri care produc răceli comune similare. „Sunt peste 160 de tulpini de ribovirusuri, aşa că ar trebui să-ţi treci pe la nas cel puţin 160 de şerveţele cu viruşi diferiţi ca să te imunizezi la toate aceste viroze”, spune Charles Gerba, profesor de microbiologie şi ştiinţe ale mediului la Universitatea din Arizona. Asta dacă lăsăm la o parte piedici evidente, cum ar fi că unele virusuri mor destul de repede în absenţa unei gazde, deci şerveţelul n-ar garanta îmbolnăvirea. La acesta se adaugă şi faptul că n-ai avea timp să treci prin 160 de viroze într-un singur sezon, chiar dacă presupunem că organismul ar rezista la această „orgie” virală. Profesorul Gerba subliniază că „imunizarea la un virus nu te protejează faţă de celelalte, de aceea n-a existat niciodată un vaccin împotriva răcelii comune. N-ai cum să faci un vaccin împotriva a sute de virusuri diferite”.
Sursa: adevarul.ro
Guvernul României susține Mitropolia Basarabiei: ,,Alocarea anuală a 2 milioane de euro de către Guvernul României a facilitat construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Basarabia"
Janina Sitaru, secretar de stat al MAE de la București: ,,În anul trecut, 68% asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost pentru R. Moldova. Locul R. Moldova e în Uniunea Europeană și România este un puternic susținător"
Filmul de pe Netflix care a depășit toate așteptările. Joacă Ryan Reynolds în el și a ajuns în topuri pe tot globul