19:28:25 28.05.2023
Stiri

Hora UNIRII, la Orhei, de Ziua Națională a României. Ambasadorul Ioniță: „Este ziua când trebuie să privim cu recunoștință către trecut și cu încredere către viitor”

Social 02.12.2019 09:18 Vizualizări2027 Autor: Ziarul National
Hora UNIRII, la Orhei, de Ziua Națională a României. Ambasadorul Ioniță: „Este ziua când trebuie să privim cu recunoștință către trecut și cu încredere către viitor” Ana Guțu


Manifestări dedicate Marii Unirii au avut loc duminică, pe 1 decembrie, în mai multe localități din stânga Prutului, inclusiv la Orhei. Sute de oameni au mărșăluit pe străzile orașului cu prilejul Marii Uniri. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Basarabiei, iar un Te Deum în memoria celor care au înfăptuit Unirea a avut loc la Biserica Ortodoxă Română „Sf. Vasile de la Poiana Mărului”, transmite radiochisinau.md.

Orheienii au participat și la Marșul Unirii, care s-a desfășurat din fața Bisericii Sf. Vasile, până la monumentul lui Vasile Lupu, din centrul orașului, unde a avut loc un concert și s-a jucat Hora Unirii. Oamenii din Orhei spun că România este și țara lor.

Este o sărbătoare nemaipomenit de mare pentru că suntem o părticică din România și, deși suntem despărțiți de Prut, noi ne considerăm frați. Orhei nu este roșu, „șorist”, noi ne-am gândit că, înainte de a merge la Chișinău, să susținem inițiativa părintelui Aga. E sărbătoare tuturor românilor și aici la Orhei. Orheiul reprezintă tot ce are mai bun Basarabia. Aici sunt mulți români, ca și în orice sat din Basarabia, mai ales elevii, profesorii, intelectualitatea…”.

La eveniment a participat și Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, care a apreciat loialitatea orheienilor față de statul român. Pe 1 decembrie s-a realizat visul de aur de aur al poporului nostru, a declarat Daiel Ioniță.

„Este ziua când trebuie să privim cu recunoștință către trecut și trebuie să privim cu încredere către viitor pentru că întotdeauna viitorul se construiește pe umerii trecutului. Cu toții trebuie să ne asumăm acest trecut și cu toții trebuie să avem încredere în România”, a spus Ambasadorul Ioniță.

Proaspătul consilier raional de Orhei și organizatorul marșului, preotul Sergiu Aga, afirmă că orheienii mereu au ținut la România: „Orheienii întotdeauna au simțit românește, orheienii au fost întotdeauna cei care au promovat românitatea. La ce am asistat în ultima vreme mi se pare un lucru nefiresc, pentru că atât orheienii, cât și alte localități, au fost pradă unor experimente sociale”.

Deputatul Octavian Țîcu a nuanțat drumul greu până la Unirea din 1918.

„Românii au mers greu spre Marea Unire. Au fost ca niște copii care au crescut în imperii diferite, ardelenii sub unguri și habsburgi, Basarabia sub ruși”, a spus istoricul.

Vedeți AICI o galerie foto de la evenimentul desfășurat, pe 1 decembrie 2019, la Orhei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md