05:06:17 11.04.2021
 
Stiri

VIDEO // Dosarul „Diaspora versus Moldova”. Judecătoria Centru a RESPINS cererea cetățenilor. Decizia va fi atacată la Curtea de Apel

Moldovenii în lume 02.12.2016 15:31 Vizualizări7240 Autor: Ziarul National
VIDEO // Dosarul „Diaspora versus Moldova”. Judecătoria Centru a RESPINS cererea cetățenilor. Decizia va fi atacată la Curtea de Apel zdg.mdUPDATE 15.50. Avocații cetățenilor din diasporă, Veronica Mihailov-Moraru și Eduard Digore susțin că imediat ce voi intra în posesia hotărârii motivate a Judecătoriei Centru, o vor contesta la Curtea de Apel Chișinău. „Vom solicita ca magistrații Curții de Apel să verifice decizia instanței de font și să o anuleze. Dacă Curtea de Apel va menține decizia instanței de fond, atunci vom merge la Curtea Supremă de Justiție. Indiscutabil că a fost încălcat dreptul la vot. Am văzut că mulți deja lasă mâinile în jos, că nu cred că vom izbuti. Noi nu trebuie să renunțăm. Cu concursul tuturor cetățenilor, inclusiv celor din diaspora, noi trebuie să punem presiune pe autorități. Trebuie modificată legislația în așa fel încât toți să poată să-și exercite dreptul la vot. Situațiii asemănătoare au fost și în 2010, când cetățenii din diaspora au votat pe hârtii albe, dar votul lor nu a fost luat în considerare. Vedem că autoritățile nu au întreprins nimic pentru a schimba situația”, a explicat avocatul Eduard Dogore.

Judecătoria Centru a respins, ieri, după o ședință de mai bine de 12 ore, toate cererile de chemare în judecată ale celor peste 140 de cetățeni din diasporă, ca fiind neîntemeiate.

Cetățenii din diasporă au acționat în judecată Guvernul R. Moldova și Comisia Electorală Centrală, pentru că nu le-au fost asigurate condiții să voteze la secțiile deschise peste hotare pe 13 noiembrie curent.

Ieri, în ședința de la Judecătoria Centru, au fost audiați reprezentanții pârâților, iar avocații cetățenilor din diasporă, Veronica Mihailov-Moraru și Eduard Digore, au insistat să primească răspunsuri legate de asigurarea dreptului la vot, acțiunile și competențele acestora, dar să spună și de ce s-au eschivat de la examinarea contestațiilor diasporei.

„Am observat justificări, dar și pasarea responsabilității pe seama normelor neclare și contradictorii din Codul Electoral. Apoi, au fost examinate și analizate materialele din dosar. Am ținut să dau citire fiecărui cuvânt din contestațiile reclamanților din or. Mestre și or. Bologna (care sunt numite de autorități simple petiții) pentru a evidenția că aceștia au indicat exact încălcarea dreptului la vot și cerințele lor. La fel, și Eduard Digore a evidențiat faptul că actele autorităților de remitere a acestora sunt ilegale și trebuiau să fie examinate și aduse la cunoștința cetățenilor din diasporă. Iar autoritățile nu au putut răspunde clar de ce nu au examinat contestațiile cu privire la încălcarea dreptului la vot și de ce nu au luat hotărâri conform competenței”, a explicat avocata Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit ei, instanța a acceptat să vizioneze înregistrările video, dar a refuzat solicitarea avocaților de a audia doi martori care au fost prezenți la secțiile de votare din Mestre și Bologna.

„De asemenea, s-a refuzat acordarea unui timp scurt pentru pregătirea susținerilor verbale în scris și s-a trecut la dezbaterile finale. Au fost discursuri aprinse din partea tuturor, cu argumente și cu analiza probelor și legislației, pe alocuri și cu critici, și cu emoții. Instanța s-a retras în deliberare puțin după orele 19.00 și cam pe la orele 20.55 a pronunțat hotărârea de respingere a tuturor cererilor de chemare în judecată, ca fiind neîntemeiate”, a mai spus avocata.

Cei care apără interesele diasporei în instanțele din R. Moldova califică decizia Judecătoriei Centru ca fiind „injustă” și anunță că o vor contesta.

Menționăm că, la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie curent, mii de cetățeni din diasporă nu au putut vota, fiindcă se terminaseră buletinele de vot de la secțiile electorale. Deși au depus contestații, CEC a aprobat rezultatele alegerilor parlamentare și a expediat documentele la Curtea Constituțională pentru validarea sau nu a scrutinului prezidențial care îl anunță câștigător pe socialistul Igor Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Dragos 02.12.2016 13:44

Intr-o tara mancata de vi-rusi, de derbedei politici, doba de slugoi, ortaci, de la justitiari mercenari-cerberi nu avem ce astepta. De la tzaca jihadista cu chistol, Cutra Constitutionala asisjderea. Parca ar fi cu totii filiala FSB. Oare verdictele acestor juristi imorali nu seamana cu un embargou aa la Gestapou?

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md