12:57:08 17.05.2024
Stiri

DOSAR // Cine a dat foc Declarației de Independență?

Important 25.08.2013 09:15 Vizualizări1969 Autor: Mariana Rață


DOSAR // Cine a dat foc Declarației de Independență? hotnews.md
ANCHETĂ // Procurorii nu cred că se va afla vreodată cine a ars documentul prin care a fost proclamată independența R. Moldova

La mai bine de patru ani de la incendierea originalelor Declarației de Independență și a Constituției R. Moldova în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009, ancheta procurorilor bate pasul pe loc. După o perioadă de maxim zel, în care au audiat sute de persoane, au scris sute de foi, procurorii s-au dat bătuți și au decis comasarea dosarului cu privire la distrugerea acestor două documente importante pentru stat cu dosarul privind dezordinile în masă din 6-7 aprilie 2009.

Ipoteze și zvonuri

Despre dispariția misterioasă a originalului Declarației de Independență au circulat mai multe zvonuri în societate. Unii au presupus că incendiul de la Parlament a fost provocat intenționat pentru a distruge acest document, singurul în care se menționează că limba oficială în R. Moldova este limba română cu grafie latină, alții au bănuit că documentul a fost salvat și astăzi se află în posesia cuiva. Deputatul comunist Mark Tkaciuk a lansat zvonul că originalul Declarației se află la București. Totuși, Sergiu Roșu, procurorul care se ocupă de investigarea dosarului privind distrugerea Declarației de Independență, este sigur de faptul că documentul a fost făcut scrum.

Cum a ars Declarația

„Declarația se afla în dulapul-safeu din arhiva Parlamentului. Din cauza temperaturii înalte, partea de sus a safeului s-a topit și focul a pătruns înăuntru. Nu am depistat semne că ușa de la safeu ar fi fost forțată. Era clar că Declarația de Independență și Constituția au ars. Totuși, am găsit acolo și documente care nu au fost atinse de foc. Ele se aflau pe polițele de mai jos”, ne-a dezvăluit procurorul, precizând că în cadrul dosarului nu a fost examinată niciodată versiunea că cele două documente ar fi fost furate.

Distruse din neglijență?

Roșu susține că dosarul a fost deschis pe faptul distrugerii documentelor din neglijență. „Aceste documente nu trebuiau să se afle în arhiva Parlamentului. Cu puțin timp înainte de evenimentele din aprilie, se împlinise termenul legal când cele două acte trebuiau să fie transmise spre păstrare Arhivei Naționale. Ulterior însă am constatat că Arhiva, din lipsă de spațiu, nu mai primește acte oficiale și s-a luat decizia ca acestea să rămână la păstrare la autoritățile care le-au emis”, explică procurorul. Roșu afirmă că legislația națională nu prevede condiții speciale de păstrare a acestor documente, de aceea nu au avut pe cine trage la răspundere.

Cine sunt răufăcătorii?

Nu au putut fi identificați nici cei care ar fi dat foc documentelor. Totuși, procurorul este sigur de faptul că incendierea actelor nu s-a făcut intenționat. „Nu cred că cineva a vrut special să ardă Declarația de Independență și Constituția. Pur și simplu așa s-a întâmplat că cel mai mare incendiu a izbucnit tocmai în acea aripă. Cine sunt răufăcătorii? Nu cred că vom afla vreodată numele tuturor, dar o parte dintre ei au fost deja deferiți justiției. Numele lor a apărut și în presă. Este vorba despre Mătăsaru, Lașcu. Pe parcurs am putea afla și alte nume”, spune anchetatorul. Pentru că și-a dat seama că de la un timp ancheta trenează, Procuratura Generală a decis, la sfârșitul lui 2010, să comaseze acest dosar cu cel cu privire la distrugerile din 7 aprilie. „Nu mai avea sens să desfășurăm investigațiile în paralel, pentru că distrugerea celor două documente este o consecință a dezordinilor în masă din acea zi”, afirmă Sergiu Roșu.

7 aprilie, fără grupuri de provocatori

În pofida nedumeririlor exprimate în presă despre nedeclanșarea sistemului antiincendiar care exista în Parlament, despre modul în care a fost adus focul în  clădirea Legislativului, despre faptul că incendiul a izbucnit după preluarea controlului de către poliție și membrii Uniunii combatanților „Sfântul Gheorghe”, condusă de Victor Alerguș, procurorul care investighează dosarul 7 aprilie afirmă că nu s-a interesat de aceste aspecte. „Pot să vă spun că incendiul a izbucnit mai devreme. Alerguș și alți combatanți au asigurat paza clădirii. Nu e totul ideal în raportul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la evenimentele din aprilie 2009”, ne mai spune el.

Oricât de straniu ar părea, dar procurorul nu a constatat nici existența unor grupuri de provocatori, care ar fi acționat în mod organizat. „Ce înseamnă grupuri organizate? Tinerii veneau de la universitate în grupuri. Au aruncat mulți cu pietre. Dacă ar fi să îi tragem la răspundere pe toți cei care au aruncat, am rămâne fără tineret”, a mai spus procurorul.

Sergiu Roșu, procuror în cadrul Secției exercitare a urmăririi penale în situații excepționale a Procuraturii Generale:

„Nu cred că vom putea pune punct vreodată dosarului privind dezordinile în masă din 6-7 aprilie 2009, pentru că permanent vor apărea persoane care vor fi trase la răspundere. Pot să vă asigur însă că dosarul nu va fi clasat”.

300 de file

Atât au încăput în cele trei volume adunate în dosarul legat de distrugerea Declarației de Independență și a Constituției.

Dosarul privind dezordinile în masă din 7 aprilie este de zeci de ori mai voluminos și ocupă un dulap întreg din biroul procurorului Sergiu Roșu. În cadrul acestui dosar au fost audiate peste 2 500 de persoane.

R. Moldova, patru ani fără „certificat de naștere”

În aprilie 2010, deputații din primul Parlament au decis să restabilească Declarația de Independență a R. Moldova. În cadrul unei ședințe solemne a Legislativului, peste 280 de deputați din primul Parlament și-au pus semnătura pe o copie a Declarației care se păstrează astăzi la Curtea Constituțională.

Tot acolo, la intrarea în edificiu, în octombrie trecut, a fost instalată o placă de marmură cu textul Declarației de Independență.

Festivitățile pompoase anunțate în acest an cu ocazia Zilei Independenței vor fi organizate în lipsa originalului documentului în care a fost proclamată independența R. Moldova.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md