Grecia începe să vadă luminiţa de la capătul tunelului: A fost dur, dar necesar!
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, este de părere că Grecia a ajuns să vadă în sfârşit luminiţa de a capătul tunelului austerităţii.
„A fost dur, dar a fost necesar”, a explicat oficialul european, referindu-se la programul de reforme impus de creditori, informează Hurriyet Daily News.
„Grecia a fost prinsă într-o furtună economică şi financiară de proporţii incredibile. Astăzi, lucrurile stau, probabil, mai bine”, a comentat Moscovici, făcând referire la şomajul în scădere şi ratingul mai bun obţinut de economia elenă în ultimele luni.
„A trebuit să asigurăm un mediu care să dea încredere investitorilor şi am făcut acest lucru. A fost o măsură prea dură? Probabil. A fost şi necesară? Bineînţeles”, a ţinut Pierre Moscovici să menţioneze la Radio France Internaţional, cu doar o zi înainte de întâlnirea sa cu premierul elen Alexis Tsipras.
Pentru greci este al şaptelea an de austeritate severă, după ce criza datoriilor a dus ţara în prag de colaps la începutul anului 2010.
Cu toate asigurările date de oficialul european, şomajul nu a înregistrat decât o scădere a ratei de 1,9%, rămânând în continuare la un îngrijorător nivel de 21,7%.
Economia dă totuşi semne de dezmorţire, trecând de la o creştere de 0%, în 2016, la o estimare de 2,1% pentru anul în curs.
În cele din urmă, până şi forul de conducere al FMI a acceptat să acorde un împrumut de 1,8 miliarde de dolari, necesar pentru revenirea Greciei pe piaţa de obligaţiuni, chiar dacă această măsură este descrisă mai mult ca un test.
Cu toate acestea, FMI se ţine departe de actualul program bailout pentru Grecia, menţionând că va reintra în joc doar dacă creditorii europeni vor recurge la o reducere a datoriei de 314 miliarde euro deţinută în acest moment de Atena.
În acelaşi timp, Moscovici a amintit că, în total, guvernul elen a aplicat 140 de reforme, lucru care dă speranţe în găsirea unei soluţii la criza elenă a datoriilor.
Sursa: business24.ro
R. Moldova, ASIGURATĂ cu gaze naturale pentru tot sezonul de încălzire 2024 - 2025. Prețul mediu ponderat de procurare a gazelor a fost de aproximativ 509,15 euro/1 000 m3
Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”
Până la 2 000 de lei pentru un vot: Amenzi de nouă milioane de lei și sechestre pe bunuri în valoare de 57,7 milioane de lei, aplicate de CNA în dosarele de corupție electorală. Poliția a documentat 140 000 de persoane