13:51:19 05.12.2022
Stiri

ÎNDEMN pentru vorbitorii de limbă rusă din R. Moldova: „Încetați să-l mai slugărniciți pe Putin, învățați limba acestui pământ”

Politică 05.06.2018 08:35 Vizualizări9515 Autor: Ziarul National
ÎNDEMN pentru vorbitorii de limbă rusă din R. Moldova: „Încetați să-l mai slugărniciți pe Putin, învățați limba acestui pământ”


„Încetați să-l mai slugărniciți pe Putin, învățați limba acestui pământ și dați-vă copiii în școli de limbă română, îngrijiți-vă de integrarea deplină a acestora în societatea noastră”.

Îndemnul vine de la liberalul Valeriu Munteanu și este adresat membrilor și simpatizanților Partidului Socialiștilor care au protestat, ieri, în fața Curții Constituționale (CC), instituție ce a decis că Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM, din 1 septembrie 1989, este desuetă.

CITIȚI și Legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești, declarată DESUETĂ: CC a admis PARȚIAL solicitarea PL cu privire la anularea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă

„Un grup eterogen de socialiști a venit la Curtea Constituțională să deplângă Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM, din 1 septembrie 1989, unde aceștia își găseau, până acum, scutul iluzoriu al statului multietnic. CC a declarat desuetă (abrogare implicită a unei legi, prin constatarea împrejurărilor că este depășită de relațiile sociale) această lege anterioară Constituției și, respectiv, a lipsit de orice temei politica imperialismului velicorus privind statul multietnic-Republica Moldova și utilizarea limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică”, e explicat Munteanu.

Menționăm că legea anulată ieri de magistrații de la Înalta Curte stipula că „limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba moldovenească în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real”.

„Vom continua lupta. Societatea trebuie să treacă peste aceste provocări. Vorbiți românește, dragi rusofoni! Și să nu ieșiți la alegeri!”, a fost mesajul deputatului socialist Vlad Batrâncea, după decizia CC.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 871 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md