08:24:16 29.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Suspendarea asistenței macrofinanciare din partea UE nu va genera schimbări majore pe piața valutară a R. Moldova pe termen scurt: „Aceasta ar putea avea consecințe negative pe termen mediu”

Politică 10.08.2018 14:07 Vizualizări2001 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Suspendarea asistenței macrofinanciare din partea UE nu va genera schimbări majore pe piața valutară a R. Moldova pe termen scurt: „Aceasta ar putea avea consecințe negative pe termen mediu”


Suspendarea primei tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE, ceea ce ar fi generat o intrare importantă de valută pe piața R. Moldova, nu va avea ca efect evoluții importante ale cursului valutar.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, susține că „nivelul sporit de remitențe și buna performanță a exporturilor moldovenești” asigură un flux important de valută pe piața internă, în ciuda erodării deficitului comercial.

„Oferta de valută din partea persoanelor fizice continuă să depașească cererea din partea agenților economici, ceea ce explică, în mare parte, tendința de apreciere a leului moldovenesc. Fluxul de intrări de valută în favoarea persoanelor fizice a atins 1,2 miliarde dolari SUA în 2017 și este în creștere, majorându-se cu 16% în prima jumătate a anului 2018. Pentru a pune în perspectivă efectul suspendării Acordului de asistență macrofinanciară cu UE, suma totală a debursărilor prevăzute este de circa 116 milioane dolari SUA pe o perioadă de doi ani. Așadar, pe termen scurt, suspendarea asistenței macrofinanciare nu va genera un efect major pe piața valutară”, a declarat Sergiu Cioclea într-un interviu pentru mai multe instituții media din R. Moldova.

Potrivit guvernatorului, suspendarea asistenței macrofinanciare din partea UE nu va afecta în viitorul apropiat nivelul rezervelor internaționale, care au atins la sfârșitul lui iulie curent nivelul record de aproape 3 miliarde dolari SUA.

„Cu toate acestea, tensionarea relațiilor cu UE și alți parteneri străini ar fi o noutate proastă. Aceasta ar putea avea consecințe negative pe termen mediu și duce la înrăutățirea percepției față de țară din partea investitorilor străini, creditorilor internaționali și agențiilor de rating. Cu atât mai mult este important de a respecta angajamentele față de Fondul Monetar Internațonal și Banca Mondială. În caz contrar, ar putea suferi finanțarea externă a bugetului și contului curent, dar și agenda internă de reforme structurale și instituționale. Din acest motiv, BNM și-a exprimat îngrijorarea față de discordanța în relațiile cu organismele europene și speră ca aceasta să fie depașită cât de curând prin intensificarea dialogului și identificarea soluțiilor de remediere”, a mai spus Sergiu Cioclea.

Menționăm că Uniunea Europeană a luat în această vară decizia să suspende prima tranșă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, 40 de milioane dintre care urmau să fie acordate R. Moldova în calitate de grant, după invalidarea alegerilor din Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md