05:15:22 08.12.2023
Stiri

ÎNDEMN pentru vorbitorii de limbă rusă din R. Moldova: „Încetați să-l mai slugărniciți pe Putin, învățați limba acestui pământ”

Politică 05.06.2018 08:35 Vizualizări9612 Autor: Ziarul National
ÎNDEMN pentru vorbitorii de limbă rusă din R. Moldova: „Încetați să-l mai slugărniciți pe Putin, învățați limba acestui pământ”


„Încetați să-l mai slugărniciți pe Putin, învățați limba acestui pământ și dați-vă copiii în școli de limbă română, îngrijiți-vă de integrarea deplină a acestora în societatea noastră”.

Îndemnul vine de la liberalul Valeriu Munteanu și este adresat membrilor și simpatizanților Partidului Socialiștilor care au protestat, ieri, în fața Curții Constituționale (CC), instituție ce a decis că Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM, din 1 septembrie 1989, este desuetă.

CITIȚI și Legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești, declarată DESUETĂ: CC a admis PARȚIAL solicitarea PL cu privire la anularea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă

„Un grup eterogen de socialiști a venit la Curtea Constituțională să deplângă Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM, din 1 septembrie 1989, unde aceștia își găseau, până acum, scutul iluzoriu al statului multietnic. CC a declarat desuetă (abrogare implicită a unei legi, prin constatarea împrejurărilor că este depășită de relațiile sociale) această lege anterioară Constituției și, respectiv, a lipsit de orice temei politica imperialismului velicorus privind statul multietnic-Republica Moldova și utilizarea limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică”, e explicat Munteanu.

Menționăm că legea anulată ieri de magistrații de la Înalta Curte stipula că „limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba moldovenească în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real”.

„Vom continua lupta. Societatea trebuie să treacă peste aceste provocări. Vorbiți românește, dragi rusofoni! Și să nu ieșiți la alegeri!”, a fost mesajul deputatului socialist Vlad Batrâncea, după decizia CC.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md