15:56:06 18.11.2019
 
Stiri

DESCOPERIRE // Știința confirmă vechimea mortarului care susține placa de pe Mormântul Sfânt

Știri 01.12.2017 17:40 Vizualizări890 Autor: Ziarul National
DESCOPERIRE // Știința confirmă vechimea mortarului care susține placa de pe Mormântul Sfânt Sursa: ziare.com

Analizele efectuate în situl considerat a fi mormântul lui Iisus Hristos au datat în secolul al IV-lea materialele utilizate la acoperirea acestuia, confirmând astfel informațiile istoricilor, a indicat un om de știință implicat în această lucrare.

Chiar dacă nu oferă din punct de vedere științific dovada că Hristos a fost îngropat în acest loc din Ierusalim, analizele recente susțin informațiile potrivit cărora romanii au ridicat un monument la circa 300 de ani după moartea lui Iisus Hristos.

Aceasta este prima data când au fost efectuate astfel de analize în acest sit unde a fost construită ulterior Biserica Sfântului Mormânt din Orașul Vechi din Ierusalim.

Concluzia vine după deschiderea, în octombrie 2016, pentru prima data în ultimele cel puțin două secole, a presupusului mormânt al lui Iisus Hristos.

Placa de marmură care acoperă Sfântul Mormânt situat într-un edicul din biserică a fost mutată în timpul unui proces ce a durat trei zile în cadrul lucrărilor de restaurare a acestei construcții.

Cercetătoarea Antonia Moropoulou, care coordonează lucrările de restaurare, a declarat pentru AFP că mortarul care a sigilat placa de marmură a mormântului datează din secolul al IV-lea al erei creștine.

Aceste concluzii susțin informațiile din scrierile istorice conform cărora romanii au construit pe acest sit un monument în jurul anului 326, în timpul domniei împăratului Constantin I care a favorizat răspândirea creștinismului în imperiu.

„Aceasta este o descoperire foarte importantă ce confirmă, așa cum este dovedit istoric, faptul că (împăratul) Constantin cel Mare a acoperit cu placa de marmură mormântul lui Iisus Hristos”, a explicat Moropoulou, specialist în conservare în cadrul Universității Naționale Tehnice din Atena.

Datarea mortarului reflectă o continuitate istorică în ceea ce privește acest sit, de-a lungul erei bizantine, a cruciadelor, a Renașterii și mai departe, a adăugat specialista.

Conform tradiției creștine, trupul lui Iisus Hristos a fost așezat pe un pat funerar sculptat în stâncă după răstignirea sa de către romani în anul 30 sau 33.

Potrivit credinței creștine, Iisus Hristos a înviat, iar trupul său era dispărut când femeile au venit să-i ungă trupul la trei zile după înmormântare.

În secolul al IV-lea, Constantin cel Mare a ordonat ridicarea pe acest loc a unui mare complex creștin, într-o epocă în care în Imperiul Roman începuse convertirea la creștinism.

De atunci, mai multe construcții au fost ridicate în succesiune pe locul presupus a fi mormântul Mântuitorului.

Ediculul actual, care atrage numeroși pelerini creștini, a fost construit în perioadă 1809-1810 în stil baroc otoman, după un incendiu care a afectat bazilica. Restaurarea sa recentă a durat nouă luni și a fost finalizată în martie.

Sursa: ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2019 09:18 Nicolae Negru Misterul demisiei Maiei Sandu sau po...

15.11.2019 09:13 Nicolae Negru Tătucul Dodon, Maia Sandu și iluziile...

11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md