13:36:33 19.05.2024
Stiri

AUDIT // Rusii de la „Gazprom” și-au adjudecat investițiile făcute de Guvernul R. Moldova în infrastructura de gaze: „O sumă colosală de 325 de milioane de dolari, care trebuie revendicată de stat”

Actualitate 27.01.2023 10:14 Vizualizări6936 Autor: Ziarul National
AUDIT // Rusii de la „Gazprom” și-au adjudecat investițiile făcute de Guvernul R. Moldova în infrastructura de gaze: „O sumă colosală de 325 de milioane de dolari, care trebuie revendicată de stat”


Auditul realizat de Curtea de Conturi la „Moldovagaz” a abordat parțial și chestiunea pretinselor datorii ale malului drept către „Gazprom”. Auditorii au constatat că datoria invocată de „Gazprom” către malul drept – 720 de milioane de dolari – nu ar fi una veridică.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, nu au fost semnate acte de verificare a datoriilor din perioada 1994 - 1997 și 2005 - 2016, așa cum prevede legea contabilității.

„Anume în aceste perioade au și fost acumulate cele mai multe pretinse datorii. Toate auditurile private contractate de „Moldovagaz” s-au soldat cu refuz de opinie”, a precizat Marian.

Citește și: Noi detalii despre dezmățul de la „Moldovagaz”. Cum s-au „evaporat” gaze de peste 2 MILIARDE de lei și de ce rămân în funcții persoane care au DISTRUS documentele privind construcția luxosului sediu de 500 de milioane de lei

Sursa citată a relatat despre un faptul că rușii și-au adjudecat investițiile făcute de Guvernul R. Moldova: „În 2008 au fost reevaluate activele și investițiile făcute de Guvern în infrastructura de gaze la o valoare de 3,36 de miliarde de lei sau 325 de milioane de dolari la acea vreme. În mod normal, această sumă ar trebui să fie considerată datorie către statul R. Moldova. În schimb, această investiție a fost trecută în capitalul propriu al întreprinderii moldo-ruse „Moldovagaz”. O sumă colosală de 325 de milioane de dolari, care, în opinia mea, trebuie revendicată de stat”.

De asemenea, auditul făcut de Curtea de Conturi se referă și la pretinsele penalități aplicate de „Gazprom”.

„Să nu uităm că au fost aplicate penalități substanțiale de către „Gazprom”, în valoare de 155 de milioane de dolari (către Factoring Finance), asupra unor datorii care nici măcar nu e clar dacă există. Aceste penalități nu au fost reflectate în evidența contabilă a „Moldovagaz”. În baza acestui audit public, Parlamentul va aproba o hotărâre unde va anunța acțiunile pe care le va solicita de la instituții”, a punctat Radu Marian.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md