08:32:49 08.12.2021
Stiri

Filat pune PUNCT unei dispute: „Trebuie să-i fim RECUNOSCĂTORI lui Băsescu”

Politică 27.12.2013 09:23 Vizualizări3697 Autor: Mariana Rață


Filat pune PUNCT unei dispute: „Trebuie să-i fim RECUNOSCĂTORI lui Băsescu” filat.md

După ce comentariul făcut de premierul Iurie Leancă la declarațiile președintelui României Traian Băsescu au provocat critici dure la București, fostul premier Vlad Filat aplanează conflictul.

„Proiectul național al R. Moldova este integrarea europeană, ceea ce înseamnă fortificarea independenței și suveranității statului. Totodată, trebuie să recunoaștem că în acești ani am avut parte de un sprijin fără precedent din partea partenerilor noștri externi pentru a merge înainte. Trebuie să fim recunoscători statului român și personal domnului Băsescu pentru sprijinul oferit R. Moldova”, a declarat Vlad Filat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul TV N4 .

Liderul liberal-democraților și-a amintit despre mai multe proiecte inițiate cu suportul României în care a fost implicat în calitatea sa de premier, alături de Traian Băsescu.

„Este vorba și despre eliminarea consecințelor inundațiilor, despre ajutorul de o sută de milioane de euro, poziția României în procesul de integrare europeană a R. Moldova. A fost un sprijin foarte valoros. Și domnul Ponta ajută foarte direct și eficient R. Moldova. Să nu uităm că, în această perioadă, am avut parte de un sprijin direct și palpabil din partea Germaniei, Poloniei, Suediei și al altor state, inclusiv din partea SUA”, a punctat Filat.

Referindu-se la hotărârea Curții Constituționale cu privire la denumirea limbii oficiale a R. Moldova, președintele Partidului Liberal Democrat a precizat că el nu are nevoie de o decizie a Curții pentru a ști că vorbește limba română.

Totuși, a subliniat el, „trebuie să acționăm astfel încât cei care nu cunosc limba română să o poată învăța. Statul are această obligație și vom insista în viitor ca el să și-o realizeze”.

Amintim că, în cadrul vizitei avute la Chișinău la sfârșitul lunii noiembrie curent, președintele României Traian Băsescu a declarat că „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova”.

Rugat să comenteze această declarație, premierul Iurie Leancă a menționat într-o emisiune tv că, în prezent, R. Moldova are nevoie de altceva.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Andrei 27.12.2013 11:03

Are dreptate Filat, Basescu ne-a ajutat foarte mult in ceea ce tine de parcursul nostru european, dar a intrecut masura prin declaratiile sale unioniste. Clar este una, trebuie sa mergem in UE ca un stat aparte, un stat suveran, dar cu sustinerea unor state ca Polonia, Romania, Germania!

Marin 27.12.2013 11:05

In privinta limbii de stat, Filat are dreptate, vorbim cu totii romana, indiferent de ce este scris in constitutie. Cei care cer schimbarea limbii de stat din moldoveneasca in romana, nici macar nu pot vorbi corect romana, nemaivorbind de scris.

Vladimir 27.12.2013 11:06

Nu cred ca trebuie sa ne implicam in politica interna a Romaniei. Important este una, suntem ajutati si de catre premier, si de catre presedinte!

Vasile 27.12.2013 12:42

Am fost si trebuie sa fim in continuare in relatii bune cu Romania! Filat are perfecta dreptate.

Constantin 27.12.2013 13:09

Limba Romana - este un adevar istoric care trebuia demult restabilit Unirea cu Romania - defapt REunirea, ii un alt adevar istoric care deasemenea trebuie restabilit Si sa nu uitati ca anume datorita Romaniei avem sanse mult mai mari sa aderam la UE ;) Eu inteleg ca este greu sa vezi adevarul dupa atatzea ani de asuprire sovietica, de care pana astazi nu am scapat

Vasile 27.12.2013 13:46

Coboara cu picioarele pe pamant!

Constantin 27.12.2013 14:00

Eu te inteleg si pe tine Vasile, nu retrai: indisputabil totul va fi bine :)

ion 29.12.2013 08:12

Romania, poporul roman si nu personal unul Basescu din buzunarul sau a ajutat R.Moldova. Basescu mai degraba s-a folosit de ajutoare pentru a CORUPE electoratul in favoarea intereselor sale PERSONALE de a se mentine la putere prin exploatarea nostagiei electoratului dupa "uniri" si dupa "Romania Mare" (la fel cum Voronin a exploatat nostagia dupa traiul avut cu paine de 16 kopeici din urss). Basescu stie prea bine ca nicio "unire" nu e posibila - cu atat e mai liber e sa faca" valurele in paharul cu apa" cu acest "proiect" pentru SINE si partidul sau post-Cotroceni. Prin declaratiile sale Leanca a SPULBERAT "proiectul" "unionionist" de MANIPULARE a electoratului roman si pana la europarlamentare nu mai are timp pentru a naste un alt "proiect"ce i-ar aduce voturi. De aici supararea consilierilor sai fata de Leanca. Visul lui Basescu de a deveni presedinte si la Chisinau se duce pe apa sambetei la fel si alte "proiecte" EGOISTE, ce vizeaza viitorul R.Moldova

ion 29.12.2013 08:36

E o axioma: INDEPENDENTA NATIONALA si SUVERANITATEA STATALA - nu pot fi OBIECTUL unor discutii, negocieri, "proiecte", speculatii, cedari etc. Presedintele unei tari UE a SFIDAT DREPTUL INTERNATIONAL punand "poftele" personale ai cele ale extremistilor ultra-nationalisti "unionisti" - "pofte" EGOISTE, NEDEMOCRATICE, EXPANSIONISTE, REVANSARDE - mai presus de LEGE, de standardele europene, de obligatia Romaniei de a promova si realiza politicile EXTERNE ale UE, fata de statele din Parteneriatului Estic, inclusiv si fata de R.Moldova, a carei Independenta NATIONALA (moldava) Romania a recunoscut-o si s-a obligat s-o RESPECTE inca in 1991. Leanca a jurat FIDELITATE Statului R.Moldova si a facut corect atunci cand si-a exprimat DEZACORDUL fata de un "proiect" ce din start este ANTI-CONSTITUTIONAL si SUBMINEAZA Statul R.Moldova. Pentru acest curaj - electoratul il va rasplati cu respect si voturi. Atacurile din partea consilierilor lui Basescu au demonstrat CINISM, BRUTALITATE, DISCRIMINARE si lipsa totala de cultura politica si diplomatica - ei l-au SANTAJAT, l-au AMENINTAT, i-au cerut SA TACA - adica sa nu sa se opuna planului de NUIMICIRE a Statului R.Moldova prin "unire". E un caz fara precedent in lumea contemporana diplomatica si va fi in defavoarea UE daca va fi trecut cu vederea. NU DORIM SA NE ASOCIEM LA O UE, in care un stat-membru isi permite in asa mod TOTALITARIST, DICTATORIAL sa se comporte cu un "frate"mai mic si mai slab si de pe acum sa ceara sa accepte cu gura inchisa CEDAREA, PIERDEREA INDEPENDENTEI NATIONALE a RM. E un gest ce loveste in credinta cetatenilor RM in UE, in valorile DEMOCRATICE, de pe urma caruia vor castiga fortele ANTI-VILNIUS, pro-UV. Dupa un acest gest ne vom teme nu numai de o "unire" cu "fratele mai mare" roman, ci si de ASOCIEREA RM la UE, unde Romania va sta de panda sa "inghita" "gogoasa" RM.

ion 29.12.2013 08:46

Filat incearca sa calmeze spiritele, dar dorind sa placa Bucurestiului, el DISPLACE electoratului din R.Moldova, intrucat INDIRECT se arata DE ACORD cu "proiectul" lui Basescu de LICHIDARE a Statului RM, fata de care Filat a jurat FIDELITATE, aparare. PLDM va avea mari probleme la alegeri - caci pe deoparte multi vor dori sa voteze partidul din care face parte Leanca, dar nu li se va da mana sa voteze in favoarea lui Filat, care s-a arata si acum LIPSIT de cea mai elementara DEMNITATE NATIONALA, de principii, convingeri, patriotism, de VERTICALITATE etc. - pentru sine, pentru INTERESELE sale PERSONALE EGOISTE e gata sa cedeze, sa tradeze, sa "vanda", sa SACRIFICE Sfanta Sfintelor - LIBERTATEA si INDEPENDENTA pentru care s-au jertfit zeci de generatii de moldoveni ex-basarabeni si ex-sovietici - timp de jumatate de MILENIU. E o crima ce nu li se va ierta nimanui.

Deportatul 29.12.2013 10:58

FILAT toată viaţa a stat cu "C.RUL ÎN DOUĂ LUNTRE", doreşte să "SUGĂ DE LA DOUĂ VACI". Aşa persoane poate TRĂDA în orce moment, cînd lui PERSONAL îi va fi convinabil

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md