08:13:56 29.03.2024
Stiri

Reacția Chișinăului la noile acuzații lansate de conducerea separatistă a Transnistriei: „Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009”

Actualitate 22.11.2022 18:11 Vizualizări1754 Autor: Ziarul National
Reacția Chișinăului la noile acuzații lansate de conducerea separatistă a Transnistriei: „Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009”


„Acuzațiile aduse de Tiraspol sunt transmise pe o adresă greșită”, fiindcă „partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană”, comentează Biroul pentru Politici de Reintegrare noile acuzații lansate de așa-zisa conducere a Transnistriei prin intermediul unor scrisori trimise la Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În scrisorile semnate de liderul separatist Vadim Krasnoselski și așa-zisul președinte al sovietului suprem al Transnistriei, Alexandr Korșunov, Chișinăul este acuzat că ar institui o „blocadă a regiunii”, ar „strangula economia”, ceea ce ar putea provoca o „catastrofă umanitară” în stânga Nistrului.

„Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse „Gazprom”, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei „Moldovagaz”. Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană. Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009”, cităm din comunicatul Biroului condus de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Aceeași sursă precizează că autoritățile de la Chișinău au atenționat în nenumărate rânduri administrația de la Tiraspol, dar și partea rusă, despre riscurile create de „anomalia energetică și economică” din stânga Nistrului, alimentată de subvenționarea camuflată a regiunii de către „Gazprom”.

Singura soluție pentru depășirea crizei este reluarea livrării gazelor naturale de către „Gazprom” în cantitățile prevăzute de contractul în vigoare. Pe termen mediu, este nevoie de legalizarea integrală a activităților economice în stânga Nistrului și aplicarea instrumentelor economiei de piață, inclusiv în sectorul energetic și cel al utilităților publice. Aceste măsuri ar face regiunea imună împotriva șocurilor externe induse de Federația Rusă și ar rezulta în creșterea economică a Republicii Moldova și consolidarea sectorului energetic al țării. Diversificarea surselor energetice pentru țara noastră, inclusiv pentru regiunea transnistreană, rămâne prioritară. Conștientizarea și acceptarea acestei necesități ar ajuta Tiraspolul să coopereze eficient cu Chișinăul pentru depășirea crizei și prevenirea crizelor energetice pe viitor”, cităm din același comunicat.

Cât privește libertatea circulației, Biroul pentru Politici de Reintegrare arată că Chișinăul a optat întotdeauna pentru ridicarea oricăror bariere în acest sens pe ambele maluri ale Nistrului.

„Anume măsurile restrictive ale Tiraspolului, inclusiv posturile neautorizate de control, reprezintă piedica principală în calea înfăptuirii acestui deziderat.
Nici acuzațiile legate de piedici aplicate importatorilor din regiunea transnistreană nu corespund realității. Pentru primele trei trimestre ale anului în curs, importul multor produse în regiune este chiar mai mare decât în perioada respectivă a anului 2021. Reamintim și faptul că operațiunile de import-export ale companiilor din regiunea transnistreană nu sunt taxate/impozitate”, argumentează autoritățile de la Chișinău.

Biroul pentru Politici de Reintegrare punctează că aceste acuzații ale Tiraspolui au scopul de a tensiona situația politică din R. Moldova și din regiune.

„Credem că aceste acuzații au doar un singur scop – să tensioneze situația politică din țară și din regiune, să inducă în eroare opinia publică și partenerii externi, pregătind eventual terenul pentru o nouă provocare, care ar putea pune în pericol stabilitatea fragilă pe care am reușit să o menținem până în prezent”, încheie sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md