04:46:12 10.07.2025
Stiri

DOC // Legea care ar permite SIS să se MODERNIZEZE și să contracareze atât activitatea de spionaj și SABOTAJ al Rusiei în R. Moldova, cât și războiul hibrid

Actualitate 13.12.2022 11:59 Vizualizări1728
DOC // Legea care ar permite SIS să se MODERNIZEZE și să contracareze atât activitatea de spionaj și SABOTAJ al Rusiei în R. Moldova, cât și războiul hibrid

Evoluția mediului de securitate regional și mondial impun statelor reevaluarea și repoziționarea principalelor structuri de securitate, astfel încât acestea să poată face față noilor provocări ce riscă să submineze și să facă nefuncțional un stat.

În cazul R. Moldova, neadaptarea la timp, nici măcar în domeniul legislativ, a lăsat statul în bătaia vântului și l-a făcut incapabil să răspundă diferitor amenințări. Astfel, a fost perturbat nu doar vectorul de politică externă, ci și procesele democratice interne prin interferențe atât în alegeri, cât și prin subordonarea guvernării altor state, cum s-a întâmplat în cazul lui Igor Dodon și al PSRM, scrie Deschide.MD.

Potrivit sursei citate, rolul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în lipsa unui cadru legislativ care să-i permită să activeze asemenea instituțiilor omoloage din țări cu democrație consolidată, a fost unul de Cenușăreasă.

În lipsa unei legi adaptate cerințelor secolului XXI, care i-ar permite SIS să deruleze unele măsuri interne și externe de protejare a statului, în R. Moldova a „înflorit” coloana a 5-a a Moscovei, tot felul de separatisme și mișcări coordonate din exteriorul republicii. Asta a permis Rusiei să pună presiune atât pe decidenți, cât și pe populație.

În contextul actual, când la granițele R. Moldova se derulează un război, când pericolele hibride și fluxurile de migranți pot afecta buna funcționare a statului până la secesiune, o nouă lege de funcționare a SIS, care se află în Parlament, este mai mult decât necesară.

Proiectul de lege inițiat de parlamentarii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și care urmează să fie dezbătut în Legislativ este menit, pe de o parte, să reglementeze și să dezvolte capacitatea contrainformativă și informativă externă a SIS, dar și să creeze un sistem adecvat de garanții și control menit să prevină și elimine eventualele abuzuri.

O noutate mult dezbătută în cadrul noi legi a SIS o reprezintă instituirea mandatului judecătoresc. Așa cum este ea definită în cadrul proiectului, e vorba de o instituție de drept ce permite autorizarea de către o instanță de judecată a unor măsuri contrainformative și informative ce vizează o ingerință în viața privată. Mandatul judecătoresc ar urma să fie eliberat la solicitarea argumentată a conducerii SIS. De asemenea, proiectul prevede că măsurile contrainformative sunt stabilite expres de lege, iar acele măsuri dispuse de directorul SIS sau de directorul adjunct, special împuternicit, sunt cu un grad redus de ingerință în viața privată (accesul la informații financiare, monitorizarea tranzacțiilor financiare, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de comunicații electronice etc).

Aceste măsuri cuprinse în noul proiect de lege al SIS nu sunt noi. Acestea funcționează deja în mai multe țări europene, printre care România și Țările Baltice. Măsurile menționate mai sus au permis țărilor respective să contracareze atât activitatea de spionaj și sabotaj al Rusiei, cât și contracararea războiului hibrid. Prin această lege nouă, SIS se va putea concentra nu doar pe sancționarea unor infracțiuni, ci mai ales pe prevenirea și contracararea acestora, astfel încât eventuale pagube sau ingerințe ale unor state ostile în activitatea internă a R. Moldova să fie cât mai limitate sau eliminate cu totul.

Totodată, o altă noutate cuprinsă în proiectul parlamentarilor PAS îl constituie obligația SIS de a informa persoana supusă activității contrainformative despre faptul că în privința ei au fost derulate acest tip de măsuri, inclusiv ce vizează anumite elemente ale vieții private.

O altă noutate a normei legislative se referă la acțiunile externe ale SIS. Astfel, instituția are posibilitate, prin diferite activități externe, să stabilească riscurile cu care se poate confrunta R. Moldova. După cum bine se știe, cea mai mare parte a amenințărilor sunt coordonate din exterior. Un element ce poate fi subiect al cooperării internaționale este expertiza SIS în spațiul CSI, lucru recunoscut de partenerii externi.

„Fără a încerca să intrăm în dezbaterea legislativă a acestui proiect, care este destul de stufos, necesitatea reformării SIS este esențială pentru statul R. Moldova. Grație acestei legi, SIS trebuie să devină ochii și urechile statului, fără a deveni prin abuz sufletul R. Moldova. Principala sarcină a SIS va fi avertizarea timpurie, dar și prevenirea. R. Moldova se află în epicentrul unui mediu de securitate ostil, cu niște adversari redutabili, iar capacitatea de adaptare la noile provocări necesită un nou cadru legislativ. Noua lege ce va reglementa activitatea instituției este conformă cu cea a structurilor omoloage din statele UE și are sarcina de găsi echilibrul între drepturile omului și apărarea R. Moldova. Cu siguranță, opoziția de stânga va protesta și nu pentru că noua lege ar încălca drepturile cuiva, ci pentru că cei angrenați împotriva statului vor avea un adversar mai puternic. Din păcate, pe lângă actul normativ, sunt necesare și fonduri suplimentare pentru SIS. Într-o lume bazată pe cunoaștere, informația costă, iar securitatea, chiar dacă nu produce direct valoare financiară, creează premisele unui cadru sigur de creștere a economiei. O nouă lege care reglementează activitatea SIS poate fi considerată un pas important spre restructurarea și adaptarea sectorului de securitate la noile provocări de securitate și nu doar. Când un stat nu vede și nu aude, o vor face statele adverse”, conchide sursa citată.

Proiectele de lege privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate pot fi consultate AICI și AICI.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte