12:27:19 19.05.2022
Stiri

Discuții APRINSE în Parlament vizavi de vinderea celor cinci hectare ale fostului Stadion Republican Ambasadei SUA: Comuniștii vorbesc despre MITĂ, iar socialiștii vor cinci hectare în centrul Washingtonului

Politică 20.07.2018 15:00 Vizualizări1886 Autor: Ziarul National
Discuții APRINSE în Parlament vizavi de vinderea celor cinci hectare ale fostului Stadion Republican Ambasadei SUA: Comuniștii vorbesc despre MITĂ, iar socialiștii vor cinci hectare în centrul Washingtonului


UPDATE // Proiectul care prevede vinderea terenului de 5,1 hectare din centrul Chișinăului Ambasadei SUA a fost votat de 65 de deputați, inclusiv de liberali și liberal-democrați.

Proiectul care prevede vinderea terenului de 5,1 hectare de pe strada Tighina din centrul Chișinăului, acolo unde a fost Stadionul Republican, Ambasadei SUA pentru construcția unui nou sediu a stârnit discuții aprinse astăzi în Parlament.

Președintele comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că a avut zilele trecute o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, și i-a spus că această tranzacție ar reprezenta „o mită” și „o crimă împotriva republicii și a sportului”. „V-ați deprins să vă închinați la toți”, le-a transmis Voronin reprezentanților guvernării.

Spicherul Andrian Candu i-a răspuns comunistului că opinia sa ar fi legată de faptul că dânsul, pe vremea căruia a fost demolat stadionul, ar fi avut o înțelegere, „iar noi v-am stricat-o”.

Liberalul Lilian Carp a întrebat guvernarea dacă are în plan să construiască un nou stadion republican, odată ce fosta arenă, demolată de „cel mai dulce prim-ministru”, este desființată. Acesta a propus ca banii obținuți din vânzarea acestui teren să fie cheltuiți pentru construcția unui stadion nou. Și liberal-democratul Tudor Deliu a avut aceeași propunere, care nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

Raportorul chestiunii, secretarul de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a făcut referire la practica internațională de construire a stadioanelor în afara localităților pentru a nu bloca traficul în centrul orașelor și a arătat terenul din preajma „Arenei Chișinău” unde ar putea fi construit un nou stadion.

Socialiștii s-au declarat împotriva vinderii terenului către Ambasada SUA, Vlad Bătrâncea solicitând o suprafață similară de teren „în centrul istoric al Washingtonului”.

Democratul Dumitru Diacov a remarcat că „unii fac aici campanie electorală” pornind de la acest subiect și și-a arătat nedumerirea că în Parlament nu a fost prezentate rezultatele unei anchete vizavi de demolarea Stadionului Republican pe vremea comuniștilor.

Totuși, socialistul Vasile Bolea a ținut să spună că această tranzacție nu este în interesul statului și că banii care urmează a fi încasați din vinderea celor 5 ha, „20 de milioane de euro sau 500 de milioane de lei”, vor fi cheltuiți pentru „majorarea salariilor primarilor și altor categorii”. Drept urmare, socialiștii au părăsit ședința Parlamentului în semn de protest.

Spicherul Andrian Candu și-a exprimat regretul că socialiștii au plecat din sală, fiindcă a vrut s-o întrebe pe lidera socialiștilor, Zinaida Greceanîi, ce-a făcut ea, când a fost prim-ministru „vreo doi ani”, dar și când fostul ei șef, pemierul Vasile Tarlev, numit de Voronin, a demolat stadionul.

„Vorbim despre o paragină din centrul orașului de care ne este rușine și pe care o vindem, nu o oferim cadou, Guvernului SUA. America, stat partener și aliat, a oferit ajutoare R. Moldova de un miliard de dolari în ultimii ani”, a declarat Candu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md