00:51:09 14.11.2018
 
Stiri

Fostul PREMIER Streleț oferă detalii despre DEMITEREA sa și spune dacă mai REVINE în politică. Declarații despre Vlad Plahotniuc și Vlad Filat

Politică 06.08.2018 10:55 Vizualizări7963 Autor: Ziarul National
Fostul PREMIER Streleț oferă detalii despre DEMITEREA sa și spune dacă mai REVINE în politică. Declarații despre Vlad Plahotniuc și Vlad Filat

Fostul premier Valeriu Streleț, care a ocupat această funcție timp de 92 de zile, a explicat după aproape trei ani de la demitere de ce nu i-a răspuns la telefon lui Vlad Plahotniuc și ce avea să se întâmple dacă îi răspundea celui care urma să devină liderul Partidului Democrat și coordonatorul coaliției de la guvernare.

„Nu i-am răspuns dlui pentru că, şi am subliniat şi atunci, dl Plahotniuc nu deţinea nicio funcţiei publică în sistemul de stat al R. Moldova, nici politică în cadrul PD. Atunci am vorbit cu dl Candu şi i-am spus că, dacă partidul are ceva să-mi comunice, sunt deschis pentru comunicare cu persoanele aflate în funcţii. De altfel, chiar dacă ne-am fi auzit şi întâlnit ulterior cu dl Plahotniuc, cred că tot la demisie se ajungea, pentru că, probabil, s-ar încercat să mi se impună nişte reguli de joc pe care eu nu le-aş fi acceptat”, a declarat Ștreleț într-un interviu pentru zdg.md.

Acesta bănuiește că Vlad Plahotniuc urma să-i propună să urmeze anumite reguli pentru ca să nu fie demis din funcția de premier.

„Poate o anumită redimensionare a Guvernului, fiind cedate nişte ministere în favoarea PD, alte situaţii pe care nu le-aş fi acceptat, pentru că viziunea mea asupra politicii este diferită de cea a PD. Eu nu m-am ţinut de funcţie. În cele 92 de zile cât am fost premier am executat, ad-litteram, programul de guvernare, care viza stabilizarea sectorului bancar, investigarea mega fraudei bancare, clarificarea situaţiei cu Aeroportul Chişinău şi alte domenii „sensibile” pentru un şir de actori politici, care au înţeles că eu pot fi un element indezirabil în schemele lor de viitor”, a spus Streleț.

De asemenea, fostul premier a explicat de ce Vlad Plahotniuc a ajuns cel mai influent politician din R. Moldova. „Având controlul asupra sistemului de drept, inclusiv partea de anchetă penală, având controlul asupra majorităţii resurselor mediatice cu acoperire naţională, având resurse financiare consistente, dlui doar a exploatat un lanţ al slăbiciunilor clasei politice din Moldova. Calităţi, aptitudini şi atitudini ale figuranţilor politici de la noi care au fost receptivi la nişte oferte greu de refuzat. În consecinţă, avem ceea ce avem”.Întrebat de ce, totuși, s-a retras din viața politică, Valeriu Streleț a declarat: „Pentru că s-au umplut mai multe pahare ale răbdării. La sfârşit de februarie 2016, în conştiinţa mea s-au erodat câteva motivări pe care se bazează o decizie de a face politică. Prima – de ce să faci activitate politică, a doua - cu cine să faci activitate politică şi a treia - pentru cine să faci activitate politică. A urmat decizia. Poate ultima motivare va fi interpretabilă, dar eu am primit atât de multe injurii pe pagina mea de facebook de la un popor care l-a votat la Orhei pe un individ cu certificat, iar la protestele din faţa Guvernului mă făceau pe mine hoţ. Nu mai aveam nicio motivare să rămân în politică”.

În același context, Streleț a precizat că nu are de gând să revină în politică. „Deocamdată, situaţia din 2015—2016 persistă şi astăzi. În plus, am proiecte de dezvoltat în afaceri. În funcția de premier am câștigat o mare experienţă. O viziune de ansamblu asupra gestionării treburilor publice, o experienţă de comunicare cu personalităţi importante la nivel regional şi chiar global, o experienţă unică de a vorbi de la tribuna ONU la cea de-a 70-a sesiune jubiliară. Momente de neuitat…”, a adăugat sursa citată.

Valeriu Streleț a încercat să explice de ce liderul PLDM și fostul premier, Vlad Filat a ajuns în situația în care se află astăzi. „Cred că e un caz de crestomaţie politică. Atunci când un politician îşi asumă rolul de lider naţional, nu trebuie să depăşească anumite linii roşii sfinte, bătute în cuie. Dlui le-a depăşit, în înţelegerea mea. N-o să numesc aceste linii roşii, dar partea tristă e că aceste linii roşii sunt călcate în picioare zilnic, de alţi potentaţi ai zilei şi nimic nu se întâmplă, pentru că ei sunt blindaţi, dotaţi cu instrumente cu care să se autoapere. Nu discut cu el şi nu am cerut nicio întrevedere în locul lui de detenţie”, a conchis fostul prim-ministru.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Andrei 06.08.2018 11:22

S-a dus din politica pentru ca nu ii mai era convenabil sa stea acolo cred ca, pentru ca nu mai putea sa fure, dar evident ca ar vrea inapoi la treuca, la fel ca multi alti incompetenti.

Artur 06.08.2018 12:12

Omul acesta a plecat din politică pentru că era în scandalul cu miliardul furat, acum vien ca un erou fără dovezi chiar dacă a fost premier.

Vadim 06.08.2018 14:01

Eroi ca Strelet am mai vazut noi! Asa oameni stau acolo unde e cald si bine si nu trebuie de crezut atunci cind o faca pe patriotii.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.11.2018 13:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

11.11.2018 15:40 Ziarul National Gheorghe Erizanu // Cetățeanul Băsescu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md