06:16:51 17.04.2024
Stiri

EXCLUSIV // Decizia CATEGORICĂ a lui Timofti. E o LOVITURĂ pentru CSM

Politică 30.10.2014 10:20 Vizualizări11302 Autor: Mariana Rață
EXCLUSIV // Decizia CATEGORICĂ a lui Timofti. E o LOVITURĂ pentru CSM


Președintele Nicolae Timofti a refuzat să îi numească în funcția de judecător pe patru din cei cinci absolvenți ai Institutului Național de Justiție, printre care și fii lui Valeriu Harmaniuc și Gheorghe Crețu, care au provocat discuții aprinse în societate.

Surse de încredere ne-au comunicat că, după ce a examinat dosarele de numire în funcția de judecător a lui Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Crețu, Natalia Berbec și Maria Cozma, șeful statului a decis să retrimită Consiliului Superior al Magistraturii dosarele primilor patru. Maria Cozma, nepoata președintelui Curții Supreme de Justiție Mihai Poalelungi, a fost invitată pentru o discuție cu Timofti.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui, a confirmat informația.

„Decizia a fost luată după o examinare prealabilă a dosarelor candidaților, în care se regăsesc tot felul de informații. Există un set de reguli etice și de integritate care trebuie să fie respectate de candidați. Președintele a făcut trimitere la prevederi din legile adoptate recent și care prevăd că asupra candidaților la funcția de judecător nu trebuie să planeze dubii. Informațiile din dosar nu confirmă reputația ireproșabilă a acestor candidați”, ne-a explicat Țurcanu.

Amintim că, pe 17 septembrie curent, CSM a propus președintelui spre numire în funcția de judecători în mai multe instanțe din Chișinău, pe un termen de cinci ani, a candidaților Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Crețu, Natalia Berbec și Maria Cozma, în privința cărora SIS-ul a emis rapoarte negative.

Societatea civilă a criticat decizia Consiliului Superior al Magistraturii și a cerut șefului statului să nu accepte acești candidați.

Într-un interviu recent acordat portalului modlovacurata.md, președintele CSM, Victor Micu, a declarat, cu referire la acest caz, că acuzațiile aduse acestor candidați nu au fost demonstrate.

„Spre exemplu, Maria Cozma, nepoata lui Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție, a fost acuzată că are pe cont vreo 700 de mii de lei. Inspecția Judiciară, după ce a făcut cercetări, a stabilit că acești bani au fost obținuți în rezultatul vânzării apartamentului mamei ei și au fost plasați temporar pe contul Mariei Cozma, până când mama ei a cumpărat o altă locuință. Dincolo de faptul că e nepoata domnului Poalelungi, mă întreb care este vina persoanei? A fost o studentă bună la Institutul Național de Justiție. Statul le achită acestor studenți de la Institut jumătate din salariul de judecător. Deja s-a investit în acești tineri, de ce să nu le permitem să activeze?

În privința fiului lui Harmaniuc pot să vă spun că a activat anterior în calitate de asistent în Judecătoria Centru. Toți colegii l-au lăudat că e responsabil și capabil. De ce să nu îl acceptăm, numai pentru că tatăl său a fost judecător?”, a menționat Micu.

În cazul dat, noi am considerat că raportul SIS a fost incomplet. Avem nevoie de probe clare că acești candidați au comis fapte reprobabile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md