Cum PĂSTREZI carnea de porc proaspătă și sănătoasă fără congelare până la vară? Iată metodă secretă a bunicilor
12988
foto simbol De-ar ști porcul să vorbească, cine nu l-ar fi-ntrebat: Cum preferi să stai la iarnă, în borcan sau afumat?
Pe când nu existau congelatoare, oamenii au căutat metode prin care să păstreze comestibil un quintal sau mai bine de carne de porc și peste primăvară și vară.
Afumătoarea și garnița cu untură au fost invențiile lor, iar de atunci încoace nici cea mai performantă lada frigorifică n-a dat cărnii depozitate un gust mai bun decât ancestralele procedee.
Până să ajungem la afumatul cărnii, vom parcurge etapă de punere la saramură. Nu sărarea produselor le face să reziste cu lunile, ci afumarea lor. Saramura contribuie însă la gust, și e de neconceput un ciolan sau o halcă de slănină afumate fără să fi șezut la saramură.
Saramura
La un litru de apă punem 150 de grame de sare, 4-5 căței de usturoi tăiați mărunt, o crenguță de cimbru, 2-3 foi de dafin, piper boabe. Când apa dă în clocot, turnăm în ea toate ingredientele și stingem focul. Lăsăm zeama să se răcească. Într-un vas mare sau mai multe, punem bucățile pe care le vrem sărate: slănină, mușchiuleț, pulpă, ciolan, costiță. Turnam saramura peste ele, deasupra lor punem un fund de lemn, iar deasupra fundului un bolovan sau o altă greutate care să mențină permanent carnea sub nivelul lichidului.
La două-trei zile, schimbăm locul bucăților între ele, cele de dedesubt le trecem deasupra. Două săptămâni e un timp rezonabil de sărare, deși în unele zone ale țării perioada ajunge la o lună.
Bucățile sărate le spălăm în apă rece, le ștergem și le ținem agățate preț de cel puțin o jumătate de zi într-un loc prin care circulă aerul. Dacă nu putem răbda, le mâncăm în următoarele zile, evident, nu crude. Altfel, sunt mai bune și mult mai rezistente afumate. Dacă nu putem cu niciun chip să le afumăm, le putem conservă și prin altă metodă.
Borcanul cu untură
Carnea sărata și cârnații (care nu se pun la saramură, dar conțin și ei sare) se prăjesc în untură. Se taie bucăți și se pun într-un borcan. La țară, se puneau în găleată. În recipientul respectiv turnam untură până se umple, untură proaspătă, nu cea folosită la prăjit. Se păstrează într-un loc ferit de soare și de căldură excesivă.
Afumarea
Ceea ce am descris mai sus e la îndemâna oricui are o bucătărie de șase metri pătrați. Cu afumatul intervine o problemă. Locuim la bloc. Ieșim cu afumătoarea în spațiul așa-zis verde din jurul lui? Urcăm cu ea pe el, pe bloc? În ambele variante, riscăm să ne vedem pe la jurnalele TV. În balcon iar e rău: afumăm și vecinii, iar scuza că sunt niște porci nu ține. Nu ne rămâne decât să găsim o rudă, un prieten, un coleg, un prieten al rudei, al prietenului, al colegului, o altă combinație dintre cele posibile care să aibă curte. Afumarea se face la rece și la cald.
La rece
Asupra cărnii (în fine, a grăsimii) se va abate doar fumul și niciun pic din dogoarea focului. Afumătoarea, care poate fi un butoi de tablă, poate sta și în curte, într-un loc ferit de ploaie. La o distanță de peste un metru deasupra afumătorii agățăm cărnurile. Focul va arde mocnit, vom avea grijă să nu facă flacără, combustibilul însemnând: rumeguș de prun, cireș sau fag, știuleți de porumb, coarde de viță de vie, frunze uscate un pic jilave. Cel puțîn trei zile sunt necesare pentru o afumare serioasă. Preferabil e să beneficiem de o încăpere de la a cărei zugrăveală să n-avem mari pretenții: podul casei, o magazie, o cameră dărăpănată.
La cald
Acest tip de afumare prezintă avantajul rapidității. În câteva ore de la aprinderea focului, deja mâncăm cârnăciori afumați. Dezavantajul e că respectivii cârnăciori vor rezistă cel mult o lună. Afumarea la cald se face obligatoriu într-un spațiu închis: temperatura trebuie să fie de peste 30 de grade Celsius. Carnea stă mai aproape de afumătoare decât în cazul de mai sus. Flăcări nu există nici aici. O parte din rumegușul pus pe foc îl udăm.
sursa: flu.ro
01.02.2019
18:30
3532
REȚETĂ // Cel mai rapid aperitiv – chiftele de cartofi cu brânză
28.01.2019
14:19
4243
REȚETĂ// Quiche cu piept de pui și broccoli
25.01.2019
17:19
3459
REȚETĂ // Budincă de cafea
22.01.2019
15:19
3407
REȚETĂ // Desert rapid și gustos - Omletă cu mere
19.01.2019
15:04
3055
REȚETĂ // Orez cu pui
17.01.2019
18:30
3492
REȚETĂ // Friptură delicioasă cu ciuperci
15.01.2019
17:21
5256
REȚETĂ împărătească // Pui Marengo
14.01.2019
17:40
3675
REȚETĂ // Sănătos și gustos. Supă crema de dovleac cu parmezan
28.12.2018
13:19
2302
REȚETE // Cocktailuri DELICIOASE pe care le poți prepara de Revelion. Îți vei surprinde invitații!
26.12.2018
16:30
2454
REȚETĂ // Tort Dracula
24.12.2018
08:04
3769
REȚETĂ // Friptură de porc la tavă cu portocale si rozmarin
19.12.2018
08:30
48592
REȚETĂ // Prăjitura care a înnebunit planeta
02.11.2025
22:53
212
Hamas predă trei cadavre ale ostaticilor în cadrul schimbului ambițios cu Israelul
02.11.2025
19:00
571
Prognoza meteo pentru săptămâna 3-9 noiembrie 2025
02.11.2025
12:44
600
Hipersomnia idiopatică: provocările și impactul profund asupra vieții de zi cu zi
02.11.2025
10:05
769
Kremlinul respinge necesitatea unei întâlniri Putin-Trump, mizând pe eforturile diplomatice pentru Ucraina
02.11.2025
10:03
936
Prizonierii nord-coreeni capturați în Ucraina cer azil în Coreea de Sud pentru a evita „condamnarea la moarte” dacă se întorc în Nord
02.11.2025
09:37
811
Atacuri devastatoare în Ucraina: regiunea Zaporojie rămâne fără energie, iar victimele cresc în Odesa și Dnipropetrovsk
02.11.2025
08:13
610
Horoscopul zilei 02.11.2025
02.11.2025
07:50
875
Congresul american se opune retragerii trupelor din România: o bătălie legislativă în pregătire împotriva planului Pentagonului.
02.11.2025
07:04
828
Atac cu drone în portul Tuapse: un petrolier și infrastructura avariate de flăcări în urma unui raid ucrainean la Marea Neagră
01.11.2025
20:48
1723
Schimbare bruscă de temperatură duminică, 02.11.2025
01.11.2025
20:44
837
Premierul Ucrainei felicită Guvernul Munteanu, subliniind colaborarea pentru democrație și integrare europeană
01.11.2025
19:49
844
Marta Kos își exprimă dorința de colaborare cu noul Guvern Munteanu pentru a impulsiona reformele în drumul spre UE
01.11.2025
17:11
801
Premierul României sprijină noul Guvern al Republicii Moldova în eforturile sale de aderare la UE
01.11.2025
16:29
837
Mihai Popșoi promite intensificarea relațiilor externe pentru apropierea de Uniunea Europeană și dezvoltarea economică a Republicii Moldova
01.11.2025
16:02
784
Nouă strategie promițătoare în tratarea leucemiei: succes remarcabil în modele preclinice
01.11.2025
15:02
823
Guvernul Munteanu preia conducerea: Decretul de numire publicat oficial de Președinție
01.11.2025
14:58
848
Atacurile nocturne cu rachete rusești asupra Ucrainei au atins un nou record în octombrie 2023, vizând rețeaua energetică și provocând pene masive de curent.
01.11.2025
14:10
1225
Cămilă capturată de soldații ucraineni din mâinile trupelor ruse în estul Ucrainei: imagini surprinse pe TikTok
01.11.2025
13:47
973
Alexandru Munteanu și echipa sa guvernamentală, învestiți oficial în prezența Președintei Maia Sandu: obiective mari pentru viitorul Moldovei
01.11.2025
13:28
851
Guvernul Munteanu, învestit oficial: Prioritățile noii echipe pentru viitorul european al Republicii Moldova
01.11.2025
13:12
780
Maia Sandu salută realizările istorice ale Guvernului Recean în drumul către integrarea europeană a Republicii Moldova
01.11.2025
11:41
1195
Conducta de produse petroliere din regiunea Moscovei, lovită de un atac ucrainean: "Daune mai mari decât sancțiunile"
01.11.2025
11:36
877
Noul Guvern al Republicii Moldova începe drumul spre integrarea europeană sub îndemnul Maiei Sandu: Mai multă perseverență și eficiență pentru dezvoltare și modernizare!
01.11.2025
08:13
716
Horoscopul zilei 01.11.2025
01.11.2025
08:07
1054
Veteranii americani avertizează: retragerea trupelor SUA din Europa de Est, un mesaj periculos către Putin
Adrian Dupu, la întâlnirea cu aleșii locali din Cantemir: „Alegerile europarlamentare din 9 iunie sunt la fel de importante atât pentru România, cât și pentru R. Moldova”
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski


Inapoi


