10:46:28 22.10.2018
 
Stiri

FOTO // Fotografia care a făcut istorie. Ce s-a întâmplat cu omul care n-a vrut să-l salute pe Hitler

Știri 06.06.2018 16:00 Vizualizări1154 Autor: Ziarul National
FOTO // Fotografia care a făcut istorie. Ce s-a întâmplat cu omul care n-a vrut să-l salute pe Hitler

Pe data de 13 iunie 1936, la șantierul naval Blohm & Voss, din Hamburg, avea loc ceremonia cu ocazia lansării la apă a navei Horst Wessel, un vapor lung de aproximativ 100 de metri. Numele ambarcațiunii venea de la un nazist care fusese ucis de comuniști în anul 1930 și care fusese declarat martir de regimul hitlerist.

La ceremonie au participat însuși Adolf Hitler și adjunctul său, Rudolf Hess. Nava a fost botezată de mama lui Wessel, care a ţinut, de altfel, un discurs, mulțimea de muncitori care asista la eveniment, răspunzând la final cu salutul nazist. Un singur om, după cum se observă în fotografie, face excepție și nu salută. Fotografia cu neînfricatul muncitor a făcut istorie.

August Landmesser, căci așa se numea, avea atunci doar 26 de ani și fusese membru al partidului lui Hitler din 1931. El însă a fost dat afară din partid în anul 1935, după ce s-a logodit cu Irma Eckle, o tânără de origine evreiască, prima lor fiică născându-se chiar în acel an.

În anul 1937, familia lor a încercat să fugă în Danemarca, însă au fost reținuți și arestați, apoi trimiși în lagărul Börgermoor. În lagăr, Irma dă naștere celei de-a doua fiice. Apoi este mutată dintr-un lagăr în altul până în anul 1942, când este ucisă.

August Landmesser a stat și el doi ani și jumătate în lagăr. După eliberare sa, încă doi ani a lucrat la o firmă de marfă. Apoi a fost recrutat forțat într-un batalion penal și trimis pe front în Croația, unde a căzut la datorie.

Fiicele familiei Landmesser, Ingrid și Irene, au fost duse într-un orfelinat, ca mai târziu să fie separate. După terminarea războiului, Ingrid a fost recuperată de bunica din partea mamei, iar Irene a stat în plasament la mai multe familii.

Așa distrug războaiele vieți nevinovate și ,se pare că, omenirea încă nu a învățat nimic din tragediile milioanelor de oameni afectați de aceste conflicte sângeroase.

Sursa: secretulcunoasterii.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2018 09:09 Nicolae Negru A patra cale sau Ideologia Juche în v...

19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md