20:53:37 28.03.2024
Stiri

VIDEO // În cazul unui cataclism nuclear, singurul loc din România unde se poate întreține viața este lângă Marea Neagră. Locul a fost luat în vizorul NASA

Știri 17.06.2018 20:30 Vizualizări4257 Autor: Ziarul National
VIDEO // În cazul unui cataclism nuclear, singurul loc din România unde se poate întreține viața este lângă Marea Neagră. Locul a fost luat în vizorul NASA


În 1986, în timpul studiilor pentru amplasarea unei centrale electrice în apropierea Mării Negre,în România, muncitorii din construcţii care săpau la peste 60 de picioare în subteran au dat de acest ecosistem bizar, neatins vreodată, scrie Mother Nature Network.31.

Locul este considerat de speologi una dintre cele mai mari descoperiri ştiinţifice ale secolului XX. Caverna este unică datorită sistemului de chemosinteză prin care organismele au supravieţuit, în lipsa oxigenului, prin oxidarea unor substanţe minerale. Inclusiv cercetătorii de la NASA au comparat mediul din Peștera cu cel de pe planeta Marte.

Numită Peștera Movile, această minune subterană a fost sigilată timp ce circa 5,5 milioane de ani. Aerul este cald şi mortal, cu gaze toxice şi oxigen puţin, tunelurile înguste, iar întunericul deplin naște coșmaruri. Dar ceea ce i-a şocat pe putinii oameni de știință care au intrat în acest Miez al Ororilor subteran este faptul că locul este absolut plin de viaţă.

Scorpioni de apă, viermi, păianjeni, lipitori de pradă şi microbi necunoscuți anterior sunt doar câteva dintre creaturile de la Movile. De fapt, din cele 48 de specii care au fost identificate, 33 sunt noi pentru ştiinţă.

Toate creaturile pe care le-am văzut sunt complet albe. Niciuna nu are nicio pigmentaţie pe corp, deoarece nu există lumină solară – se poate vedea prin ele. Am crezut că e ciudat că păianjenii ţes pânze acolo, pentru că nu există muşte, dar sunt insecte mici care sar în aer şi sunt prinseîn ele. Sunt, într-adevăr, creaturi science-fiction„, a declarat spune microbiologul Rich Boden, unul dintre cele doar 30 de persoane care au intrat în Peștera Movile.

Majoritatea speciilor nu au ochi, evoluţia fiind în favoarea antenelor mai lungi.

Pentru că materia organică de la suprafaţă nu ajunge la Movile, oamenii de ştiinţă s-a întrebat, la început, cum s-a putut dezvolta o astfel de lume în condiţii atât de dure.

Răspunsul se află în vastele „pături” de pe suprafaţa apelor peşterii. Aceste pături conţin milioane şi milioane de bacterii mici numite autotrofe. În loc de fotosinteză, aceste autotrofe folosesc un proces numit chimiosinteză, care obţine energie chimică din oxidarea compuşilor cu sulf şi amoniac, în apele de peşterii, explică Murrell Lab, de la Şcoala de Ştiinţe ale Mediului a Universităţii East Anglia. Pătura lăptoasă de microorganisme resultate serveşte ca fundament pentru restul ecosistemului de la Movile.

Este foarte probabil ca bacteriile să fi existat acolo mai mult de 5 milioane de ani, dar insectele au fost prinse acolo cam în această perioadă. E posibil să fi căzut pur şi simplu şi să fi rămas captive înăuntru atunci când calcarul a căzut, sigilând peştera până când a fost descoperită din nou, în 1986„, a declarat pentru BBC microbiologul J. Colin Murrell, de la Universitatea East Anglia.

Condiţiile unice de viaţă de la Movile sunt atât de necunoscute, încât presa românească a citat un om de ştiinţă spunând că „dacă un război nuclear ar mătura viaţa de pe Pământ, acest ecosistem ar fi un supraviețuitor”.

De cand a fost descoperita, in anul 1986, pestera Movile a fost studiata in amanunt de cercetatori romani, straini, chiar si de la NASA au venit aici. Dupa ce lucrarile s-au terminat, a fost acoperita cu o placa de beton si peste tot sunt semne de avertizare pentru ca inauntru este mediu toxic. „Marte subpamantean„, asa au denumit specialistii de la NASA ecosistemul care s-a format in Pestera Movile. Mediul este unul sulfuros, toxic pentru om.

Pestera se intinde pe o lungime de 300 de metri, are galerii joase de 1-2 metri, iar inauntru au fost descoperite peste 200 de specii adaptate sa traiasca la un mediu fara oxigen, intr-un ecosistem vechi de 200- 300 de milioane de ani. Este singurul loc descoperit pana acum pe Pamant care ar continua sa existe in cazul unei calamitati sau al unui atac nuclear.

Cristian Lascu, geolog: „Daca cumva viata pe Pamant ar fi nimicita, Doamne fereste, ecostistemul ar putea sa existe, pentru ca el nu depinde de ceea ce se intampla la suprafata. Asta a fost interesant si asta a sustinut proiectul cu americanii, pentru ca asta cumva, de exemplu, viata pe Marte ar putea sa existe, dar nu acolo unde o cautam noi, ci in pesterile vulcanice.

Oamenii locului i-au vazut pe cercetatori si asa au aflat ce se ascunde sub pamantul lor. Localnic: „E singurul loc din lume in care viata nu se bazeaza pe compusii carbonului, ci pe compusii sulfului, din cauza asta fiind unica in lume. Este betonata ca sa nu se altereze mediul ala.”

În 2011, cercetătorul britanic Rich Boden a coborât în peștera Movile cu o cameră specială pentru a observa, înregistra și analiza dimensiunile, structura și mediul de viață al acestui ecosistem unic.

Urmăriți mai jos coborârea lui Boden în această lume fascinantă.

Surse: miscareaderezistenta.ro, stirileprotv.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md