05:09:36 25.04.2024
Stiri

FEDERALIZAREA, PERICOL pentru R. Moldova! Expert european: „În cazul conflictului transnistrean, ideea de FEDERALIZARE ar fi oferit Rusiei pârghii ca orice decizie să poată fi manipulată în detrimentul R. Moldova”

Politică 21.11.2018 10:23 Vizualizări2052 Autor: Ziarul National
FEDERALIZAREA, PERICOL pentru R. Moldova! Expert european: „În cazul conflictului transnistrean, ideea de FEDERALIZARE ar fi oferit Rusiei pârghii ca orice decizie să poată fi manipulată în detrimentul R. Moldova” Moldovan European Integration Debate Forum
Gustav Gressel, expert al Consiliului European pentru Relații Externe de la Berlin


O eventuală federalizare a R. Moldova, pentru care pledează președintele Igor Dodon, ar fi pericoloasă pentru R. Moldova și în favoarea Federației Ruse.

„Amenințările hibride sunt un instrument militar care poate fi folosit local pentru a destabiliza pe interior anumite țări și a le determina să facă cedări sau să acționeze în detrimentul intereselor sale. În Ucraina avem de a face cu un război interstatal, în Crimeea în Donbas. Și doar exprimarea îngrijorărilor nu pare să fie o soluție eficientă. În cazul conflictului transnistrean, ideea de federalizare ar fi oferit Rusiei pârghii ca orice decizie să poată fi manipulată în detrimentul Republicii Moldova”, a declarat Gustav Gressel, expert al Consiliului European pentru Relații Externe de la Berlin, în cadrul Forumului anual de dezbateri privind Integrarea Europeană a R. Moldova, organizat ieri la Chișinău.

Potrivit lui Gustav Gressel, armata din Transnistria este mare, cel puțin pe hârtie, iar Republica Moldova „nu este în poziția cea mai bună ca să dea răspuns la aceste amenințări”.

„Semnalul dat în 2014, odată cu evenimentele din Ucraina, a fost și un semnal către Vest că problemele legate de provocările hibride sunt mult mai serioase decât s-a crezut. Lupta cu propaganda în rândul tinerilor trebuie să fie o prioritate, este unul dintre cele mai complicate exerciții pentru un stat”, a adăugat sursa citată.

La același eveniment, Iulia-Sabina Joja, expertă la Global Focus din România, a spus că Republica Moldova este cea mai vulnerabilă în ceea ce privește propaganda rusă, în comparație cu România, Georgia și Bulgaria.

„Societatea este fundamental conservatoare, ortodoxă și fundamental captivă mass-mediei de limbă rusă. Spre deosebire de România, Rusia nu are imaginea de inamic și ceea ce încearcă Kremlinul să facă este să modeleze identitatea cetățenilor prin consumul de media, astfel încât să o alinieze la înțelegerea rusească. Ceea ce s-a întâmplat și prin procesul de rusificare înainte 1989. Asta se întâmplă și prin media care este subfinanțată, și prin biserică. Biserica este armă pentru a crea o opoziție la valorile occidentale”, a argumentat Iulia-Sabina Joja.

Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova a fost organizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md