07:17:24 01.04.2020
 
Stiri

Cum să devii un părinte mai bun pentru copilul tău

Știri 17.02.2020 19:30 Vizualizări435 Autor: Ziarul National
Cum să devii un părinte mai bun pentru copilul tău


Toţi ne dorim tot ce este mai bun şi mai frumos pentru copiii noştri. Ne-ar plăcea să îi creştem într-un mod în care să nu cunoască suferinţa, să se simtă iubiţi şi apreciaţi, să aibă tot ceea ce este la modă, să se simtă împliniţi şi să îşi trăiască viaţa în plină bucurie.

Ce trebuie totuşi să înţelegem, înainte de a ne dori toate cele de mai sus pentru copiii noştri, este faptul că noi ne creştem copiii pentru ei. Regulile societăţii sunt cumva similare junglei.

Darwin a spus că nu va supravieţui cel mai puternic individ, ci acela care va fi cel mai adaptabil. Şi mare dreptate avea. Aşa că, pentru a ne asigura că ne creştem copiii pentru viaţa reală, pentru a-şi găsi cu siguranţă locul lor sub soare, avem nevoie de câteva elemente importante.

1. Lăsaţi-vă în urmă traumele proprii

Independent de ce aţi avut sau nu în propria copilărie, dacă aţi suferit sau aţi primit prea mult, încercaţi să vă descotorosiţi de propriul trecut. Doar aşa veţi putea înţelege adevăratele valori ce sunt cerute de societate. În fond, copilul nostru va trebui să se descurce în această societate în care îl aducem pe lume. Este o societate crudă, care va aplica o selecţie naturală, lăsând doar indivizii cu adevărat pregătiţi pentru viaţă să îşi găsească rolul şi locul care să le aducă bucurie.

De aceea, indiferent de propriul trecut, încercaţi să vedeţi ce valorizează în ziua de azi societatea. Aceste valori, independent de faptul că suntem sau nu de acord cu ele, sunt cele care cern indivizi. Cu cât vă veţi da seama mai repede de asta, cu atât va fi mai spre binele copilului.

2. Normele şi valorile în care ne creştem copilul au legătură cu întreg ansamblul de dezvoltare al acestuia

Astfel, pentru bine lui, avem nevoie de un program de: somn, de alimentaţie, de mişcare, de joacă, de dezvoltare de abilităţi. La început, atunci când este doar un bebeluş, este foarte important să îl ajutăm să se odihnească şi să se alimenteze corect. Apoi, odată cu trecerea timpului, este bine să nu încercaţi să fie obligatoriu mai mare, mai deştept şi mai dezvoltat cu mult faţă de cei de vârsta lui.

Este important să se dezvolte în ritmul propriu. Orice exagerare îi poate provoca traume sau maturizarea forţată. Şi copilul are nevoie de copilărie ca de o poveste plăcută, care să îi creioneze o stimă de sine crescută.

3. Reguli şi norme comune ambilor părinţi

Copilul, încă de la naştere, are doar două nevoi de bază: nevoia de atenţie şi nevoia de afecţiune. Este un mare maestru în a manipula părintele, pe care îl simte mai slab, pentru propriile plăceri. De foarte multe ori, tocmai din cauza certurilor legate de modul de creştere al copilului, se poate ajunge la divorţ. Aşa că puneţi-vă de acord asupra programului de creştere şi dezvoltare al copilului.

4. Libertatea copilului

„Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”, spunea John Stuart Mill. Este o mare modă în a lăsa copilul să experimenteze dincolo de libertăţile celorlalţi. Nu uitaţi că vă creşteţi copilul pentru societate şi nu veţi putea impune societăţii să văa accepte copilul dacă acesta nu este manierat sau dacă nu ştie să respecte libertăţile celorlalţi.

5. Abilităţile copilului

Nu încercaţi să îl faceţi să cânte la pian la 2 ani sau să înveţe să citească la 3 ani. Este important să ne ajutăm copilul să se dezvolte, dar să nu exagerăm. Orice forţare poate induce traume.

Într-adevăr, Mozart a compus la vârsta de 5 ani piese pentru pian, înainte de a învăţa încă să scrie. Însă, chiar dacă se spune că în orice copil există un geniu, nu încercaţi să vă transformaţi copilul într-un geniu, dacă acesta nu demonstrează talent într-un anumit domeniu.

6. Atmosfera de acasă

Atmosfera de acasă trebuie să fie prietenoasă, caldă, empatică, iubitoare, dar trebuie să conţină reguli care să ajute copilul să se dezvolte corect. Nu demonstraţi că vă iubiţi copilul mai mult dacă nu îl învăţaţi să respecte anumite reguli.

Sunteţi adulţi şi ştiţi că toată societatea este construită pe reguli. Reguli de comunicare, fără de care nu puteţi construi o familie sau nu puteţi avea prieteni, reguli care ţin de program şi responsabilităţi la serviciu, reguli de circulaţie etc. Un copil care învaţă de mic să respecte reguli va fi mai uşor adaptabil societăţii din care face parte.

Am descris doar câteva elemente importante pentru educarea şi dezvoltarea copilului. Un plan personalizat trebuie să ţină cont de personalitatea fiecăruia dintre părinţi pentru a putea ajunge la o formă convenită de ambii de educare a propriului copil.

Acest plan poate fi conceput cu uşurinţă de un psihoterapeut. Trebuie doar să conştientizaţi că meseria de părinte, astăzi mai mult decât oricând, presupune să vă creşteţi copilul cât mai adaptabil societăţii, independent de traumele voastre, de valorile în care credeţi. Pentru că, aşa cum am spus mai sus, societatea are zeci de filtre prin care cerne indivizii, fără milă, fără ură, însă sigur.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md