21:20:44 24.04.2024
Stiri

Eșți acea persoană care spune „Nu” tot timpul la serviciu? De ce nu este bine și ce ar trebui, de fapt, să spui

Știri 09.11.2018 19:30 Vizualizări1869 Autor: Ziarul National


Eșți acea persoană care spune „Nu” tot timpul la serviciu? De ce nu este bine și ce ar trebui, de fapt, să spui Sursa: ziare.com

Sunt multe situații în care „Nu” este un răspuns atât adecvat, poate chiar legitim, cât și suficient.

Cea în care vrei să construiești relații solide, sănătoase, în mediul profesional nu se numără printre ele.

Relațiile sunt autostrăzi cu două sensuri, dăruiești și primești. De aceea, poate fi periculos să refuzi o solicitare sau o rugăminte cu un simplu „Nu”, susține Shaun Belding, autorul cărților The Journey to WOW și Dealing with the Boss from Hell (tradusă și în limba română: Cum să faci față unui șef dificil).

„«Reflexul NU» este un mesaj negativ care transmite faptul că nu ești interesat să încerci. Ești prea ocupat, nu lucrezi în echipă. Nu-mi pot imagina un mesaj mai nepotrivit pe care i-l poți da unui coleg sau șef. Data viitoare când vei avea nevoie de ajutor s-ar putea să nu-l primești”, spune Belding, potrivit Fast Company.

Sigur că nu vei putea să le dai oamenilor întotdeauna ce își doresc de la tine, însă poți formula răspunsul astfel încât să pară mai puțin un refuz categoric.

„Problema este atunci când poziția presetată a unei persoane este «Nu». Știm cu toții oameni care, atunci când îi întrebi ceva, primul lucru care le iese pe gură este «Nu». Asta îți poate crea reputația unei persoane negativiste”, atenționează Belding.

Nici să spui „Da, dar…”, atunci când cineva îți spune, de exemplu, „Uite o idee bună”, nu este indicat. Este tot un fel de „nu”, precizează Belding, și ambele răspunsuri dau conversației aerul unei confruntări.

Belding, care deține o companie care furnizează servicii de monitorizare a apelurilor din call centere, spune că în cele mai multe dintre cazuri în care clienții au o ieșire nervoasă „în crescendo” pe parcursul conversației, totul a început în momentul în care cineva a zis „Nu” sau „Da, dar…”.

Ce să spui în schimb

Ai putea să încerci ceva de genul „Nu pot să fac asta, dar uite ce pot să fac” sau „Aș dori să pot, hai să încercăm asta în schimb”.

„Când spui lucruri că «Aș dori să pot» demonstrezi empatie. Îi arăți persoanei respective că îți pasă de ea”, spune Belding.

Să spui „Nu” poate fi un obicei. Fii atent la modul în care comunici la locul de muncă și ai grijă să nu ajungi să fii cunoscut că acea persoană negativă, punându-ți singur bețe în roate în ceea ce privește cariera, recomandă Belding.

Este nevoie de exercițiu pentru a te debarasa de un obicei prost, mai spune el: „Înseamnă să fii mai calculat în privința modului în care vorbești. Cum te poți aștepta că oamenilor să le pese de tine, când ei nu cred că ție îți pasă de ei?”

Dincolo de faptul că este un gest nobil, a-i ajută pe alții te vor transforma într-o resursă valoroasă.

„Toată lumea este ocupată la locul de muncă în ziua de azi. Toți suntem stresați. Este important să fii capabil să realizezi că oamenii din jurul tău sunt la fel de stresați ca tine. Atunci când îi ajuți pe alții, vei fi perceput ca persoana la care să apelezi în caz de nevoie, cea pe care ceilalți se pot baza. Când va veni vorba de promoții și de măriri de salarii te vei pune în poziția de a fi foarte, foarte valoros”, încheie Belding.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md