16:41:04 24.01.2021
 
Stiri

Curtea de Conturi dezvăluie MISTERUL medicamentelor scumpe

Social 11.07.2013 10:33 Vizualizări1924 Autor: Mariana Rață
Curtea de Conturi dezvăluie MISTERUL medicamentelor scumpe salaj.transilvania-tv.ro


Curtea de Conturi a aflat de ce medicamentele importate în R. Moldova costă de câteva ori mai scump decât în alte țări. În cadrul auditului efectuat la Serviciul Vamal, Curtea a descoperit că legislația națională oferă posibilitate agenţilor economici importatori să declare un alt preţ la produsele medicamentoase decât cel al producătorului, iar acest lucru se răsfrânge asupra preţurilor de realizare a medicamentelor pe piaţa internă și implică riscuri de evaziune fiscală și costuri suplimentare pentru buget și populație.

Auditul Curții de Conturi relevă că valoarea în vamă determinată de către organele vamale în baza facturilor comerciale prezentate de către agenţii economici la unele produse medicamentoase este mai mare cu cca 50-300% faţă de preţul de producător. În urma verificării selective a declaraţiilor vamale, auditul a constatat că în opt cazuri valoarea statistică a mărfii a fost majorată cu 147,1 mii euro  faţă de valoarea facturată indicată în declaraţia vamală a ţării de expediere (Turcia).

De asemenea, auditul a constatat divergenţe spre majorare cu cca 60-280% între preţurile declarate de exportator la unele mărfuri (grâu dur, tutunuri brute sau neprelucrate, semințe de floarea-soarelui) și preţurile medii publicate de Biroul Naţional de Statistică, fapt care influențează mărimea TVA ce urmează a fi restituită de la bugetul de stat agenţilor economici exportatori.

În total, Curtea de Conturi a stabilit că pe parcursul anului trecut, Serviciul Vamal a ratat încasări de aproape jumătate de miliard de lei, pe motiv că unii importatori au diminuat valoarea mărfii pentru a plăti taxe vamale mai mici, iar alții au declarat preţuri exagerate, pentru ca ulterior statul să le restituie un TVA mai mare.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md