08:23:43 19.04.2019
 
Stiri

Economie de peste patru MILIOANE de lei din bugetul de stat, datorită plasării anunțurilor de achiziții publice pe o platformă electronică

Economie 21.08.2018 15:00 Vizualizări1381 Autor: Ziarul National
Economie de peste patru MILIOANE de lei din bugetul de stat, datorită plasării anunțurilor de achiziții publice pe o platformă electronică

Bugetul public din R. Moldova a economisit, în ultimele două luni, patru milioane de lei, datorită plasării anunțurilor de achiziții în sistemul MTender, din care face parte platforma electronică achiziții.md.

Dacă în luna mai curent economiile obținute au depășit suma de două milioane de lei, la ora actuală, instituțiile de stat și private care desfășoară achizițiile în regim online au economisit, în total, o sumă record de peste 4 milioane 200 de mii de lei.

Economia de peste 4 milioane de lei a fost obținută în cadrul a 1 838 de achiziții anunțate, plasate în sistemul achizițiilor electronice publice și private de către 455 de autorități contractante.

„Tot mai multe instituții publice au conștientizat eficacitatea desfășurării achizițiilor în regim online și au aderat la sistemul achizițiilor electronice. Asta pentru că procesul de cumpărare este transparent și deschis, iar economiile obținute sunt pe măsură. Vorbind de economii, acestea nu se referă doar la bani, dar și la timpul necesar pentru aceste proceduri. Acest lucru contribuie ca agenții economici din diferite domenii să se înregistreze pe achiziții.md și să participe la licitațiile în care sunt achiziționate produse sau servicii pe care le prestează aceștia. Respectiv, pe platformă pot fi găsite anunțuri despre procurarea a diverse produse sau servicii, cât și a diferitor tipuri de lucrări”, se arată într-un comunicat de presă al companiei „Simpals”, responsabilă de această platformă electronică.

Odată cu implementarea noului sistem, autoritățile contractante au obținut acoperirea întregului ciclu de viață a unei achiziții de valoare mică, de la anunțarea procedurii, până la înregistrarea contractelor la Trezoreria de Stat. Totodată, pentru procedurile de valoare mare este posibilă doar înregistrarea contractelor la Trezorerie de Stat în regim online.

Amintim că în data de 26 iulie, în cadrul ședinței Parlamentului, au fost votate în lectură finală modificările legii privind achizițiile publice. Printre acestea se numără introducerea conceptului DUAE, Documentul Unic de Achiziţii European, oferit în format electronic prin utilizarea formatului standard stabilit de Comisia Europeană. O altă modificare privește introducerea unor concepte noi în criteriile de atribuire din domeniul achiziţiilor publice, și anume preţul cel mai scăzut, costul cel mai scăzut, cel mai bun raport calitate-preţ şi cel mai bun raport calitate-cost. Proiectul mai prevede introducerea conceptului de achiziţii durabile, prin includerea termenului ciclu de viaţă, care se referă la toate etapele consecutive şi interconectate ale achiziţiei.

O altă inovație este stabilirea unor noi tipuri de proceduri de achiziţie, în conformitate cu cadrul normativ comunitar şi anume achiziţie în cazul serviciilor sociale şi a altor servicii specifice, parteneriat pentru inovare, iar ca modalitate specială de atribuire - catalogul electronic. Proiectul va intra în vigoare pe 1 octombrie 2018.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Tatiana 21.08.2018 15:45

Guvernarea aceasta din orice face bani pentru a aduce la buget. E bine ca fiecare leu se economiseste. Bravo.

Anton 21.08.2018 16:49

Asa arata rezultatele unei bune guvernari, unde sunt solutii nu aberatii, rezultatele si Cifrele Nu Mint!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md