05:38:08 20.06.2024
Stiri

Urzeala arahnidelor // Păianjenii au luat cu asalt o insulă din Grecia

Știri 26.09.2018 07:30 Vizualizări2434 Autor: Ziarul National
Urzeala arahnidelor // Păianjenii au luat cu asalt o insulă din Grecia sursa: google.ro


O specie de păianjeni a luat în stăpânire o porțiune de 300 de metri dintr-o insulă grecească.

Cine se teme de păianjeni n-ar trebui să calce în orașul grec Aitoliko. O pânză de păianjen imensă a acoperit tot ce se află pe o suprafață de 300 de metri din această insulă situată în vestul Greciei - copaci, arbuști, indicatoare rutiere, tot ce se află pe țărm a fost acoperit de pânza țesută de păianjenii din genul Tetragnatha care include sute de specii de arahnide.

Acești păianjeni trăiesc în multe zone ale globului, inclusiv în Europa și în Statele Unite, și de obicei își întind pânzele în apropierea apei. Unele specii pot chiar să meargă pe suprafața apei, notează Science Alert.

Din fericire, pânza imensă este un fenomen obișnuit și nu prezintă vreun pericol. „Acești păianjeni nu sunt periculoși și nu provoacă nicio daună florei. Păianjenii se vor bucura de petrecerea lor, apoi vor muri”, a explicat Maria Chatzaki, specialistă în biologie moleculară la Universitatea Democritus din Grecia, pentru site-ul Newsit. Ea a adăugat că nu este prima oară când acest eveniment este observat, acesta putându-se repeta la interval de câțiva ani.

Un fenomen similar a fost raportat în 2015 în Dallas, Texas, unde pânza țesută de păianjenii Tetragnatha a acoperit o suprafață mai mare decât cea a unui teren de fotbal, scrie Science Alert.

De ce țes păianjenii această pânză uriașă? Maria Chatzaki consideră că explicația este o combinație de sincronizare și oportunism: „Se întâmplă când un animal găsește condițiile potrivite - iar păianjenii apreciază vremea bună, hrana abundentă, șansele de a-și găsi perechea și de a petrece. Cine îi poate învinovăți pentru asta?”, a spus cercetătoarea.

De fapt, localnicii ar trebui să fie mulțumiți de apariția păianjenilor, pentru că printre insectele pe care aceștia le devorează se numără țânțarii care cotropiseră zona. „Păianjenii se bucură de aceste condiții avantajoase și dau un fel de petrecere. Se cuplează, se reproduc și asigură noua generație”, a explicat Chatzaki prezența pânzei uriașe.

Locuitorii orașului nu cunosc, probabil, aceste detalii, dar măcar au un decor de Halloween natural, notează site-ul citat.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md