Cum PĂSTREZI carnea de porc proaspătă și sănătoasă fără congelare până la vară? Iată metodă secretă a bunicilor
13117
foto simbol De-ar ști porcul să vorbească, cine nu l-ar fi-ntrebat: Cum preferi să stai la iarnă, în borcan sau afumat?
Pe când nu existau congelatoare, oamenii au căutat metode prin care să păstreze comestibil un quintal sau mai bine de carne de porc și peste primăvară și vară.
Afumătoarea și garnița cu untură au fost invențiile lor, iar de atunci încoace nici cea mai performantă lada frigorifică n-a dat cărnii depozitate un gust mai bun decât ancestralele procedee.
Până să ajungem la afumatul cărnii, vom parcurge etapă de punere la saramură. Nu sărarea produselor le face să reziste cu lunile, ci afumarea lor. Saramura contribuie însă la gust, și e de neconceput un ciolan sau o halcă de slănină afumate fără să fi șezut la saramură.
Saramura
La un litru de apă punem 150 de grame de sare, 4-5 căței de usturoi tăiați mărunt, o crenguță de cimbru, 2-3 foi de dafin, piper boabe. Când apa dă în clocot, turnăm în ea toate ingredientele și stingem focul. Lăsăm zeama să se răcească. Într-un vas mare sau mai multe, punem bucățile pe care le vrem sărate: slănină, mușchiuleț, pulpă, ciolan, costiță. Turnam saramura peste ele, deasupra lor punem un fund de lemn, iar deasupra fundului un bolovan sau o altă greutate care să mențină permanent carnea sub nivelul lichidului.
La două-trei zile, schimbăm locul bucăților între ele, cele de dedesubt le trecem deasupra. Două săptămâni e un timp rezonabil de sărare, deși în unele zone ale țării perioada ajunge la o lună.
Bucățile sărate le spălăm în apă rece, le ștergem și le ținem agățate preț de cel puțin o jumătate de zi într-un loc prin care circulă aerul. Dacă nu putem răbda, le mâncăm în următoarele zile, evident, nu crude. Altfel, sunt mai bune și mult mai rezistente afumate. Dacă nu putem cu niciun chip să le afumăm, le putem conservă și prin altă metodă.
Borcanul cu untură
Carnea sărata și cârnații (care nu se pun la saramură, dar conțin și ei sare) se prăjesc în untură. Se taie bucăți și se pun într-un borcan. La țară, se puneau în găleată. În recipientul respectiv turnam untură până se umple, untură proaspătă, nu cea folosită la prăjit. Se păstrează într-un loc ferit de soare și de căldură excesivă.
Afumarea
Ceea ce am descris mai sus e la îndemâna oricui are o bucătărie de șase metri pătrați. Cu afumatul intervine o problemă. Locuim la bloc. Ieșim cu afumătoarea în spațiul așa-zis verde din jurul lui? Urcăm cu ea pe el, pe bloc? În ambele variante, riscăm să ne vedem pe la jurnalele TV. În balcon iar e rău: afumăm și vecinii, iar scuza că sunt niște porci nu ține. Nu ne rămâne decât să găsim o rudă, un prieten, un coleg, un prieten al rudei, al prietenului, al colegului, o altă combinație dintre cele posibile care să aibă curte. Afumarea se face la rece și la cald.
La rece
Asupra cărnii (în fine, a grăsimii) se va abate doar fumul și niciun pic din dogoarea focului. Afumătoarea, care poate fi un butoi de tablă, poate sta și în curte, într-un loc ferit de ploaie. La o distanță de peste un metru deasupra afumătorii agățăm cărnurile. Focul va arde mocnit, vom avea grijă să nu facă flacără, combustibilul însemnând: rumeguș de prun, cireș sau fag, știuleți de porumb, coarde de viță de vie, frunze uscate un pic jilave. Cel puțîn trei zile sunt necesare pentru o afumare serioasă. Preferabil e să beneficiem de o încăpere de la a cărei zugrăveală să n-avem mari pretenții: podul casei, o magazie, o cameră dărăpănată.
La cald
Acest tip de afumare prezintă avantajul rapidității. În câteva ore de la aprinderea focului, deja mâncăm cârnăciori afumați. Dezavantajul e că respectivii cârnăciori vor rezistă cel mult o lună. Afumarea la cald se face obligatoriu într-un spațiu închis: temperatura trebuie să fie de peste 30 de grade Celsius. Carnea stă mai aproape de afumătoare decât în cazul de mai sus. Flăcări nu există nici aici. O parte din rumegușul pus pe foc îl udăm.
sursa: flu.ro
01.02.2019
18:30
3589
REȚETĂ // Cel mai rapid aperitiv – chiftele de cartofi cu brânză
28.01.2019
14:19
4302
REȚETĂ// Quiche cu piept de pui și broccoli
25.01.2019
17:19
3513
REȚETĂ // Budincă de cafea
22.01.2019
15:19
3465
REȚETĂ // Desert rapid și gustos - Omletă cu mere
19.01.2019
15:04
3107
REȚETĂ // Orez cu pui
17.01.2019
18:30
3546
REȚETĂ // Friptură delicioasă cu ciuperci
15.01.2019
17:21
5309
REȚETĂ împărătească // Pui Marengo
14.01.2019
17:40
3719
REȚETĂ // Sănătos și gustos. Supă crema de dovleac cu parmezan
28.12.2018
13:19
2340
REȚETE // Cocktailuri DELICIOASE pe care le poți prepara de Revelion. Îți vei surprinde invitații!
26.12.2018
16:30
2505
REȚETĂ // Tort Dracula
24.12.2018
08:04
3815
REȚETĂ // Friptură de porc la tavă cu portocale si rozmarin
19.12.2018
08:30
48748
REȚETĂ // Prăjitura care a înnebunit planeta
18.12.2025
18:48
29
Premierul Alexandru Munteanu impulsionează modernizarea educației la Liceul „Nicolai Tretiakov” din Comrat, susținând inovația și incluziunea prin centre educaționale avansate.
61
Ministrul Vladimir Bolea inspectează șantierele feroviare din sudul țării: progres semnificativ pentru conectivitatea regională
18.12.2025
18:12
70
Ministerul Dezvoltării finalizează planul pentru sprijinirea antreprenoriatului până în 2027
18.12.2025
18:01
106
Programul „Investim în directori” catalizează transformarea managerială în educație: concluzii și perspective de viitor
18.12.2025
17:55
208
Ce companii aeriene sunt cu adevărat generoase de Crăciun? Topul operatorilor care permit transportul gratuit al cadourilor în 2025
18.12.2025
17:32
884
ULTIMA ORĂ, VIDEO // O dronă rusească a DISTRUS un pod care asigură traversarea peste râul Nistru. Activitatea punctelor de trecere Palanca-Maiaki-Udobnoe și Tudora-Starokazacie este sistată
18.12.2025
16:35
317
Regiunea Transnistreană în criză de gaz: stare de urgență economică reînnoită pentru 30 de zile, provocată de blocajul gazelor
18.12.2025
14:41
9578
VIDEO // El este polițistul EROU, care l-a pus la punct pe un locuitor al R. Moldova, care îi cerea să-i vorbească în RUSĂ: „Este necesar să apărăm și să consolidăm valorile naționale, limba ROMÂNĂ, deoarece acestea ne definesc identitatea”
18.12.2025
14:30
453
Protest în forță al fermierilor la Bruxelles: tunuri cu apă și gaze lacrimogene în plină reuniune a liderilor UE
18.12.2025
13:23
482
Noua centură a orașului Vulcănești îmbunătățește siguranța și conectivitatea regională
18.12.2025
13:06
454
Nicușor Dan sprijină toate opțiunile de ajutor financiar pentru Ucraina, discuțiile încep de la activele rusești blocate în Europa
18.12.2025
12:24
532
Investiții de 130 milioane euro în sectorul zahărului din Moldova: o întâlnire crucială pentru dezvoltare economică și sprijin agricol strategic
18.12.2025
11:37
790
Un bărbat din Căușeni și-a INCENDIAT propria MAMĂ. Cea care i-a dat viață era țintuită la pat și nu avea cum să scape după ce a fost stropită cu 5 litri de benzină
18.12.2025
09:45
481
Întâlnire decisivă la Bruxelles: UE caută soluții pentru a finanța Ucraina, Belgia cheie în planul privind activele rusești înghețate
18.12.2025
08:17
667
Rusia intensifică sabotajele în Europa pentru a submina securitatea și unitatea continentului, avertizează oficialii europeni
18.12.2025
08:09
602
Negocieri cruciale între SUA și Rusia la Miami pe tema conflictului din Ucraina în acest weekend
18.12.2025
07:52
599
Horoscopul zilei 18.12.2025
18.12.2025
07:25
581
Zelenski și Nawrocki se întâlnesc la Varșovia pentru a detensiona relațiile bilaterale dintre Ucraina și Polonia
18.12.2025
06:38
719
Atac cu drone în portul Rostov-pe-Don: Trei persoane și-au pierdut viața în urma incidentului tragic din Marea Azov
18.12.2025
05:49
565
Blocada petrolieră impusă de Trump asupra Venezuelei provoacă creșterea prețurilor la petrol și accentuează incertitudinile pe piața globală
17.12.2025
22:36
758
Putin critică dur liderii europeni în discuțiile despre războiul din Ucraina și modernizarea arsenalului nuclear rus
17.12.2025
20:57
949
Vremea se schimbă în Republica Moldova pe 18 decembrie 2025
17.12.2025
19:02
768
SUA pregătesc sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru a forța un acord de pace cu Ucraina
596
Ceață densă între 17-18 Decembrie - Cod Galben
17.12.2025
18:11
665
Elevii se pot înscrie la Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2026 până în februarie
40 de ani de la cel mai mare MIRACOL din istoria tenisului: a câștigat după ce a fost condusă cu 0-6, 0-5, 0-40. Cine e jucătoarea care a salvat 18 mingi de meci
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch
1 MDL
1 EUR
19.80
1 USD
16.91
1 RON
3.89
1 RUB
0.21
1 UAH
0.40


Inapoi














