Două aspecte care vă arată cât de repede veţi DIVORŢA. Luaţi-le în calcul!


Viaţa de cuplu nu poate fi constantă, statică, însumând de-a lungul timpului atât suişuri, cât şi coborâşuri. Sigur că nu există o anume reţetă - miracol pe care partenerii s-o adopte, astfel încât relaţia lor să rămână împlinită şi durabilă.
Actualmente, statisticile la nivel mondial privind destrămarea cuplurilor, finalizată printr-un divorţ, ne arată că a devenit un fenomen destul de îngrijorător.
„Vindecătorii de suflete”, în cazul acesta terapeuţii de cuplu, după îndelungaţi ani de cercetare, au ajuns la concluzia că două semnale ar fi suficiente pentru a prevesti un divorţ.
Aflaţi în faţa unor probleme, aparent fără şanse de rezolvare, modul în care reacţionează fiecare dintre cei doi parteneri, relevă o ruptură iminentă.
Ce semnale indică apropierea divorţului:
1. Dispreţul
Specialiştii în relaţii de cuplu, printre care şi Mike McNulty, membru al Institutului Gottman, susţin că dispreţul manifestat faţă de propriul partener este devastator.
De fapt, dispreţul reprezintă un prejudiciu adus relaţiei conjugale, deoarece implică, adesea, dezgustul faţă de celălalt, gândirea negativă. În orice cuplu, iritarea, supărarea, contrazicerile pe diverse teme se resimt.
Specifice dispreţului sunt „microexpresiile faciale”: rotirea ochilor atunci când partenerul vorbeşte sau ridicarea buzei superioare, pentru a-şi sublinia zâmbetul sarcastic. Pe înţelesul tuturor, astfel de semne trădează o atitudine generală, de dezgust faţă de partener precum şi un sentiment de superioritate.
Persoanele care se îndreaptă cu paşi repezi spre divorţ încep să devină foarte nervoase şi intră sub semnul „celor patru Cavaleri ai Apocalipsei”, ca modele negative: critica, dispreţul, refuzul confruntării şi atitudinea de apărare.
2. Indiferenţa afectivă, la fel de periculoasă
Considerată ca fiind comportament negativ, indiferenţa afectivă/emoţională atrage „galoparea” ritmului cardiac şi senzaţia de noduri în stomac. Motive serioase ce pot împiedica comunicarea, creându-se astfel dezechilibrul unei relaţii.
După mine, partea cu neimplicarea emoţională ar fi cel mai semnificativ semnal negativ al unei relaţii. Nu mai e decât un pas până la divorţ.
În afara evitării gesturilor şi cuvintelor care rănesc („pasiv-agresive”, în accepţiunea terapeuţilor de cuplu), putem accepta compromisurile şi să ne asumăm oricare dintre problemele apărute. Acestea din urmă nu pot fi rezolvate instantaneu. Ne aşezăm la „masă tratativelor”, analizăm cu atenţie, găsim soluţii salvatoare.
De preferat ar fi să nu ne lamentăm, să nu aruncăm mereu vina pe celălalt. Încrederea se consolidează ascultând cu răbdare punctul de vedere al partenerului şi nicidecum prin revărsarea supărării asupra consortului.
Stă în puterea noastră ca relaţia de cuplu să nu devină un calvar finalizat printr-o ruptură. Din nefericire, de multe ori iremediabilă.













































































