19:29:52 16.07.2020
 
Stiri

FRAUDA BANCARĂ // 27 de persoane, inclusiv trei deputați, dar și trei persoane juridice, puse sub ÎNVINUIRE: Sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,19 MILIARDE de lei în numai patru luni

Anticorupție 20.11.2019 12:36 Vizualizări2167 Autor: Ziarul National
FRAUDA BANCARĂ // 27 de persoane, inclusiv trei deputați, dar și trei persoane juridice, puse sub ÎNVINUIRE: Sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,19 MILIARDE de lei în numai patru luni


Douăzeci și șapte de persoane, printre care și trei deputați, dar și trei persoane juridice au fost puse sub învinuire și audiate în calitate de învinuiți în dosarul care vizează frauda bancară din R. Moldova din august și până în noiembrie curent.

Totodată, în aceeași perioadă, oamenii legii au pus sechestru pe bunuri și bani în sumă totală de peste 1,19 miliarde de lei.

Cifrele sunt indicate în raportul Procuraturii Anticorupție expediat Parlamentului, după ce deputații au audiat, la începutul lunii octombrie curent, concluziile Comisiei parlamentare de anchetă care a vizat devlizarea sistemului bancar, condusă de Alexandru Slusari. Deputații au acuzat atunci procurorii că, în cei cinci ani de la producerea jafului bancar, au făcut prea puțin pentru recuperarea mijloacelor fraudate și pedepsirea celor vinovați.

Procuratura Anticorupție a pornit o urmărire penală încă în decembrie 2014 privind bănuiala rezonabilă de comitere a abuzului de serviciu de către factorii de decizie ai băncilor comerciale „Banca de Economii” S.A. şi ,,Banca Socială” S.A., iar ulterior la aceasta au fost conexate alte 31 de cauze penale descjise pe fapte de escrocherie, delapidare a averii străine, dobândire a creditului prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, gestionarea frauduloasă a băncilor, obstrucționarea supravegherii bancare, crearea și conducerea unei organizații bancare, spălării banilor, evaziunii fiscale în proporții deosebit de mari și neglijența în serviciu.

CITIȚI și DOC // Cum a fost pregătită operațiunea și cum a fost sustras MILIARDUL din sistemul bancar al R. Moldova? Slusari: „Beneficiari au fost grupările Plahotniuc, Șor și Filat”

Procurorii anunță deputații că, pe 23 septembrie curent, au pornit o altă cauză penală pe numele lui Vlad Plahotniuc, învinuit că ar fi spălat bani în proporții deosebit de mari, iar pe 11 octombrie a fost emis un mandat de arest în privința acestuia.

„În cadrul urmăririi penale sunt investigate două capete de spălare de bani în proporții deosebit de mari:
- în prima speță, în perioada 01.06.2013 – 01.03.2014 beneficiarul companiilor LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18 282 000 USD şi 3 518 705 EURO despre care cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite fiind obținute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., societăților comerciale: SRL DUFREMOL, SRL INFOTON COM, SRL LAVIMA IMPEX, SRL MOLDCLASSICA INTERNATIONAL, SRL DECIFIN GRUP, SRL ELCOMET PRIM, SRL UNIVET INVEST, etc.
- în a doua speță, compania nerezidentă TUKUMAAN LIMITED (care are același beneficiar final) a primit sub formă de împrumut mijloacele băneşti recepţionate de către RASTEL EUROPEAN TRADE CORP, în sumă totală de 7 899 828 USD şi 257 067 EUR, ce provin din spălarea de bani denumită convențional Landromatul rusesc”, raportează procurorii.

În aceeași cauză penală, șase persoane au fost audiate în calitate de bănuiți, iar două persoane au fost puse sub învinuire.

Vedeți mai jos o sinteză a raportului expediat de Procuratura Anticorupție în Parlament, care vizează acțiunile acuzatorilor din perioada lunilor august - noiembrie curent:

În cadrul instrumentării cauzelor penale privind devalizarea celor trei bănci comerciale, s-au constatat mai mulţi factorii de risc care constituie cauza prejudicierii sistemului bancar și anume:

1. Gestionarea defectuoasă şi managementul fraudulos a băncilor comerciale „Banca de Economii” S.A., „Banca Socială” S.A. și ”Unibank” S.A.;
2. Creditarea masivă a persoanelor afiliate acţionarilor cu încălcarea regulelor de creditare;
3. Plasări excesive a mijloacelor financiare în străinătate cu încălcarea normelor prudenţiale de risc;
4. Raportarea eronată către Banca Națională a Moldovei a poziţiei financiare în cazul celor trei bănci comerciale;
5. Falsificarea documentelor şi evidenței contabile.

Subiecţii care sunt vizaţi în aceste cauze penale sunt persoane fizice, persoane juridice (beneficiari ai creditelor bancare), funcţionari din cadrul celor trei bănci comerciale, persoane publice şi persoane cu funcţie de demnitate publică.

Modul de utilizare a banilor fraudați se clasifică după cum urmează:

1. Rambursarea creditelor bancare contractate anterior de la băncile fraudate, devenite scadente;
2. Plăți în contul diferitor companii producătoare de mărfuri și prestatoare de servicii, rezidente ale Germaniei, Austriei, Elveției, Italiei, Franței, Monaco, Portugaliei, etc. fiind procurate servicii de zboruri charter, servicii hoteliere și turistice, servicii medicale, bunuri imobile și mobile, accesorii de lux, etc;
3. Transferuri în conturile bancare ale diferitor persoane fizice, deschise în bănci comerciale din străinătate;
4. Plăți în conturile unui grup de companii off-shore;

Procuratura Anticorupție efectuează investigația privind frauda bancară și devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova, avînd în gestiune mai multe cauze penale, care pot fi atribuite la acest subiect. Cele mai relevante după conținut și volumul de lucru efectuat sunt următoarele cauze penale.

I. Urmărirea penală în cauza penală nr.2014978151 - pornită de către Procuratura Anticorupție la 04.12.2014, privind bănuiala rezonabilă de comiterea infracțiunii prevăzute la art.335 alin.(11) din Codul penal, pe faptul abuzului de serviciu, comis de factorii de decizie ai băncilor comerciale „Banca de Economii” S.A. şi ,,Banca Socială” S.A.

La prezenta cauză penală au fost conexate alte 31 de cauze penale, pe care urmărirea penală a fost pornită în baza art.art.190, 191, 238, 239, 2391, 2392, 243, 244, 284, 329 Cod penal, pe faptele escrocheriei, delapidării averii străine, dobîndirii creditului prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, gestionarea frauduloasă a băncilor, obstrucționarea supravegherii bancare, crearea și conducerea unei organizații bancare, spălării banilor, evaziunii fiscale, în proporții deosebit de mari și neglijența în serviciu.

Pe moment, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații efectuate, din iulie 2019 au fost:

- recunoscute în calitate de bănuiți 7 persoane juridice și 7 persoane fizice;
- puse sub învinuire și audiate în calitate de învinuiți 3 persoane juridice și 27 persoane fizice (inclusiv, 3 deputați din Parlamentul Republicii Moldova).
În cadrul acestei cauze penale, membrii grupului de urmărire penală, în aceiași perioadă, au întreprins următoarele:
- audieri în calitate de martori - 33 persoane.
- efectuate percheziții - 31 locații.
- dispuse măsuri speciale de investigații - 23.
- trimise comisii rogatorii de asistență juridică internațională în Letonia, Austria, Israel, Federația Rusă, Cipru, Estonia, Germania, Elveția, Franța, Emiratele Arabe Unite, Lichtenstein - 11 țări.
- ridicări de documente și obiecte - 51.
- examinate documente și obiecte - 15.
- participări în instanța de judecată, inclusiv, privind examinarea contestațiilor în ordinea art.313 din Codul procedură penală - 79.
- demersuri, delegații, solicitări - 187.

II. Urmărirea penală pe cauza penală nr.2019978205 - începută la 23.09.2019, conform elementelor infracțiunii prevăzute de art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal, pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale sunt investigate două capete de spălare de bani în proporții deosebit de mari:

- în prima speță, în perioada 01.06.2013 – 01.03.2014 beneficiarul companiilor LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18 282 000 USD şi 3 518 705 EURO despre care cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite fiind obținute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., societăților comerciale: SRL DUFREMOL, SRL INFOTON COM, SRL LAVIMA IMPEX, SRL MOLDCLASSICA INTERNATIONAL, SRL DECIFIN GRUP, SRL ELCOMET PRIM, SRL UNIVET INVEST, etc.
- în a doua speță, compania nerezidentă TUKUMAAN LIMITED (care are același beneficiar final) a primit sub formă de împrumut mijloacele băneşti recepţionate de către RASTEL EUROPEAN TRADE CORP, în sumă totală de 7 899 828 USD şi 257 067 EUR, ce provin din spălarea de bani denumită convențional „Landromatul rusesc”.

La 09.10.2019 persoana vizată a fost pusă sub învinuire, în contumacie, în baza art. 42 alin. (3), art. 45, art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal, pentru participaţie complexă, în calitate de organizator la săvîrșirea infracțiunii de spălare de bani, în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea şi deghizarea naturii şi originii proprietăţii reale a bunurilor, precum şi dobîndirea şi utilizarea bunurilor de către o persoană care ştie ori trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

La 11.10.2019 de către instanța de judecată a fost emis mandat de arest pe numele său pentru un termen de 30 zile și dispuse investigații în vederea căutării acestuia.

În cadrul acestei cauze penale, membrii grupului de urmărire penală, din momentul pornirii urmăririi penale, au întreprins următoarele:

- recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți - 6 persoane.
- punerea sub învinuire - 2 persoane.
- audieri în calitate de martori - 8 persoane.
- efectuate percheziții - 5 locații.
- dispuse măsuri speciale de investigații - 7.
- trimise comisii rogatorii de asistență juridică internațională în Letonia, Romania, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Hong Kong - 5 țări.
- ridicări de documente și obiecte - 15.
- examinate documente și obiecte - 10.
- participări în instanța de judecată, inclusiv, examinarea contestațiilor în ordinea art.313 din Codul procedură penală - 31.
- demersuri, delegații, solicitări - 34.

În rezultatul delegațiilor, formulate de procurorii anticorupție, privind desfășurarea investigațiilor financiare paralele în scopul identificării, urmăririi și indisponibilizării bunurilor infracționale, expediate Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție a fost aplicat sechestru asupra următoarelor bunuri:

Capital Social 932.646.700,81
Construcţie locativă 36.310.347,00
Construcţie nelocativă 79.444.096,00
Cont bancar 6.432.286,85
încăpere locativă 15.189.400,75
încăpere nelocativă 30.990.051,00
Mijloc de transport 29.490.893,50
Numerar 4.640.347,00
Teren agricol 1.407.447,00
Teren pentru construcţie 53.023.425,00
Utilaj agricol 605.986,00
Total 1.190.180.980,91 lei

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md