09:22:14 23.04.2024
Stiri

IDEI // Grădina cu trandafiri, plăcere și folos

Economie 04.06.2016 13:42 Vizualizări7300 Autor: Ziarul National
IDEI // Grădina cu trandafiri, plăcere și folos


Frumusețe // În grădini au început să înflorească trandafirii. Considerat „regele florilor”, numit de poeți „simbolul iubirii”, trandafirul face luxos orice buchet și îi dă o aromă deosebit de fină

Frumoși, catifelați, parfumați, cu diferite nuanțe cromatice de la alb imaculat până la un vișiniu aproape negru, trandafirii fac irepetabilă orice grădină de pe lângă casă, care poate rămâne în floare din mai și până dă bruma.

Trandafiri „olandezi” care cresc la Cricova

Eleonora Stati din Cricova, suburbie a capitalei, crește de mai mulți ani trandafiri. Nu pentru comerț, ci de dragul frumuseții. Îi place să-i cultive, să-i îngrijească, să experimenteze cu soiuri și culori, iar grădina sa care parcă este desprinsă dintr-un dendrariu este mândria ei cea mare.

„Am o mare pasiune față de trandafiri încă din copilărie. Îmi place să-i cresc și mai puțin să-i rup. Aroma trandafirilor de casă nici nu se compară cu a celor din florării, prelucrați cu diferite substanțe pentru a se păstra mai mult. Trandafirul iubește să crească liber, îi place soarele și apa curată, de aceea îi las pe tufar să stea înfloriți cât le este vremea”, afirmă dna Stati.

În grădina gospodinei se regăsesc mai multe soiuri de trandafir, însă o predilecție aparte are pentru specia numită „Olandeză”.


„Este un sort deosebit de frumos și interesant, care se potrivește de minune pentru casele cu ogradă. În mai puțin de doi ani, tufele de „olandeze” au depășit înălțimea de doi metri. Aștept să mai crească puțin după care le voi întinde pe o carcasă care va acoperi curtea. Deja îmi imaginez ograda casei, umbrită și aromată, ornată cu trandafiri de diferite culori”, povestește entuziasmată florăreasa de la Cricova.

Plăcerea îngrijirii trandafirilor

„Pentru mulți îngrijirea trandafirilor poate fi considerată o muncă grea. Lucrurile nu stau chiar așa și, dacă respectăm niște reguli, creșterea și întreținerea trandafirilor poate deveni o plăcere. Dacă dorim să avem un trandafir puternic, care să înflorească toată vara (asta depinde și de specie), trebuie să acordăm o mare atenție plantării acestuia”, spune Eleonora Stati.

Mari iubitori de soare, trandafirii trebuie plantați în zone însorite, unde să primească suficient soare, pe parcursul a 5-6 ore pe zi.

În sezonul cald, trandafirii trebuie udați de 2-3 ori pe săptămână, în funcție de temperatura de afară. O tufă de trandafir are nevoie de 20-30 de litri de apă în verile foarte călduroase, iar această cantitate de apă trebuie împărțită așa cum am precizat – de 2-3 ori pe săptămână.

Important: este de preferat udarea mai rară, dar mai abundentă, față de udarea deasă și săracă. Udarea rară, dar abundentă va duce la formarea unor rădăcini adânci, astfel încât pe urmă trandafirul va suporta mai bine gerurile iernii. Udarea se va face de obicei dimineața, având grijă să turnăm apa la rădăcină, și nu pe frunze.

Tăierea corectă este foarte importantă

Dacă tăierea de primăvară a fost corect efectuată, tufa de trandafir ar trebui să fie aerisită și ordonată, în așa mod ca lumina soarelui să pătrundă printre toate ramurile.

Trandafirii se pot tunde și vara, în a doua jumătate a lunii august – se scurtează vârful lăstarilor cu flori trecute, astfel încât după tăiere tulpina să rămână cu cinci noduri de frunze. După această lucrare, în funcție de specie, temperatură, umiditate și amplasare, tufa va produce un nou val de flori.

Dacă sunt îngrijiți corect și au condiții potrivite, trandafirii înfloresc din primăvară până toamna târziu.

Secretele înfloririi trandafirilor

Eleonora Stati susține că, de regulă, trandafirii nu sunt pretențioși și dacă sunt tăiați corect și suficient udați, atunci florile nu vor conteni să bucure ochiul.

Totuși, dacă trandafirii nu înfloresc, înseamnă că ceva nu e bine, iar cauzele ar putea consta în faptul că:

- trandafirii nu au destul soare;

- nu sunt udați suficient;

- solul a fost fertilizat cu prea mult azot;

- trandafirul este în primul an de înflorire;

- pH-ul solului nu este în limitele de 6-6,8;

- trandafirul nu are suficiente frunze.

Și „regele florilor” se îmbolnăvește

Bolile trandafirilor sunt inevitabile, dar cu tratamente speciale, alese cu măsură și grijă, acestea pot fi evitate.

Trandafirii sunt atacați de boli provocate de ciuperci, bacterii și viruși, dar sunt sensibili și la dăunători. Principalele boli ale trandafirilor sunt făinarea, pătarea neagră și rugina. Făinarea apare mai ales pe vreme secetoasă, pe când pătarea neagră și rugina apar pe timp ploios și rece. De regulă, soarele, udarea și tăierea corectă sunt primele tratamente care pot preveni și vindeca bolile trandafirilor.

Este necesară și administrarea de îngrășăminte, raportată la calitatea solului și gradul de dezvoltare a tufelor. Atenție: nu exagerați cu fertilizarea pentru că asta poate atrage păduchii de plante.

O măsură de prevenire a bolilor trandafirilor este așezarea de mulci în jurul rădăcinii.

Constant trebuie să îndepărtați frunzele moarte și să urmăriți dacă apar insecte și semne de boală. Stropirea și folosirea chimicalelor trebuie făcute cu mare grijă, atât din considerente ecologice, cât și pentru a proteja insectele benefice care fac treaba unor adevărați sanitari în grădină. De exemplu, gărgărița se hrănește cu păduchi, chrysopa – cu puricii plantelor, ouă de molii și omizi.

Trandafirii de dulceață, o afacere profitabilă

Pe lângă faptul că trandafirii au valoare decorativă, aceștia pot fi și mâncați, aducând totodată un profit frumos. Această afacere este o cale excelentă de a îmbina frumusețea trandafirilor cu delicatețea uneia dintre cele mai fine și parfumate dulcețuri.

Cel mai cunoscut trandafir pentru obținerea dulceții este Rosa Damascena. Acesta se poate regăsi și sub alte denumiri – Trandafirul de Damasc, Trandafirul de Kazanlac etc.

În general, specialiștii indică peste zece soiuri de trandafiri buni pentru dulceață, însă cel mai răspândit pentru țara noastră este Rosa Damascena. Acest soi de trandafir poate crește oriunde, nefiind pretențios la sol, temperatură sau înălțimea la care este plantat, deci poate crește atât la câmpie, cât și în regiunile deluroase.

Pentru a înflori abundent, planta are nevoie de 15-30 de grade Celsius – temperatura optimă de la noi începând cu sfârșitul lunii mai și până la sfârșitul lunii iunie, care este și perioada de înflorire a trandafirilor de dulceață.

Pentru investitorii mici care au la dispoziție o suprafață mică de teren și intenționează să înființeze o plantație de trandafiri de dulceață, ideea poate asigura un venit mediu permanent pentru o familie.

Înființarea unei plantații de trandafiri de dulceață nu este deloc costisitoare, investiția inițială nu este impunătoare, iar întreținerea trandafirilor nu cere pregătire universitară. Or, fiecare pasionat de trandafiri care are o pricepere mică spre medie, dar care dorește din tot sufletul să aibă profit din această afacere, poate să înceapă cu tot entuziasmul cu care se începe o afacere rentabilă clasică.

Afacerea trandafirilor de dulceață în cifre

Potrivit datelor unei familii din Anenii Noi care crește trandafiri de dulceață, după primul an de înflorire o tufă de trandafiri are 2-3 flori. De pe o suprafață de cinci hectare pe care se plantează 3-4 mii de butași de trandafiri se obțin 6-12 mii de flori. Dacă luăm în calcul faptul că o tufă de Rosa Damascena poate să reziste și 15 ani, putem să ne dăm seama că prin cultivarea acestei plante avem o afacere foarte rentabilă. Începând cu al treilea an de înflorire, butașii încep să producă flori aproape de numărul maxim pe care îl pot avea.

Investiția inițială pentru o afacere cu trandafiri de dulceață pe o suprafață de cinci ha este de aproximativ 2 500 - 3 400 de euro. Cheltuielile anuale sunt de 1 500 - 1 900 de euro, iar veniturile anuale - de 2 000 - 4 500 de euro.

Profitul estimat pentru o plantație de trandafiri este de 25-35%. Practic, după primul an se amortizează investiția inițială, iar din al doilea an plantația va fi pe profit.

Lucruri interesante despre trandafiri

1.Se spune că marele înțelept chinez Confucius avea peste 600 de cărți despre modul de îngrijire a trandafirilor. O altă legendă spune că trandafirul împodobește grădina Edenului și grădinile suspendate ale Semiramidei.

2.Trandafirul roșu este simbolul Angliei și este purtat în ziua Sf. George. De asemenea, este simbolul dragostei, fiind extrem de popular de Ziua Îndrăgostiților.

3.Petalele de trandafiri conțin numeroase substanțe active cum ar fi: uleiuri volatile, zaharuri, acid citric, acid malic, pectine, fier, calciu, potasiu, magneziu, vitamine.

4.În medicina populară există numeroase rețete de preparate din flori de trandafiri. De pildă, apa de trandafiri este folosită cu succes pentru a trata infecții ale pielii și gâtului, constipația, beția, insomnia ș.a.

5.Un gram de ulei de trandafir este mai valoros decât un gram de aur, prețul mare fiind explicat prin faptul că pentru producerea acestuia sunt necesare circa 1 500 de flori. Pentru a obține un kilogram de ulei de trandafir este nevoie de aproape patru tone de petale.

6.Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de trandafir din lume, acesta fiind nelipsit în produsele cosmetice de calitate superioară.

7.Potrivit mitologiei, trandafirii au dezvoltat spini în momentul în care Cupidon a aruncat din greșeală o săgeată într-o grădină cu astfel de flori.

8.Cel mai în vârstă tufiș de trandafiri din lume are circa o mie de ani și este amplasat în curtea Catedralei Hildeshiem din Germania.

Lilia Grubîi


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md