16:33:36 25.05.2024
Stiri

FOTO EXCLUSIV // Poliția a DEJUCAT organizarea „Maidanului SÂNGEROS” în R. Moldova. Întreg arsenal de ARME, BANI RUSEȘTI și EXPLOZIBIL, la Chișinău

Politică 26.11.2014 11:31 Vizualizări22940 Autor: Ziarul National
FOTO EXCLUSIV // Poliția a DEJUCAT organizarea „Maidanului SÂNGEROS” în R. Moldova. Întreg arsenal de ARME, BANI RUSEȘTI și EXPLOZIBIL, la Chișinău


UPDATE 11.40: Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, a anunat în cadrul unei conferințe de presă că arsenalul depistat la membrii grupării criminale conținea pistoale, grenade, aruncătoare de grenade, cutii de trotil cu declanșare de la distanță, măști, uniforme militare, sume foarte mari de bani în diferită valută, inclusiv ruble rusești cu ștampila unei bănci de la Moscova, telefoane mobile noi etc. Pe moment sunt investigate 15 persoane implicate în această operațiune de destabilizare a situației din R. Moldova, printre care și un profesor de la o universitate din Chișinău care racola studenți pentru „Antifa”. La început, tinerii erau îndemnați să încleie diferite afișe, după care erau atrași în organizație. Din grupare mai face parte și un militar din cadrul Armatei Naționale care avea acces la informație de stat, precum și inși judecați anterior pentru diferite infracțiuni.

Angajații Departamentului Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și cei ai Procuraturii Generale au descins, azi-dimineață, în mai multe locații ale organizației extremiste „Antifa”, iar acolo au depistat un întreg arsenal de arme, explozibil, dar și bani cu însemnele unei bănci rusești. Forțele de ordine presupun că membrii organizației „Antifa”, unii dintre care se regăsesc și pe lista Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi, pregăteau scenarii de destabilizare a situației din R. Moldova după alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

În locațiile folosite de „Antifa”, din Chișinău, Ialoveni și Bălți, au fost găsite și planurile detaliate ale clădirilor Comisiei Electorale Centrale, dar și ale televiziunii publice.

Printre cei reținuți este și Mihail Amerberg, care este un apropiat al șefului „Antifa”, deputatul Grigore Petrenco, care se află acum la Moscova. Ultimul a fost cel care a anunțat primul pe pagina sa de socializare despre perchezițiile la apartamentul lui Amerberg, secretarul unei ogranizații primare a Partidului Comuniștilor. Potrivit Adelei Răileanu, purtătorul de cuvânt al comuniștilor, Amerberg activa, în ultimele două luni, în calitate de șofer al lui Petrenco.

Oamenii legii au stabilit legăturile lui Amerberg cu persoane a căror activitate este suspectă. Acestea sunt antrenate în comercializarea armelor pe piața tenebră, a munițiilor, uniformelor militare și colaborează strâns cu colecționarii de arme. Ultimii procură arme pe piața neagră și le legalizează, făcând uz de o hotărâre de Guvern, prezentându-le ca și cum le-ar fi găsit.

De menționat că Petrenco a plecat la Moscova acum câteva zile, iar de atunci nu s-a mai întors. Forțele de ordine din R. Moldova susțin că fostul deputat comunist va fi anunțat în căutare internațională și, imediat ce va fi reținut, urmează să fie adus în R. Moldova.

Potrivit unor surse din cadrul structurilor de forță moldovenești, membrii „Antifa” urmau să organizeze așa-zisul „Maidan sângeros” la Chișinău după alegerile parlamentare. Aceștia trebuiau să facă în așa fel, încât situația să scape de sub control, iar persoane bine pregătite și plătite pentru a pune în aplicare acest plan urmau să preia controlul asupra televiziunii naționale, dar și asupra altor obiective strategice.

Recent, oamenii legii au reținut mai mulți cetățeni ai Federației Ruse, Ucrainei și din R. Moldova, printre care și Pavel Grigorciuk, purtătorul de cuvânt al „Antifa”, bănuiți de pregătirea unor acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova.
Foto: Mihail Amberg


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md