03:58:13 16.01.2021
 
Stiri

VIDEO // Instituția din R. Moldova, propulsată în TOP TREI al celor mai vizitate muzee din R. Moldova, datorită unui grant de un MILION de euro din partea României

Știri 09.11.2018 13:00 Vizualizări1429 Autor: Ziarul National
VIDEO // Instituția din R. Moldova, propulsată în TOP TREI al celor mai vizitate muzee din R. Moldova, datorită unui grant de un MILION de euro din partea României


După ce a stat închis mai bine de 25 de ani, Sediul central „Dadiani” al Muzeului Național de Artă al Moldovei, situat în inima Chișinăului, și-a redeschis ușile acum doi ani, în noiembrie 2016.

În august 2014, premierul de atunci de la București, Victor Ponta, făcea anunțul privind donația de un milion de euro din partea Guvernului României pentru renovarea acestui muzeu important din R. Moldova, iar peste doi ani proiectul era gata.

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă, susține că ajutorul venit din România a grăbit redeschiderea muzeului cu aproape zece ani.

În total, au fost reabilitați 1 800 de metri pătrați dintr-un sector foarte important al muzeului.

Muzeul Național de Artă, care găduiește colecții de pictură vest-europeană, de icoane și obiecte de cult, numismatică, grafică, artă decorativă etc., a devenit acum unul dintre cele mai vizitate muzee din R. Moldova.


Foto: Sandu Tarlev

„Aș dori să mulțumesc și pe această cale Guvernului României, cetățenilor în general, pentru că banii aparțin întregului popor român”, își exprimă gratitudinea Tudor Zbârnea într-un clip realizat de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare „RoAid”, în cadrul „Proiectului de comunicare pentru promovarea avantajelor concrete ale inițiativelor finanțate de România în Republica Moldova în ultimii ani, adresate cetățenilor din Republica Moldova”.

Muzeul Național de Artă al Moldovei este una dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din R. Moldova, fondat în anul 1939. Acesta este situat în centrul orașului Chișinău în trei edificii, importante monumente de arhitectură de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani. Muzeul mai deține în custodia sa și unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din sec. XVI, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni cu o pictură- unicat pentru Republica Moldova, realizată în anul 1763.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md