04:52:03 08.12.2023
Stiri

Au TĂIAT livrările de energie ELECTRICĂ pe malul drept al Nistrului, iar acum se plâng că autoritățile de la Chișinău „provoacă o CATASTROFĂ umanitară” în Transnistria. Scrisoarea trimisă de Krasnoselski la ONU și OSCE

Actualitate 22.11.2022 12:27 Vizualizări2240 Autor: Ziarul National
Au TĂIAT livrările de energie ELECTRICĂ pe malul drept al Nistrului, iar acum se plâng că autoritățile de la Chișinău „provoacă o CATASTROFĂ umanitară” în Transnistria. Scrisoarea trimisă de Krasnoselski la ONU și OSCE tdinform.com
Alexandr Korșunov și Vadim Krasnoselski


Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol, în frunte cu Vadim Krasnoselski și așa-zisul președinte al sovietului suprem al Transnistriei, Alexandr Korșunov, susțin că au sesizat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în legătură cu o presupusă blocadă a regiunii de către autoritățile de la Chișinău.

În scrisorile semnate de cei doi lideri separatiști se menționează despre „strangularea economică” a Transnistriei, care poate provoca o „catastrofă umanitară” în stânga Nistrului.

„În opinia noastră, reglementarea conflictului trebuie aibă loc în baza negocierilor. Doar că astăzi relațiile dintre Transnistria și R. Moldova sunt într-o criză profundă. Chișinăul refuză să îndeplinească acordurile și, astfel, aprofundează blocada transporturilor și a economiei Transnistriei. Chișinăul încearcă să reducă la zero formatul de negocieri internațional „5+2”. Autoritățile de la Chișinău ignoră apelurile repetate ale Tiraspolului privind intensificare a procesului de negocieri”, se arată în scrisoarea trimisă la ONU și OSCE.

După ce a sistat complet livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului, termocentrala de la Cuciurgan asigurând 70 la sută din necesarul de curent electric pe malul drept al Nistrului, așa-zisa conducere de la Tiraspol acuză Chișinăul de „furtul” gazelor rusești. În același timp, Krasnoselski nu spune nimic despre faptul că „Gazprom” a redus cu 49% livrările de gaze în luna noiembrie.

„Chișinăul a încălcat obligațiile contractuale și a luat ilegal o parte din gazele naturale destinate Transnistriei. Acest lucru a dus la închiderea întreprinderilor și la starea de urgență în economia Transnistriei. Continuarea acestei politici de strangulare economică a Transnistriei va provoca o catastrofă umanitară. Astfel, situația merită o atenție deosebită din partea OSCE și ONU. Se impun măsuri urgente din partea comunității internaționale, pentru a preveni o catastrofă umanitară în Transnistria”, a continuat așa-zisul lider la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Totodată, pretinsul președinte al sovietului suprem de la Tiraspol, Alexandr Koșunov, susține că situația din Transnistria va fi discutată la cel mai înalt nivel la Moscova. Duma de Stat a Rusiei ar fi pregătit un apel către președintele rus Vladimir Putin și prim-ministrul Mihail Mișustin.

„Situația ar trebui să fie rezolvată fie prin creșterea volumului de gaze, fie prin asistență tehnică pentru Transnistria”, a declarat Korșunov.

Acesta a mai spus că Rusia trebuie să ofere asistență Transnistriei, în speță pentru plata pensiilor, salariilor și altor plăți sociale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md