14:43:26 18.04.2024
Stiri

Congresul american a ÎNĂSPRIT sancţiunile împotriva lui Putin şi a limitat puterea lui Trump

Știri 27.07.2017 11:20 Vizualizări1605 Autor: Ziarul National


Congresul american a ÎNĂSPRIT sancţiunile împotriva lui Putin şi a limitat puterea lui Trump Sursa: ziare.com

Cu 419 voturi pentru, Congresul american a trecut legea care propune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Preşedintele Donald Trump are posibilitatea să-şi exercite dreptul de veto, dar asta ar însemna o declaraţie de război adresată Partidului Republican.

Ultimele două săptămâni au însemnat un punct de cotitură în politica americană cu efecte profunde asupra României şi celorlalte state din vecinătatea Rusiei.

După întâlnirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin de la Hamburg, în cadrul reuniunii G20, lucrurile au început să se precipite. Toate încercările lui Donald Trump de a prezenta evenimentul drept o reuşită nu au reuşit să şteargă imaginea de superficialitate propagată de preşedintele american.

Imediat după întâlnire, Trump a anunţat într-o serie de mesaje postate pe Twitter că a căzut de acord cu liderul de la Kremlin să înfiinţeze o comisie comună de analiză şi combatere a atacurilor cibernetice.

Acest proiect al liderului de la Casă Albă a avut un ecou atât de negativ în sistemul diplomaţiei americane şi comunităţii de informaţii încât, la câteva ore după publicarea mesajelor, Trump a revenit şi a anunţat că renunţă la proiect.

„Trump a anunţat că a agreat cu Putin crearea unei unităţi de securitate cibernetică astfel încât atacurile din timpul campaniilor electorale şi alte lucruri negative vor fi prevenite. Dacă ar fi pus în aplicare acest plan, Donald Trump ar fi lucrat pentru prevenirea atacurilor cibernetice asupra sistemelor electorale occidentale cu cel care a transformat aceste atacuri într-o artă. Declaraţia lui Trump i-a şocat atât pe democraţi cât şi pe republicani. Lindsey Graham, senator republican, a declarat că este, aproape, cea mai proastă idee pe care a auzit-o vreodată”, a scris Yochi Dreazen pentru platforma online Vox.

Acest entuziasm în a-i oferi lui Putin oportunităţi de a pune în inferioritate lumea democratică reprezintă o cheie bună de a înţelege în ce termeni a decurs întâlnirea dintre cei doi.

Cel mai probabil, Vladimir Putin l-a dominat din toate punctele de vedere pe preşedintele american. Acest eşec diplomatic american al întâlnirii dintre cei doi a produs un cutremur în politica americană. Republicanii s-au trezit din pumni şi au decis să-i limiteze preşedintelui drastic atribuţiile în ce priveşte politica de securitate.

O lege cu consecinţe pe termen lung pentru Rusia

Majoritatea republicană din Congres susţinută de minoritatea democrată a trecut legea care va impune noi sancţiuni pentru Rusia. Prevederile ei nu reprezintă o agravare majoră a sancţiunilor ce sunt acum în vigoare, dar reprezintă un pas politic important.

Sancţiunile de până acum erau efectul unui ordin prezidenţial dat de Barack Obama în contextul crizei din Ucraina şi cel al invaziei din Crimeea.

Acum, acestea au fost transformate într-o lege votată în parlamentul american. Un ordin prezidenţial poate fi modificat sau anulat prin simpla voinţă a preşedintelui, pe când o lege votată poate fi modificată sau anulată doar printr-o nouă lege. Un proces politic mult mai dificil.

„Legislaţia va avea consecinţe pe termen lung în ce priveşte relaţiile dintre America şi Rusia, dar şi în ce priveşte puterea preşedintelui. Odată ce sancţiunile sunt trecute într-o lege, ele sunt mult mai greu de ridicat, chiar şi după ce circumstanţele care le-au creat s-au schimbat, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aliaţii europeni s-au opus adoptării acestei legi”, scrie New York Times.

În plus, pentru a-i oferi preşedintelui Donald Trump cât mai puţin spaţiu de manevră, majoritatea republicană a impus sancţiuni pentru trei state în acelaşi act. Astfel, legea votată se referă la noi sancţiuni pentru Rusia, dar şi pentru Iran şi pentru Coreea de Nord.

Preşedintele SUA s-a declarat un partizan al sancţionării drastice atât a Iranului, cât şi a Coreei de Nord, astfel îi vine destul de greu să conteste noua lege, deşi ar avea posibilitatea să o anihileze în cazul în care decide să-şi exercite dreptul de veto.

Donald Trump este extrem de iritat din cauza strategiei republicane, iar într-o serie de mesaje publicate pe Twitter şi-a criticat colegii.

„În timp ce falsa vânătoare rusească de vrăjitoare continuă, două tabere râd acum folosind-o ca scuză pentru că au pierdut alegerile, democraţii şi ruşii. E foarte trist”, a anunţat Donald Trump în postarea imediat următoare, adăugând că „republicanii fac atât de puţin pentru a-şi proteja preşedintele”, a scris acesta pe Twitter, citat de New York Times.

În ultimele zile, mai mulţi reprezentanţi ai Casei Albe au dat semnale că preşedintele nu-şi va exercita dreptul de veto şi va accepta legea votată în Congres. O eventuală tentativă de stopare a sancţiunilor împotriva Rusiei l-ar pune în situaţia de a fi într-un război deschis cu republicanii din Congres şi Senat.

Toate bănuielile şi acuzaţiile că între el şi Vladimir Putin există o înţelegere şi că Trump a fost ajutat de agenţii ruşi să ajungă la Casa Albă ar fi confirmate. În acel moment, Donald Trump s-ar afla la un singur pas de o acuzaţie de obstrucţionare a justiţiei.

În prezent, Robert Muller, fost şef FBI, mandatat de Senatul american, desfăşoară o anchetă cu privire la modurile de intervenţie a trimişilor Rusiei în sistemul electoral american.

Şeful CIA crede că Putin nu va renunţa la atacurile cibernetice

În urmă cu o săptămână a avut loc la Aspen, SUA, un forum al agenţiilor de informaţii americane. Şefii acestora au declarat la unison că agenţii Kremlinului s-au implicat în campania electorală americană şi că politica Rusiei e aceea de a distruge încrederea oamenilor în democraţiile occidentale.

Amintim că toţi şefii agenţiilor de informaţii au fost schimbaţi de Administraţia Trump, dar, surpriză, oamenii numiţi de el susţin acelaşi lucru ca vechii şefi din Administraţia Obama.

„Şeful CIA Mike Pompeo, secretarul Afacerilor Interne John Kelly, dar şi Thomas Bossert, consultantul Casei Albe pentru probleme de contraterorism, susţin concluzia comunităţii de informaţii că Rusia a dus o campanie de atacuri cibernetice şi răspândirea de informaţii false pentru a influenţa alegerile în favoarea lui Trump.

Este foarte clar şi uşor de răspuns la această întrebare, iar răspunsul este da, a declarat Thomas Bossert, adăugând că nu este niciun motiv să punem la îndoială cele descoperite.

Mike Pompeo, şeful CIA, care a preluat agenţia în dată de 23 ianuarie 2017, a mers şi mai departe, susţinând că Rusia se implică în alegerile din SUA de mulţi ani, nu numai în 2016.

Rusia n-are nicio intenţie să se retragă, a mai adăugat şeful CIA”, conform unui articol publicat de cotidianul USA Today.

Din perspectiva României, noua lege votată de Congresul SUA, va creşte tensiunile din zonă, fiind aşteptată o reacţie destul de dură a Rusiei.

Trebuie amintit că sancţiunile economice şi diplomatice irită extrem de mult conducerea de la Kremlin. Vladimir Putin caută în permanență soluţii pentru a scăpa de povara lor şi pentru a se întoarce la masa negocierilor economice la cârma unei Rusii care are statutul de superputere. Votarea acestei legi amână pe termen nedefinit obţinerea acestui statut.

Poziţia strategică a României va deveni şi mai importantă în acest context şi e de aşteptat să existe o presiune şi mai mare a Rusiei asupra sistemului politic.

Vestea bună e că atât Partidul Republican din SUA, cât şi partenerii din Uniunea Europeană sunt conştienţi că ne aflăm în mijlocul unui nou Război Rece.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md