08:03:17 27.04.2024
Stiri

Sistemul judecătoresc din R. Moldova lasă un INVESTITOR străin fără afacere și imobil. Din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, oamenii de afaceri sloveni nici nu au avut posibilitatea să se APERE

Anticorupție 12.05.2020 16:40 Vizualizări1224 Autor: Ziarul National
Sistemul judecătoresc din R. Moldova lasă un INVESTITOR străin fără afacere și imobil. Din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, oamenii de afaceri sloveni nici nu au avut posibilitatea să se APERE


Judecători, foști judecători și persoane cu relații strânse în autoritățiile centrale fac tot posibilul să lase un investitor din Slovenia fără afacere și fără imobilele pentru care, acum 4 ani, a plătit 500 000 de euro. Toată operațiunea se desfășoară în timp ce în R. Moldova este declarată stare de urgență din cauza pandemiei Covid-19, iar compania slovenă nu are practic nicio posibilitate fizică de a se apăra. Astfel, R. Moldova ar putea plăti despăgubiri de zeci de milioane, urmare a deciziilor luate de judecătorii de la Curtea de Apel. Mai mult, magistrații lasă și „Moldinconbank” fără jumătate de milion de euro, dar și fără bunurile luate în gaj de la o companie rău-plătitoare, scrie deschide.md.

Compania „A5 Plus Nepremicnine poslovanje z nepremicninami d.o.o” din Slovenia a cumpărat în 2016 un imobil de pe adresa Veronica Micle, nr. 2, pentru care a plătit 500 000 de euro. În Registrul bunurilor imobile, acesta figura ca neavând nicio interdicție de vânzare, ba mai mult, reprezentanții „Moldinconbank” au dat asigurări: „contractul de vânzare - cumpărare este perfect legal”.

Citește și: DOC // Caracatița „mafioto-judiciară” în acțiune. Un investitor din Slovenia riscă să rămână fără IMOBILE

La câțiva ani distanță, compania din Slovenia se trezește cu o adevărată hărțuire prin instanțele de judecată și cu bunurile sub sechestru. Toată această mașinărie de preluare a imobilului și businessului ar fi pusă în mișcare de către fostul judecător CSJ Oleg Sternioală, care, împreună cu directorul companiei Liga-2, încearcă să pună mâna pe imobilul din centrul capitalei.

Citește și: DOC // Investitorul din Slovenia, hărțuit de caracatița „mafioto-judiciară”, sesizează Delegația UE, dar și autoritățile R. Moldova

Până a reveni la familia Beleacov, vă prezentăm mai jos decizia din 26 martie 2020 a judecătorilor de la Curtea de Apel, prin care s-a hotărât nulitatea contractului de vânzare-cumpărarea a imobilului de către compania slovenă. În urma acestei decizii, „A5 Plus...”, urmează să predea bunul către compania Liga-2, aceasta din urmă fiind datoare cu peste 72 000 000 lei către B.C. Moldinconbank. În documentul emis de către magistrați nu se menționează absolut nimic despre companiile intermediare care au preluat anterior imobilul, companii care au legătură cu raiderul Veaceslav Platon. Mai mult, prin această încheiere, magistrații lasă și banca fără bunul luat în gaj de la Liga-2, dar și fără bani, pentru că este obligată să achite 500 000 euro companiei din Slovenia.

Citește și: VIDEO // R. Moldova poate pierde un nou DOSAR la CtEDO, după ce justiția a decis ca un investitor din Slovenia să fie DEPOSEDAT de un imobil pentru care a plătit 500 000 de euro

În același timp, magistrații nici nu au reținut argumentele că „A5 Plus...” a achitat timp de 4 ani impozite pe acest bun, anumite servicii de mentenanță, pază, dar și efectul inflației, așa că au dispus să fie restituiți exclusiv banii care au fost achitați în 2016.

Straniu este că judecătorii de la Curtea de Apel au luat această decizie în timp ce în R. Moldova a fost declarată oficial „Stare de urgență” din cauza pandemiei Covid - 19. Astfel, au fost închise frontierele pentru cetățenii străini și au fost sistate toate zborurile. O copie a deciziei de judecată nu a fost expediată investitorului din Slovenia, în schimb, li se cere să predea bunul imobil. Mai grav este că reprezentanții companiei „A5 Plus...” sunt limitați în dreptul de a se apăra, pentru că ei nu pot ajunge fizic în R. Moldova, unde mai pui că s-a încălcat și acordul privind protejarea investițiilor semnat între R. Moldova și Slovenia.

Și ca să fie siguri că au pus mâna deja pe imobil, cei care stau în spatele acestei scheme au reușit, la doar 3 zile distanță de la decizia judecătorilor, să modifice și proprietarul în Registrul bunurilor imobile. Astfel, Liga-2 deja a intrat în posesia acelui bun imobil de pe strada Veronica Micle, nr. 2.

În contextul situației create, reprezentanții „A5 Plus...” au rămas și fără banii investiți, dar și fără imobil. Aceștia susțin că vor încerca să-și facă dreptate în R. Moldova și vor solicita o revizuire a deciziei instanței și o interpretare a Curții Constituționale. Asta imediat după ce se vor deschide frontierele. De asemenea, aceștia nu exclud că vor depune o plângere și la procuratură. În cazul în care nu își vor obține dreptatea în R. Moldova, investitorii sloveni nu exclud că vor ataca R. Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm și CEDO.

Doar că până atunci judecătorii care au emis decizia cu pricina vor fi deja la pensie. Doi dintre cei trei magistrați, au solicitat deja să li se dea acordul pentru a pleca din sistem. Una dintre aceste cereri chiar se află pe masa președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

Continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md