16:27:17 23.05.2024
Stiri

AVERTIZARE // Dependență, la fel de periculoasă ca drogurile!

Știri 30.01.2019 18:40 Vizualizări2094 Autor: Ziarul National
AVERTIZARE // Dependență, la fel de periculoasă ca drogurile! Sursa: ciao.ro


Dependența de rețele sociale este la fel de periculoasă ca drogurile! Cel puțin asta susțin savanții, iar un nou studiu pare să demonstreze această ipoteza șocantă. E adevărat că petrecem foarte mult timp, în mediul online, iar acest lucru pare să ne afecteze mai mult decât am vrea să o recunoaștem.

Tocmai din acest motiv, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan, în Statele Unite ale Americii, au demonstrat că persoanele care folosesc Facebook, Instagram sau Twitter și în general comunicarea digitală, au trăsături comune cu dependenții de droguri. În aceeași categorie au fost incluși și cei cu dependență de jocuri de noroc.

Oamenii de știință au descoperit o legătură între utilizarea peste măsură a rețelelor sociale și luarea deciziilor riscante. Această trăsătură e des întâlnită în alte tipuri de dependență. Totodată, acesta a fost primul studiu care a analizat relația dintre asemenea tipuri de hotărâri impulsive și de moment alături de rețelele sociale.

Specialiștii au tras un semnal de alarmă, pentru că utilizarea peste măsură a Facebook, de exemplu, duce la efecte nocive asupra sănătății mintale. O asemenea dependență are un impact foarte mare și asupra vieții sociale, în general.

„Există pe planeta noastră aproximativ o treime din locuitori care folosesc rețelele sociale și unii dintre aceștia le utilizează prea mult, dar și într-un mod necorespunzător”, a fost de părere savantul Dar Meshi, cel care a coordonat acest studiu.

„Deseori, capacitatea de decizie este compromisă la persoanele dependente de droguri. Uneori nu reușesc să învețe din greșelile lor și continuă pe această cale, cea a substanțelor interzise. Nimeni nu și-a dat seama până acum că aceste comportamente seamănă și cu cel al utilizatorului de social media. Am analizat posibila legătură dintre dependenții de rețele sociale și droguri”, a adăugat specialistul american, în studiul publicat de „Journal of Behavior Addictions”.

Oamenii de știință au mai concluzionat că, nu există un număr precis de ore, care ar trebui utilizatorii să le petreacă în mediul online. Însă, sfatul lor este ca oricine să petreacă zilnic un interval cât mai scurt pe Facebook, Twitter, Snapchat sau Instagram.
Totodată, în țări precum China, Statele Unite sau chiar Coreea de Sud există deja clinici specializate în detoxul digital. Mai exact, medicii își ajută pacienții să scape de relația toxică pe care o au cu mediul online.

Sursa: ciao.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md